Εξοχικό κατασκευασμένο με τις αρχές του sthapatya veda

california family retreat-p01

Έργο: California Family Retreat
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Studio Schicketanz
Design Team: Mary Ann Gabriele Schicketanz, Sara Simoni, Caitlin McMillen
Εμβαδόν κατοικίας: 372 τ.μ.
Εμβαδόν οικοπέδου: 283 στρ
Περιοχή: Big Sur, Καλιφόρνια, USA
Φωτογράφος: Joe Fletcher Photography

Σε μία απομακρυσμένη ιδιοκτησία 283 στρ, κατά μήκος της ακτής της Καλιφόρνια, μια οικογένεια δημιούργησε ένα καταφύγιο που βασίζεται στις αρχές του sthapatya veda.

california family retreat-p02
california family retreat-p03
california family retreat-p04
california family retreat-p06
california family retreat-p07

Sthapatya Veda είναι ένα αρχαίο σύστημα που αφορά τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των κτιρίων στα οποία ζουν και εργάζονται. Είναι παρόμοιο με την κινεζική φιλοσοφία του feng shui.

Στο sthapatya veda, η πεποίθηση είναι ότι ο σχεδιασμός του κτιρίου έχει επίδραση στη ψυχολογία των ατόμων. Εάν ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι σε αρμονία με τους νόμους της φύσης, τότε θα υπάρχει θετική ενέργεια.

california family retreat-p08
california family retreat-p09
california family retreat-p11
california family retreat-p12
california family retreat-p13

Το Studio Schicketanz αγκάλιασε τις αρχές του sthapatya veda για αυτό το ιδιαίτερο καταφύγιο που αποτελείται από την κύρια κατοικία, τον ξενώνα, και τον αχυρώνα, ο οποίος χρησιμοποιείται για εργασία, διαλογισμό ή όποια άλλη κοινωνική δραστηριότητα θέλει η οικογένεια.

Μέσα στα πλάνα είναι και μία επέκταση η οποία θα περιλαμβάνει τρία στούντιο, που και αυτά θα ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία κατασκευής, σε μία προσπάθεια να μην διαταραχθεί καθόλου η γη που στο παρελθόν ανήκε σε μία ινδιάνικη φυλή.

california family retreat-p14
california family retreat-p16
california family retreat-p17
california family retreat-p18
california family retreat-p19
california family retreat-p21
california family retreat-p22

Ο αχυρώνας μεταφέρθηκε από τις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ και ανακαινίστηκε με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου. Στο κτίριο τοποθετήθηκαν νέα παράθυρα, έγιναν νέες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις και αλλάχθηκαν τα πολύ φθαρμένα εσωτερικά τελειώματα.

Όποια από τα παλιά υλικά δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αρχική τους θέση, ανασχηματίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για διακοσμήσεις, εσωτερικές πόρτες και ντουλάπια.

california family retreat-p23
california family retreat-p26
california family retreat-p27

Αρχικά η κατοικία δεν ήταν συνδεδεμένη με τα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Σήμερα, υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, αλλά ολόκληρη η ιδιοκτησία εξυπηρετείται κυρίως από μια μεγάλη ηλιακή συστοιχία η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ζήτησης, η οποία συμπληρώνεται με αέριο.

Όλες οι εγκαταστάσεις έχουν τοποθετηθεί υπόγεια, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών αποθήκευσης νερού, για να διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφη η παρθένα φύση.

california family retreat-p28
california family retreat-p29
california family retreat-p31
california family retreat-p32
california family retreat-p33
california family retreat-p34
california family retreat-p36

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: studioschicketanz.com