Κατοικία με ονειρεμένη θέα στην Μεσόγειο

casa driessen-p01

Έργο: Casa Driessen
Αρχιτέκτων: Antonio Altarriba Comes
Design team: David López, David Carpintero
Εμβαδόν: 334 τ.μ.
Περιοχή: Denia, Ισπανία
Φωτογράφος: Diego Opazo

Το όνομα της Ισπανικής πόλης Denia, η οποία τον 4ο αι. π.Χ., ήταν Ελληνική αποικία της πόλης Empúries (Ἐμπόριον), αναφέρεται από τον Στράβωνα ως Ημεροσκόπειον και ως Αρτεμίσιον. Το όνομα Αρτεμίσιον προέρχεται από τον ναό και το άγαλμα προς τιμή της Αρτέμιδας (της Diana των Ρωμαίων). Σε αυτή την πόλη ο Antonio Altarriba Comes σχεδίασε ένα μοντέρνο παραλιακό σπίτι με υπέροχη θέα.

casa driessen-p02
casa driessen-p03
casa driessen-p04
casa driessen-p06casa driessen-p07

Η κατοικία ακολουθεί την έντονη κλίση του οικοπέδου, με αποτέλεσμα όλοι οι χώροι διημέρευσης και διανυκτέρευσης να έχουν ονειρεμένη θέα στην Ιβηρική Θάλασσα.

Το έργο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ανάλαφρο παιχνίδισμα ανάμεσα στους όγκους, στους τρόπους επεξεργασίας των υλικών και στις δύο διαφορετικές υφές τις πέτρας και του σοβά.

casa driessen-p08
casa driessen-p09
casa driessen-p11
casa driessen-p12
casa driessen-p13

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, που είναι και η είσοδος της κατοικίας, βρίσκονται οι χώροι ημερήσιας διαβίωσης. Ένα άνετο και φωτεινό καθιστικό βρίσκεται λίγο απομονωμένο από τον μεγάλο ενιαίο χώρο που φιλοξενεί την κουζίνα και την τραπεζαρία. Κρυμμένη πίσω από την κουζίνα είναι η σκάλα που συνδέει τα τρία επίπεδα.

Ο αρχιτέκτων Antonio Altarriba Comes, πειραματίστηκε σε αυτόν τον όροφο με τους όγκους και τα υλικά. Ο πέτρινος όγκος με τα μεγάλα ανοίγματα περιλαμβάνει το καθιστικό, που έχει άμεση επαφή με την πισίνα.

casa driessen-p14
casa driessen-p16
casa driessen-p17
casa driessen-p18
casa driessen-p19

Στο χαμηλότερο επίπεδο, που η πέτρα είναι το κυρίαρχο δομικό στοιχείο, βρίσκονται τρία υπνοδωμάτια, ένας μεγάλος καθιστικός χώρος και οι απαιτούμενοι βοηθητικοί χώροι.

Σε αντίθεση με την σκληρότητα της πέτρας, εσωτερικά κυριαρχεί το λευκό που συνδυάζεται με το φυσικό ξύλο δρυός και την τσιμεντοκονία των δαπέδων. Το αποτέλεσμα είναι οι χώροι να αποπνέουν ηρεμία και ζεστασιά. Ίδια εικόνα επικρατεί και στο τελευταίο επίπεδο που βρίσκεται μόνο το master υπνοδωμάτιο.

casa driessen-p21
casa driessen-p22
casa driessen-p23
casa driessen-p24
casa driessen-p26
casa driessen-p27

Τα μεγάλα ανοίγματα της κατοικίας, που ανοίγουν προς την θάλασσα, γεμίζουν την κατοικία με το φως της Μεσογείου ενώ παράλληλα δημιουργούν την ιδανική ροή φυσικού αέρα.

Οι εξωτερικοί χώροι αντιμετωπίζονται ως τμήμα του σπιτιού, αφού τα τεράστια ανοίγματα συνδέουν το εξωτερικό με το εσωτερικό, θολώνοντας τη γραμμή των ορίων.

casa driessen-p28casa driessen-p29
casa driessen-p31

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: antonioaltarribaarquitecto.com, wikipedia.org