Ένας ξενώνας για βραβείο οικολογικής κατασκευής

off-grid by anacapa-p01

Έργο: Off-grid
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Anacapa Architecture
Αρχιτέκτονες: Dan Weber (Anacapa). Steve Willson (Willson Design)
Interior Design: Jessica Helgerson
Senior designer: Mira Eng-Goetz
Περιοχή: Santa Barbara, Central Coast, California, USA
Φωτογράφος: Erin Feinblatt

Οι αρχιτέκτονες Dan Weber του Anacapa Architecture και Steve Willson του Willson Design ανέλαβαν να σχεδιάσουν έναν ιδιαίτερο ξενώνα, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την επιθυμία του ιδιοκτήτη που ήταν η διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

off-grid by anacapa-p02
off-grid by anacapa-p03
off-grid by anacapa-p04
off-grid by anacapa-p06
off-grid by anacapa-p07

Ο μοντέρνος ξενώνας βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, σε μια καταπληκτική τοποθεσία με θέα στον ωκεανό. Η κατοικία είναι η κορυφή του περιβαλλοντικά συνειδητού σχεδιασμού και της κατασκευής με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

Η πράσινη ταράτσα φυτεύτηκε με γηγενή φυτά και το σπίτι είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από βιώσιμα δομικά υλικά όπως χάλυβα, σκυρόδεμα, ξύλο και γυαλί. Η κατοικία είναι απόλυτα αυτόνομη και διαθέτει τη δική της επεξεργασία λυμάτων και μια δεξαμενή νερού.

off-grid by anacapa-p08
off-grid by anacapa-p09
off-grid by anacapa-p11
off-grid by anacapa-p12
off-grid by anacapa-p13

Σε αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή δεν υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, γι αυτό τόσο ο ξενώνας, όσο και η κοντινή κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη, τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκό ενεργειακό σύστημα. Τα φωτιστικά LED και οι συσκευές χαμηλής κατανάλωσης επιλέχθηκαν για να μειώσουν τις απαιτήσεις και τη χρήση ενέργειας.

Λόγω των αυστηρών κανονισμών το έργο χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά οι ιδιοκτήτες ήταν αποφασισμένοι να λάβουν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς συμβιβασμούς ή φθηνότερες και ταχύτερες εναλλακτικές λύσεις.

off-grid by anacapa-p14
off-grid by anacapa-p16
off-grid by anacapa-p17
off-grid by anacapa-p18
off-grid by anacapa-p19
off-grid by anacapa-p21

Ο Steve και η Margaret Cegelski, ένα δυναμικό ζευγάρι συνταξιούχων που εφεύραν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το Slime, ένα δημοφιλές σφραγιστικό ελαστικών, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο καλωσορίζουν τους επισκέπτες στο σπίτι τους για πεζοπορία, σέρφινγκ και ιππασία.

off-grid by anacapa-p22
off-grid by anacapa-p23

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: anacapaarchitecture.com