Σύγχρονη εξοχική κατοικία στην Τήνο με παραδοσιακές αναφορές

lithosisland loft-p01

Έργο: Lithos - Island loft
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Creative Architects
Αρχιτέκτων: Αλεξάνδρα Δαλιάνη
Εμβαδόν κατοικίας: 95 τ.μ.
Εμβαδόν οικοπέδου: 170 τ.μ.
Περιοχή: Τριαντάρος, Τήνος

Φωτογράφος: Μαρία Λαζαρίδη

Το χωριό Τριαντάρος ήταν ένα από τα κεφαλοχώρια της Τήνου με πάνω από 300 μόνιμους κατοίκους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το χωριό υφίσταται από τους Μεσαιωνικούς χρόνους (γύρω στο 1000 μ.Χ.). Η μοναδική θέα της Τήνου και των γύρω νησιών, αλλά και ο σεβασμός στα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του χωριού.

lithosisland loft-p03
lithosisland loft-p04
lithosisland loft-p06
lithosisland loft-p07
lithosisland loft-p08

Σε αυτό το παραδοσιακό χωριό, το αρχιτεκτονικό γραφείο Creative Architects, ανέλαβε τον σχεδιασμό και την κατασκευή μίας σύγχρονης εξοχικής κατοικίας ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, για έναν Ελληνοβρετανό και την οικογένειά του.

Επειδή στο οικόπεδο των 170 τ.μ., είχαν φυτευτεί οπωροφόρα και συκιές, οι μελετητές τοποθέτησαν την κατοικία στο ένα άκρο του οικοπέδου έτσι ώστε να διατηρηθεί ο κήπος και τα δέντρα.

lithosisland loft-p09
lithosisland loft-p10
lithosisland loft-p11
lithosisland loft-p12
lithosisland loft-p13

Η μικρή εξοχική κατοικία, που είναι το πρώτο έργο της Αλεξάνδρας Δαλιάνη, έχει πολλά στοιχεία καινοτομίας. Ο ιδιοκτήτης, δεν φοβήθηκε τον πειραματισμό και άφησε την Αλεξάνδρα Δαλιάνη ελεύθερη να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα υλικά και να σχεδιάσει design κομμάτια. Ένα από τα ειδικού σχεδιασμού κομμάτια, το επιτοίχιο φωτιστικό Twist, κέρδισε το βραβείο German design awards 2018.

Έτσι δεν κατασκευάστηκε μία ακόμη κατοικία από μπετόν αρμέ, αλλά ένα εξ ολοκλήρου πέτρινο σπίτι, που αποτελεί συνέχεια των παραδοσιακών σπιτιών του χωριού.

lithosisland loft-p14
lithosisland loft-p16
lithosisland loft-p17
lithosisland loft-p18

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη χρήση φυσικών και οικολογικών υλικών. Τα υλικά έπρεπε να προβλεφθούν από το στάδιο του σχεδιασμού, καθώς είναι οικοδομικά υλικά και όχι επιστρώσεις.

Το πιο βασικό οικοδομικό υλικό του σπιτιού είναι η πέτρινη τοιχοποιία (50εκ.). Η πέτρα, που χρησιμοποιήθηκε είναι από το χωριό ώστε να έχει το σωστό χρώμα, καθώς το χρώμα της πέτρας ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

lithosisland loft-p19
lithosisland loft-p21
lithosisland loft-p22
lithosisland loft-p23

Για τη μόνωση χρησιμοποιήθηκε ηχομονωτικό υλικό από ελληνικό μαλλί προβάτου. Αυτό το υλικό εξασφαλίζει εξαιρετικά υψηλή απορρόφηση ήχου, ειδικά σε χαμηλές και μεσαίες συχνότητες. Το μαλλί πρόβατου είναι ένα από τα παλαιότερα μονωτικά υλικά και είναι ιδανικό για κατασκευές που ακολουθούν τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό φυσικό κλιματιστικό με αξιοσημείωτη υγροσκοπικότητα.

Η ιδιαιτερότητα του μαλλιού προβάτου είναι ότι είναι αδιάβροχη και απορροφά την υγρασία. Έτσι διευκολύνεται η φυσική ρύθμιση της υγρασίας και μειώνεται ο κίνδυνος συμπύκνωσης υδρατμών που προκαλούν πολλά προβλήματα. Παράλληλα αποφεύγεται η χρήση ηλεκτρικών αφυγραντήρων που καταπολεμούν την έντονη υγρασία που δημιουργεί μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα και μούχλα στους τοίχους.

Η μόνωση της οροφής έγινε με ίνες κάνναβης, ένα ανακυκλώσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, βακτηρίων, μυκήτων και εντόμων, επιτρέπει την διαπνοή του κτιρίου και είναι επιβραδυντικό της φωτιάς.

lithosisland loft-p24
lithosisland loft-p27
lithosisland loft-p28lithosisland loft-p29

Λίγα υλικά εισήχθησαν από περιοχές εκτός του νησιού. Τεχνίτες από την Τήνο (χτίστες, ξυλουργοί, μαρμαροτεχνίτες, σιδηρουργοί) έκαναν τα πάντα στο χέρι. Έτσι, το έργο συνέβαλε στην τοπική οικονομία.

Η Αλεξάνδρα Δαλιάνη και η ομάδα του γραφείου Creative Architects, δημιούργησαν μια μοντέρνα μικρή κατοικία στην οποία αναβίωσαν παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία που συμβάλλουν στη διασφάλιση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

lithosisland loft-p31
lithosisland loft-p32
lithosisland loft-p33
lithosisland loft-p34
lithosisland loft-p36
lithosisland loft-p37
lithosisland loft-p38

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: creative-architects.com