Αγροικία μέσα σε πορτοκαλεώνα

farmhouse by zecc-p01

Έργο: Farmhouse
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Zecc Architecten
Αρχιτέκτων: Bart Kellerhuis
Interior architecture: ZW6 interior architecture
Interior designer: Jeroen van Zwetselaar
Αρχιτεκτονική τοπίου: BOOM Landscape
Εμβαδόν οικοπέδου: 6,18 στρέμματα
Εμβαδόν κατοικίας: 950 τ.μ.
Περιοχή: Ουτρέχτη, Ολλανδία
Φωτογράφοι: Stijnstijl Fotografie, Alexander van Berge

Σε αγροτική περιοχή κοντά στην Ουτρέχτη, μια μεγάλη αγροικία έχει μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερο, φωτεινό και βιοκλιματικό σπίτι γεμάτο τέχνη. Η αρχέτυπη αγροτική κατοικία επεκτάθηκε από ένα νέο ξύλινο κτίριο, το οποίο την «τρυπάει» στη μέση. 

farmhouse by zecc-p02farmhouse by zecc-p03farmhouse by zecc-p04farmhouse by zecc-p05farmhouse by zecc-p06

Με αυτές τις παρεμβάσεις, ο αρχιτέκτων Bart Kellerhuis του γραφείου Zecc Architecten έκανε τα όρια μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων να αλληλοεπικαλύπτονται με διάφορους τρόπους.

Αυτό που κάνει αυτό το έργο ιδιαίτερο είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα. Από τον εκλεπτυσμένο σχεδιασμό του κήπου μέχρι την εσωτερική χωροθέτηση, από τα μελετημένα ανοίγματα που μεταφέρουν το φυσικό φως και τον αέρα μέχρι τις ειδικές κατασκευές των επίπλων.

farmhouse by zecc-p09farmhouse by zecc-p10farmhouse by zecc-p11farmhouse by zecc-p12farmhouse by zecc-p13

Το αγρόκτημα αποτελείται από μια παραδοσιακή κατοικία, στην οποία η διάταξη έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Σε αυτό το κτίριο έχουν τοποθετηθεί τα υπνοδωμάτια των παιδιών, το γραφείο, το γυμναστήριο και τα δωμάτια φιλοξενίας.

Στο πίσω μέρος ο αχυρώνας μεταμορφώθηκε εντελώς χωροταξικά με τους χώρους ημερήσιας διαβίωσης στο ισόγειο και το master υπνοδωμάτιο στον επάνω όροφο.

farmhouse by zecc-p14farmhouse by zecc-p15farmhouse by zecc-p16farmhouse by zecc-p17farmhouse by zecc-p18

Στο νέο κτίριο τοποθετήθηκε ένα μεγάλο γκαράζ, οι βοηθητικοί χώροι και το στούντιο με τα μεγάλα παράθυρά που έχει άμεση επαφή στην γύρω εξοχή. Ένα μεγάλο αίθριο σχηματίζει μια καλυμμένη βεράντα που συνδέει όλους τους χώρους του ισογείου.

Η μελέτη των εσωτερικών χώρων έγινε σε συνεργασία με γραφείο ZW6 interior architecture. Για τον interior designer Jeroen van Zwetselaar, η χωρική δομή αποτέλεσε τη βάση για την επιλογή των χρωμάτων, των υλικών, των επίπλων και του φωτισμού.

farmhouse by zecc-p20farmhouse by zecc-p21farmhouse by zecc-p22farmhouse by zecc-p23farmhouse by zecc-p24

Υπήρξε μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά βιώσιμο σπίτι με ουδέτερο CO2. Το σπίτι θερμαίνεται και ψύχεται με αντλία θερμότητας. Το νερό της βρύσης θερμαίνεται με ηλιακούς συλλέκτες και παράγεται ηλεκτρισμός με φωτοβολταϊκα.

Το σχήμα της στέγης του νέου κτιρίου έχει τέλεια γωνία σε σχέση με τον ήλιο. Επιπλέον, οι φωτοβολταϊκές κυψέλες και οι συλλέκτες είναι ενσωματωμένοι στην οροφή του έτσι ώστε να μην είναι ορατοί από το επίπεδο του εδάφους.

farmhouse by zecc-p25farmhouse by zecc-p26farmhouse by zecc-p27farmhouse by zecc-p28

Η αγροικία βρίσκεται σε έναν πορτοκαλεώνα περίπου 6,18 στρ. Σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες του Zecc Architecten, το BOOM Landscape δημιούργησε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό κήπου στον οποίο οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι ρέουν μεταξύ τους.

Ο αδιάσπαστος αγροτικός χαρακτήρας, η μερική γεωργική χρήση και οι πρακτικές λειτουργίες, όπως οι κήποι με τα φυτά και οι οπωρώνες είναι κεντρικά θέματα του σχεδιασμού.

farmhouse by zecc-p29farmhouse by zecc-p30farmhouse by zecc-p31farmhouse by zecc-p32farmhouse by zecc-p33farmhouse by zecc-p34farmhouse by zecc-p35

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: zw6.nl, zecc.nl