Μοντέρνο διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους

apartment in athens by micromega-p01

Έργο: Appartment in Athens
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Micromega Architecture & Strategies
Αρχιτέκτονες: Μάρα Παπαβασιλείου, Αλέξανδρος Ζώμας
Περιοχή: Αμπελόκηποι, Αθήνα, Αττική
Φωτογράφος: Γιώργος Σφακιανάκης

Ένα κλασικό αθηναϊκό διαμέρισμα του κέντρου μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη κατοικία για ένα ζευγάρι, από τους αρχιτέκτονες Μάρα Παπαβασιλείου και Αλέξανδρο Ζώμας.

apartment in athens by micromega-p02
apartment in athens by micromega-p03

Το πρώτο ζητούμενο για τους ενοίκους του σπιτιού -ένα νέο ζευγάρι- ήταν το νέο τους σπίτι να τους εξασφαλίζει μια αίσθηση ηρεμίας και απομόνωσης από την πόλη, έστω και αν βρισκόταν σε μια από τις πιο κεντρικές γειτονιές της, στους Αμπελοκήπους.

Την μελέτη και την κατασκευή για την ανακαίνιση του αθηναϊκού διαμερίσματος του ’70 στον τελευταίο όροφο μιας τυπικής πολυκατοικίας της πόλης, ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Micromega Architecture & Strategies.

apartment in athens by micromega-p06
apartment in athens by micromega-p07
apartment in athens by micromega-p08

Οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να κάνουν τον χώρο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του νέου ζευγαριού, γι' αυτό κινήθηκαν κατάργησαν την κλειστή διάταξη του τυπικού αθηναϊκού διαμερίσματος.

Δημιούργησαν χώρους ανοικτούς, φωτεινούς και με οπτική επαφή μεταξύ τους. Η βασική αλλαγή στη δομή ήταν βέβαια το άνοιγμα της κουζίνας στους κοινόχρηστους χώρους, της κουζίνας που πλέον έγινε το ενεργό κέντρο του σπιτιού. Η κατασκευή με τις μεταλλικές πόρτες επιτρέπει τη διαχωρισμό και φιλτράρει το βλέμμα.

apartment in athens by micromega-p09
apartment in athens by micromega-p11

Επιλέχθηκαν αποχρώσεις του γκρι, του μπλε και του πράσινου, με αναφορές στις παλιές αθηναϊκές αστικές κατοικίες, ώστε να δώσουν ένταση και βάθος στους εσωτερικούς χώρους, ενώ παλιά στοιχεία του σπιτιού χρησιμοποιήθηκαν με νέο τρόπο, σε νέες θέσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σπίτι σύγχρονο, που ικανοποιεί απόλυτα τον τρόπο ζωής ενός ζευγαριού το 2018 και ταυτόχρονα "πατάει" σταθερά στις καταβολές του από τη δεκαετία του 1970.

apartment in athens by micromega-p12

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: micromega.gr, missbloom.gr