Ανακατασκευή αρχοντικής χωριάτικης κατοικίας

house in rubielos by ramon-p01-13

Έργο: House in Rubielos de Mora
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Ramon Esteve Estudio
Αρχιτέκτων: Ramón Esteve
Ομάδα έργου: Víctor Ruiz, Maria Martí, Borja Martos, Concheta Romaní
Συνεργάτες: Tudi Soriano, Benedetta Chicchini
Εμβαδόν: 641,07 τ.μ.
Περιοχή: Rubielos de Mora, Gudar-Javalambre, Ισπανία
Φωτογράφος: Mariela Apollonio

Η μονοκατοικία βρίσκεται στην μικρή ιστορική πόλη Rubielos de Mora και η ανακατασκευή της φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Ramon Esteve Estudio.

house in rubielos by ramon-p02house in rubielos by ramon-p03house in rubielos by ramon-p04house in rubielos by ramon-p05house in rubielos by ramon-p06house in rubielos by ramon-p07house in rubielos by ramon-p08

Το Rubielos de Mora, "η Πύλη της Αραγονίας", βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Rubielos και ανήκει στην περιοχή Gúdar-Javalambre. Ο επισκέπτης καταλαβαίνει αμέσως γιατί ορίστηκε τόπος ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος το 1980, γιατί έλαβε το βραβείο Europa Nostra το 1983 και γιατί επιλέχθηκε ένα από τα "πιο όμορφα χωριά της Ισπανίας" το 2013.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τις μαρκίζες, τα σιδερένια εξαρτήματα, την ξυλογλυπτική και την πέτρα, έχει παγώσει τον χρόνο αιώνες πριν. Το πνεύμα της ποίησης του μεσαιωνικού χωριού, αποτυπωμένο στον αιώνιο χρόνο, μας ταξιδεύει στο σήμερα, πάνω στην σκαλισμένη πέτρα και το σφυρήλατο σίδερο.

house in rubielos by ramon-p09house in rubielos by ramon-p12house in rubielos by ramon-p01-13house in rubielos by ramon-p14house in rubielos by ramon-p15house in rubielos by ramon-p16house in rubielos by ramon-p17

Ο στόχος του έργου, που ανέλαβε ο αρχιτέκτων Ramón Esteve και η ομάδα του, είναι η ανακατασκευή ενός παλιού αρχοντικού, που βρίσκεται στην παλιά συνοικία της πόλης.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική επανεξετάζεται μέσα από μία σύγχρονη σχεδιαστική ματιά έτσι ώστε το σπίτι να είναι ενσωματωμένο στο ιστορικό περιβάλλον του, αλλά ταυτόχρονα να είναι σύγχρονο και μοντέρνο. Η εξωτερική πρόσοψη σέβεται το στυλ, τα υλικά, τα χρώματα και συνυπάρχει αρμονικά με τα γειτονικά ιστορικά κτίρια.

house in rubielos by ramon-p19house in rubielos by ramon-p20house in rubielos by ramon-p21house in rubielos by ramon-p23house in rubielos by ramon-p24house in rubielos by ramon-p25

Το σπίτι είναι μια κατοικία σχήματος Γ με τρεις ορόφους. Το ισόγειο έχει σχεδιαστεί ως ένας μονολιθικός όγκος που ανοίγει στο δρόμο και περιλαμβάνει την είσοδο, τα γκαράζ, το κελάρι και βοηθητικούς χώρους.

Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει τους χώρους διαβίωσης που είναι ανοιχτοί στην εσωτερική αυλή. Ο πρώτος όροφος είναι ενιαίος και περιλαμβάνει τους χώρους διημέρευσης. Από την μία πλευρά είναι η κουζίνα και η τραπεζαρία και από την άλλη το καθιστικό. Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει τα en-suite υπνοδωμάτια.

house in rubielos by ramon-p27house in rubielos by ramon-p28house in rubielos by ramon-p29house in rubielos by ramon-p32house in rubielos by ramon-p34house in rubielos by ramon-p37

Τα υλικά και το οικοδομικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του σπιτιού ακολουθούν τις παραδοσιακές μεθόδους με μια σύγχρονη γλώσσα. Το κτίριο που προκύπτει διατηρεί τη ζεστασιά και την άνεση ενός παραδοσιακού αρχοντικού, την διακριτική πολυτέλεια μίας νέας κατασκευής και προσφέρει τις συνθήκες για μια ήρεμη ζωή.

house in rubielos by ramon-p38house in rubielos by ramon-p39house in rubielos by ramon-p41house in rubielos by ramon-p42

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: ramonesteve.com