Σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού υπόσκαφου

house in prof ilias mountain-p01

Έργο: House in Prof. Ilias Mountain
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Kapsimalis Architects
Αρχιτέκτονες: Αλέξανδρος Καψιμαλής, Μαριάννα Καψιμάλη
Εμβαδόν: 100 τ.μ.
Περιοχή: Σαντορίνη, Ελλάδα
Φωτογράφος: Γιώργος Σφακιανάκης

Το εξοχικό σπίτι, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Kapsimalis Architects, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία και είναι η σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού υπόσκαφου.

house in prof ilias mountain-p02
house in prof ilias mountain-p04house in prof ilias mountain-p03
house in prof ilias mountain-p06

Το κτίριο βλέπει προς τα νοτιοδυτικά και έχει θέα στο Αιγαίο και στο ηφαιστειογενές τοπίο. Η κατοικία αποτελείται από ένα καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, ένα κυρίως υπνοδωμάτιο και δύο μπάνια προσανατολισμένα προς την θέα.

Η επιμήκης ορθογώνια μορφή είναι τοποθετημένη στην πλαγιά. Το υλικό εκσκαφής που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιήθηκε για να διαμορφώσει την κύρια πρόσοψη του σπιτιού και του γύρω τοπίου. Το σπίτι είναι ενσωματωμένο στην πλευρά του βράχου, αφήνοντας το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα.

house in prof ilias mountain-p07
house in prof ilias mountain-p08
house in prof ilias mountain-p09
house in prof ilias mountain-p11

Σκοπός του έργου είναι η ενοποίηση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου του σπιτιού. Η μεγάλη, συρόμενη γυάλινη πόρτα μήκους 10 μέτρων, ανοίγει και συνδέει την ζώνη ημερήσιας χρήσης με την αυλή και την πισίνα.

Ο εσωτερικός χώρος γίνεται εξωτερικός και ταυτόχρονα επεκτείνεται σε πισίνα υπερχείλισης, εξωτερικό σαλόνι και ξύλινο κατάστρωμα που συνθέτει τον εξωτερικό χώρο. Δύο κύριοι ελεύθεροι τοίχοι υπογραμμίζουν τις δύο εισόδους του εξοχικού σπιτιού, μέσα από τις δύο πλευρικές σκάλες.

house in prof ilias mountain-p12
house in prof ilias mountain-p13
house in prof ilias mountain-p14
house in prof ilias mountain-p16
house in prof ilias mountain-p17

Οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Καψιμαλής και Μαριάννα Καψιμάλη, χρησιμοποίησαν ξύλο και γυαλί διαχωρίζουν τα διάφορα δωμάτια. Οι φεγγίτες στην οροφή επιτρέπουν το φυσικό φως να εισχωρεί στο χώρο.

Φυσικά υλικά όπως δρυς και ξύλο καρυδιάς συνδυάζονται αρμονικά με μάρμαρο σε γκρι και μπεζ αποχρώσεις και με μαύρο χάλυβα. Το αποτέλεσμα είναι χώροι οικείοι, μοντέρνοι και δυναμικοί. Μερικά πολύχρωμα έπιπλα δημιουργούν μια χαρούμενη και ζεστή διάθεση.

house in prof ilias mountain-p18
house in prof ilias mountain-p19
house in prof ilias mountain-p21

Πέτρα και σκυρόδεμα είναι τα υλικά που καθορίζουν την εξωτερική μορφή του σπιτιού. Άγρια μεσογειακά φυτά, μερικά από αυτά σε κυλινδρικά δοχεία από μαύρο χάλυβα, είναι αραιά τοποθετημένα στους εξωτερικούς χώρους.

house in prof ilias mountain-p22

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: kapsimalisarchitects.com