Νεανικό loft σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

cordoba flat-p01

Έργο: Cordoba Flat
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Cadaval & Solà-Morales
Αρχιτέκτονες: Eduardo Cadaval & Clara Solà-Morales
Εμβαδόν: 90 τ.μ.
Περιοχή: Colonia Roma, Ciudad de México, Μεξικό
Φωτογράφοι: Miguel de Guzmán, Alejandro Cabrera

Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Colonia Roma, μία ιστορική γειτονιά στον κεντρικό τομέα της πόλης του Μεξικού. Η La Roma αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα ως μία από τις πρώτες επεκτάσεις του κέντρου της πόλης, με ένα ορθογώνιο πλέγμα μεγάλων κατοικιών που κατοικούνταν από τις ανώτερες τάξεις της πόλης.

cordoba flat-p02cordoba flat-p03cordoba flat-p04cordoba flat-p06

Κατά την δεκαετία του '50, ο πληθυσμός μειώθηκε όταν οι εύποροι κάτοικοί του μετακόμισαν στα προάστια της πόλης, ενώ ο σεισμός του 1985, οδήγησε στην καταστροφή και ερήμωση της περιοχής.  

Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια έγιναν εστίες παραβατικότητας μέχρι πρόσφατα που άρχισε μία δυναμική δραστηριοποίηση στην περιοχή με γκαλερί έργων τέχνης, μικρά εστιατόρια, καφετέριες και νέους που καταλαμβάνουν και πάλι τους δρόμους και τις δημόσιες περιοχές.

cordoba flat-p07cordoba flat-p08cordoba flat-p09cordoba flat-p11cordoba flat-p12

Ο επανασχεδιασμός του διαμερίσματος, που ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Cadaval & Solà-Morales, επιδιώκει να διερευνήσει νέες πιθανές διαμορφώσεις στο πλαίσιο της χωρικής κατανομής που επιτρέπει ο υφιστάμενος χώρος.

Οι αρχιτέκτονες Eduardo Cadaval και Clara Solà-Morales εκμεταλλεύτηκαν το μεγάλο ύψος και δημιούργησαν δύο επίπεδα που περιλαμβάνουν την είσοδο, το μπάνιο, την κουζίνα, τα υπνοδωμάτια, το γραφείο, το w.c και αποθηκευτικούς χώρους.

cordoba flat-p13cordoba flat-p14cordoba flat-p16cordoba flat-p17

Το σαλόνι και η τραπεζαρία καταλαμβάνουν τον χώρο με το διπλό ύψος και απολαμβάνουν την καθημερινότητα της πόλης δημιουργώντας μία νέα σχέση μαζί της.

cordoba flat-p18cordoba flat-p19cordoba flat-p21

Κείμενο: Στέλλα Βαρδαξόγλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: ca-so.com