Παραθαλάσσιο αρχοντικό του 1850 στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου

villa kampani by omniview-p0

Έργο: Villa Kampani
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Omniview
Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτρης Τσίγκος
Αρχιτέκτονες: Χριστίνα Τσακίρη, Δανάη Δίου, Μαρίνα Καραμάλη
Περιοχή: Μύκονος, Κυκλάδες
Φωτογράφοι: Δημήτρης Τσίγκος, Χρήστος Δράζος 

Ένα από τα πιο ιστορικά σπίτια στο κέντρο της Χώρας, η Villa Kampani χτίστηκε τη δεκαετία του 1850 και αρχικά ήταν το σπίτι του δημάρχου της Μυκόνου, το όνομα του οποίου πήρε και η γειτονική ακτή (Ακτή Καμπάνη) που πλέον όλοι την ξέρουμε ως "ο Γιαλός".  

villa kampani by omniview-p01
villa kampani by omniview-p03
villa kampani by omniview-p04
villa kampani by omniview-p05
villa kampani by omniview-p07
villa kampani by omniview-p08
villa kampani by omniview-p09
villa kampani by omniview-p11
villa kampani by omniview-p14

Η κατοικία είναι αρχιτεκτονικά μοναδική και αρκετά σπάνια για τη Μύκονο, αφού ο σχεδιασμός της κινείται ανάμεσα στην κυκλαδική αρχιτεκτονική και τη νεοκλασική οικοδομική τυπολογία που μπορούμε να συναντήσουμε στο κέντρο της Αθήνας.

Ο επανασχεδιασμός της κατοικίας φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Τσίγκου του αρχιτεκτονικού γραφείου Omniview, που μαζί με την Χριστίνα Τσακίρη, την Δανάη Δίου και την Μαρίνα Καραμαλή, έδωσαν μία νέα και σύγχρονη πνοή στην ιστορική κατοικία.

villa kampani by omniview-p16
villa kampani by omniview-p17
villa kampani by omniview-p18
villa kampani by omniview-p19
villa kampani by omniview-p21
villa kampani by omniview-p22
villa kampani by omniview-p24

Οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να δημιουργήσουν σύγχρονους χώρους που θα έχουν την κυκλαδίτικη εικόνα, διατηρώντας παράλληλα και την πιο αυστηρή και κομψή αίσθηση των νεοκλασικών εσωτερικών χώρων.

Η κυκλαδίτικη αίσθηση έχει επιδιωχθεί σε όλα τα στοιχεία της κατοικίας. Πρωτοποριακές κυκλαδίτικες καμπύλες γραμμές στους κτιστούς καναπέδες και στα τραπέζια, όπου η τσιμεντοκονία συμπληρώνει την σύγχρονη φόρμα. Ειδικός σχεδιασμός και μασίφ ξύλο με ειδική κατεργασία χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των κρεβατιών. 

villa kampani by omniview-p26villa kampani by omniview-p27villa kampani by omniview-p28villa kampani by omniview-p29villa kampani by omniview-p31villa kampani by omniview-p32villa kampani by omniview-p34villa kampani by omniview-p36

Η νεοκλασική αισθητική αντιπροσωπεύεται κυρίως από την σχολαστικά μελετημένη ξύλινη οροφή σε λευκό ψαροκόκαλο. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα νεοκλασικής διακόσμησης είναι το ψαροκόκαλο, που στην συγκεκριμένη κατοικία οι μελετητές το χρησιμοποίησαν στην οροφή και όχι στο πάτωμα, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη εικόνα.

Η άψογα συντηρημένη και πανέμορφη παλιά κουζίνα είναι η αντίστιξη μέσα σε μία εξαιρετικά μοντέρνα κουζίνα.

villa kampani by omniview-p37villa kampani by omniview-p38

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: omniview.com