Σύγχρονη ερμηνεία ενός παραδοσιακού πέτρινου σπιτιού στη Τζια

parallel house by e-r-a-p01

Έργο: Parallel House
Αρχιτεκτονικό γραφείο: En Route Architects
Design Lead: Κατερίνα Κούρκουλα, Hannes Livers Gutberlet
Design Team: Νικόλαος Παπλωμάτας
Στατική μελέτη: Ανδρέας Μητσόπουλος
Μηχανολόγος Μηχανικός: Παντελής Αργυρός
Συνεργασία: Kokkinou + Kourkoulas Architects & Associates
Εμβαδόν: 100 τ.μ.
Περιοχή: Τζια, Κυκλάδες
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

Το Parallel House είναι μια θερινή κατοικία που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο En Route Architects και  βρίσκεται μέσα σε μια απομονωμένη περιοχή της Κέας.

parallel house by e-r-a-p02parallel house by e-r-a-p03parallel house by e-r-a-p06parallel house by e-r-a-p07parallel house by e-r-a-p08

Οι έντονες τοπογραφικές αλλαγές του γύρω τοπίου αντιπροσωπεύουν ταυτόχρονα την εννοιολογική πηγή και την κατευθυντήρια γραμμή της αρχιτεκτονικής ιδέας. Το σπίτι - τοποθετημένο παράλληλα με τη θέα της θάλασσας - οργανώνεται ως ακολουθία δωματίων, που κυμαίνονται από υπαίθριους έως μερικώς καλυμμένους έως εντελώς κλειστούς χώρους.

Τα ανοίγματα δημιουργούν κινηματογραφικά πλαίσια του γύρω τοπίου, του Αιγαίου και των γειτονικών νησιών. Λόγω της απότομης τοπογραφίας, η πίσω πλευρά του σπιτιού βυθίζεται μέσα στο τοπίο, ενώ η πρόσοψη του είναι εξ ολοκλήρου ανοικτή προς την θέα.

parallel house by e-r-a-p09parallel house by e-r-a-p11parallel house by e-r-a-p12parallel house by e-r-a-p13parallel house by e-r-a-p14

Η χρήση του εκτεθειμένου σκυροδέματος ως δομικού και οπτικού πλαισίου προορίζεται ως σύγχρονη ερμηνεία ενός παραδοσιακού πέτρινου σπιτιού. Αυτή η επανεξέταση των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, από τους αρχιτέκτονες Κατερίνα Κούρκουλα και Hannes Livers Gutberlet, σχετίζεται επίσης με την ενσωμάτωση ενεργών και παθητικών τεχνικών θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ενέργειας.

Τέτοιες τεχνικές επιτρέπουν έναν υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης και αυτονομίας, ενώ παράλληλα χαρίζουν στην κατοικία χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

parallel house by e-r-a-p16parallel house by e-r-a-p17parallel house by e-r-a-p18parallel house by e-r-a-p19parallel house by e-r-a-p21parallel house by e-r-a-p22

Ο σύγχρονος σχεδιασμός συναντιέται με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο γκτούντο ή κουντούντους. Στον διάδρομο που δημιουργήθηκε στο πίσω μέρος του σπιτιού, ανάμεσα στο κέλυφος και το χώμα, με σκοπό το ρεύμα του αέρα να επιτρέπει τον εξαερισμό, διατηρώντας το σπίτι δροσερό όλο το χρόνο.

Η οροφή του σπιτιού χρησιμοποιείται για τη συλλογή όμβριων υδάτων, ενώ τα φωτοβολταϊκά πάνελ, που είναι κρυμμένα στο τοπίο, παράγουν επαρκή ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κατοικίας.

parallel house by e-r-a-p23parallel house by e-r-a-p24parallel house by e-r-a-p25parallel house by e-r-a-p26

Κείμενο: Στέλλα Βαρδαξόγλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: e-r-a.net