Ένα μουσείο τέχνης θαμμένο μέσα σε έναν αμμόλοφο

dune art museum-p01

Έργο: Dune Art Museum
Αρχιτεκτονικό γραφείο: OPEN Architecture
Αρχιτέκτονες: Li Hu, Huang Wenjing,
Ίδρυμα τέχνης: UCCA
Εμβαδόν: 930 τ.μ.
Περιοχή: Qinhuangdao, Κίνα
Φωτογράφος: Wu Qingshan

Σε μια ήσυχη παραλία στον κόλπο Μποχάι στη βόρεια Κίνα, το αρχιτεκτονικό γραφείο OPEN Architecture έχει σχεδιάσει ένα μουσείο θαμμένο μέσα σε ένα αμμόλοφο, όπως δηλώνει και το όνομά του: «Μουσείο Τέχνης στον Αμμόλοφο».

dune art museum-p02dune art museum-p03dune art museum-p04

Η ομάδα σχεδιαστών έχει ανασκάψει την τοποθεσία και έχει κατασκευάσει από τσιμέντο ένα δίκτυο χώρων, συνολικού εμβαδού 930 τετραγωνικών μέτρων. Με την ολοκλήρωσή της, η κατασκευή θα καλυφθεί με άμμο και θα αποκατασταθεί το αρχικό σχήμα του αμμόλοφου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το UCCA – το κορυφαίο ανεξάρτητο ίδρυμα τέχνης στην Κίνα – ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με το OPEN Architecture για τον προγραμματισμό και λειτουργία του μουσείου, το οποίο θα αποκαλείται Αμμόλοφος UCCA.

dune art museum-p06dune art museum-p07dune art museum-p08

Οι κυψελοειδείς χώροι θα φιλοξενούν δέκα διαφορετικών σχημάτων αίθουσες τέχνης, στούντιο και ένα καφέ. Περνώντας από ένα μακρύ σκοτεινό τούνελ και μετά από μια μικρή αίθουσα υποδοχής, οι επισκέπτες θα εισέρχονται στον κυρίως χώρο, όπου το φως από «φεγγίτη» που έχει διανοιχθεί δημιουργεί ένα εντυπωσιακό εφέ. Παράλληλα, μια σπειροειδής σκάλα θα επιτρέπει την «ανάδυση» των επισκεπτών από τις σαν σπήλαια αίθουσες του μουσείου στην κορυφή του αμμόλοφου και στην ανοιχτωσιά της θάλασσας και του ουρανού.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο εργάζεται, ταυτόχρονα, και για τη δημιουργία ενός άλλου μουσείου που θα είναι το «αδελφάκι» του Αμμόλοφου UCCA: Το «Μουσείο Τέχνης στη Θάλασσα», το οποίο θα σηκώνεται από τη θάλασσα ως μοναχικός βράχος. Στο άμεσο μέλλον, ένα πέρασμα θα ενώνει τα δύο μουσεία όταν το επιτρέπει η άμπωτη.

dune art museum-p09dune art museum-p12dune art museum-p13dune art museum-p14

Τα εγκαίνια του Dune Art Museum προγραμματίζονται εντός του 2018, και η πρώτη έκθεση θα διερευνά τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση.

dune art museum-p16

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: hellasjournal.com