Επαγγελματικός χώρος και κατοικία σε απόλυτη αλληλεπίδραση

dmg residence-p01

Έργο: DMG Residence
Αρχιτεκτονικό γραφείο: RHO Architects - Replinger Hossner Osolin Architects
Αρχιτέκτονες: Jim Replinger Tim Hossner Christopher Osolin,
Interiors: Maryika Byskinewicz
Αρχιτέκτων τοπίου: Jerry Coburn, Geyer Coburn Hutchins
Artist: Florian Baudrexel
Εμβαδόν: 720 τ.μ.
Περιοχή: Σιάτλ, Ουάσινγκτον, USA
Φωτογράφοι: Aaron Leitz, Christopher Osolin, Elizabeth Lockhart

Στο Seward Park, σε μία ήσυχη γειτονιά του Σιάτλ κοντά στη λίμνη Ουάσιγκτον, το αρχιτεκτονικό γραφείο RHO Architects, ανέλαβε να σχεδιάσει ένα μοντέρνο κτίριο με στόχο να στεγάσει την κατοικία και τον επαγγελματικό χώρο ενός σχεδιαστή τεχνολογικών προϊόντων.

dmg residence-p02dmg residence-p03dmg residence-p04dmg residence-p05dmg residence-p06

Η κλίμακα του κτιρίου ακολουθεί τα γειτονικά σπίτια, ενώ τα πέτρινα τουβλάκια της επένδυσης, επιλέχθηκαν για να υπάρχει μία αδιατάραχτη συνέχεια με τις εξωτερικές τοιχοποιίες της γειτονιάς.
Το κτίριο είναι ένα σύνολο από ακατέργαστες επιφάνειες χαλύβδινων στύλων και δοκών, σκυροδέματος και ημιδιάφανων τοιχωμάτων.

dmg residence-p07dmg residence-p08dmg residence-p09dmg residence-p11dmg residence-p12

Στο κέντρο του κτιρίου υπάρχει ένας μεγάλος, κεντρικός, διώροφος εργασίας χώρος, λουσμένος στο φυσικό φως από τα άφθονα παράθυρα και τους φεγγίτες. Ο χώρος του σπιτιού και του στούντιο είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ τους.

Η κατοικία αναπτύσσεται στο δεύτερο επίπεδο, περιμετρικά του κτιρίου. Στην μπροστινή όψη οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Μία πεζογέφυρα οδηγεί στους ιδιωτικούς χώρους και στην ιδιωτική αυλή με τον κήπο.

dmg residence-p13dmg residence-p14dmg residence-p16dmg residence-p17dmg residence-p18dmg residence-p19

Ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία της κατοικίας είναι το site-specific art (= έργο τέχνης που δημιουργούνται για να υπάρχουν σε μια συγκεκριμένη θέση), που δημιούργησε καλλιτέχνης Florian Baudrexel.

Το έργο το εμπνεύστηκε από το κτίριο και απάντησε δημιουργώντας ένα μνημειώδες και δυναμικό σύνολο μορφών που κλιμακώνουν στον τοίχο του κεντρικού χώρου.

dmg residence-p21dmg residence-p22dmg residence-p23dmg residence-p24dmg residence-p26

Κείμενο: Στέλλα Βαρδαξόγλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: rhoarchitects.com