Εξοχική κατοικία στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης

summer residence in pyrgos-p01

Έργο: Summer Residence Pyrgos
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Kapsimalis Architects
Αρχιτέκτονες: Αλέξανδρος Καψιμάλης, Μαριάννα Καψιμάλη
Εμβαδόν: 300 τ.μ.
Περιοχή: Πύργος, Σαντορίνη
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης

Η εξοχική κατοικία που βρίσκεται στα περίχωρα του παραδοσιακού χωριού Πύργος στη Σαντορίνη, φέρει την σχεδιαστική υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Kapsimalis Architects.

summer residence in pyrgos-p02
summer residence in pyrgos-p03summer residence in pyrgos-p06
summer residence in pyrgos-p07
summer residence in pyrgos-p08summer residence in pyrgos-p09

Το κτίριο βρίσκεται σε ένα ήπια επικλινές οικόπεδο, περιτριγυρισμένο από αμπελώνες, με θέα το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και το Αιγαίο και έχει σχεδιαστεί ως μια ενιαία κατοικία η οποία μπορεί να χωριστεί σε τρία ξεχωριστά σπίτια, το κάθε ένα με ιδιωτικό εξωτερικό χώρο.

Το ισόγειο αποτελείται από το κυρίως καθιστικό - τραπεζαρία, την κύρια κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια, ένα μπάνιο και μια δευτερεύουσα κουζίνα. Τρία υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους βρίσκονται στον επάνω όροφο ενώ στο υπόγειο υπάρχουν αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι, μπάνιο και γκαράζ.

summer residence in pyrgos-p11
summer residence in pyrgos-p12
summer residence in pyrgos-p13
summer residence in pyrgos-p15
summer residence in pyrgos-p16
summer residence in pyrgos-p17

Η κύρια ιδέα του σχεδιασμού ήταν ο σχηματισμός ενός τεχνητού μονολιθικού βράχου, που στέκεται επιμελώς σε ένα τυχαίο σημείο του τοπίου, ο οποίος είναι διαβρωμένος από το χρόνο και τα φυσικά στοιχεία.

Η αφαίρεση μάζας από αυτή τη νοητή στερεά μορφή, δημιούργησε όγκους με διαφορετικές γωνίες προσανατολισμού, που αλλού χωρίζονται αφήνοντας μεταξύ τους ημιυπαίθρια και εξωτερικά περάσματα και αλλού παραμένουν μονολιθικά ενωμένα.

summer residence in pyrgos-p19
summer residence in pyrgos-p21
summer residence in pyrgos-p22
summer residence in pyrgos-p23
summer residence in pyrgos-p24
summer residence in pyrgos-p26

Η αρχιτεκτονική μορφή της κατοικίας έχει επίσης αναφορές από τις παραδοσιακές θολωτές στέγες της Σαντορίνης, τους παλιούς πύργους οχύρωσης έξω από τα παλιά κάστρα του νησιού και τα μεταλλικά πρόβολα που χρησιμοποιούνται στα παλιά λατομικά σπίτια, όλα τα κομμάτια της αρχιτεκτονικής ιστορίας του νησιού είναι ενσωματωμένα στη μονολιθική δομή.

Η φέρουσα κατασκευή του κτιρίου έχει κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τοπικές ηφαιστειακές μαυρόπετρες, τούβλα και θερμομόνωση έχουν χρησιμοποιηθεί για τους τοίχους, καθώς και έγχρωμος σοβάς σε γήινο χρώμα για τις επενδύσεις, στο ίδιο χρώμα και η τσιμεντοκονία των εξωτερικών δαπέδων. Το λευκό επικρατεί στις εσωτερικές επιφάνειες.

summer residence in pyrgos-p27
summer residence in pyrgos-p28
summer residence in pyrgos-p29
summer residence in pyrgos-p31
summer residence in pyrgos-p32

Οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Καψιμάλης και Μαριάννα Καψιμάλη, χρησιμοποίησαν φυσικό ξύλο, μάρμαρο, σκουριασμένο χάλυβα, τσιμεντοκονίαμα και πηλό. Τα μεσογειακά φυτά και οι κάκτοι ολοκληρώνουν την ενσωμάτωση του κτιρίου στο τοπίο.

summer residence in pyrgos-p35summer residence in pyrgos-p36summer residence in pyrgos-p37

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: kapsimalisarchitects.com