TOP TEN 2012.

top-ten-2012-2Όπως κάναμε το 2012, παρουσιάζοντας το TOP TEN 2011, έτσι και φέτος, παρουσιάζουμε το TOP TEN 20012. Επιλέξαμε δέκα από τα αρχιτεκτονήματα που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σας, μέσα στη χρονιά που πέρασε και σας τα παρουσιάζουμε συνολικά.

Οι επιλογές σας, αναδεικνύουν την ανάγκη κάθε ανθρώπου για μια κατοικία αισθητικά αναβαθμισμένη, κάνοντας όμως και focus στις βίαιες οικονομικές αλλαγές, εστιάζοντας έτσι την προσοχή σας σε ανακαινίσεις παλαιών κατοικιών.

Με αριθμητή τις ανάγκες και παρονομαστή την αγάπη στο ωραίο και στην άνεση, το αποτέλεσμα είναι: η αισιοδοξία!  

haus09 3
1. Σπίτι πολυτελές αλλά φτηνό? Σπίτι σε container's.

Τα κοντέινερς τα γνωρίζουμε όλοι ως σιδερένια κιβώτια μεταφοράς εμπορευμάτων. Πόσοι όμως γνωρίζουμε, ότι με κοντέινερς μπορούν να κατασκευαστούν καταπληκτικά και βέβαια πολύ φτηνά σπίτια?
Σε πάρα πολλές χώρες, αυτός ο τρόπος κατασκευής κατοικιών ή γραφείων είναι πολύ διαδεδομένος και υπάρχουν πολλά αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τρόπο δόμησης.
Με διάφορες διαστάσεις  τα κοντέινερς κτίζονται σαν τα παζλ ή ακόμη καλύτερα σαν τα παιδικά τουβλάκια. Το ένα δίπλα στο άλλο ή το ένα πάνω από το άλλο, σε άπειρους συνδυασμούς.

Villingili-Resort-p012 Μαλβίδες και Shangri-La’s Villingili Resort and Spa. Η άλλη όψη των διακοπών.
Το όνειρο ξεκινά από τη στιγμή που αρχίζουμε την ονειροπόληση και βυθιζόμαστε στους τουριστικούς οδηγούς και στις φωτογραφίες των διαφόρων ξενοδοχείων που αρκετά από αυτά καταλαμβάνουν μία ολόκληρη ατόλη και ολοκληρώνεται με το που θα πατήσουμε το πόδι μας στις Μαλβίδες. Από εκεί και πέρα ξεκινά η απόλαυση. Η έννοια της χαλάρωσης και της ηρεμίας, αποκτούν ένα διαφορετικό νόημα.
Παραλίες με αστραφτερή αμμουδιά, κοκοφοίνικες, λιμνοθάλασσες με τιρκουάζ νερά, πολύχρωμα κοράλλια, ηλιοβασιλέματα που σβήνουν στη θάλασσα και μνημειώδης σιωπή συνθέτουν ένα σκηνικό όμοιο με όνειρο που δεν τελειώνει ποτέ... Ίσως αυτά να έκαναν και τον σημαντικότερο, ίσως, Άραβα περιηγητή, Ιμπν Μπατούτα,  να τις αποκαλέσει στα χρονικά του ένα από τα θαύματα του κόσμου.

mple-polikatoikia p07


3. Η αναρχική "Μπλε" Πολυκατοικία Αντωνόπουλου, στα Εξάρχεια.

Η εξαώροφη πολυκατοικία, ιδιοκτησία της οικογένειας Αντωνοπούλου που υψώνεται στη γωνία των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους, στην πλατεία Εξαρχείων, οικοδομήθηκε το 1932-1933, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κυριακούλη (Κούλη) Παναγιωτάκου (1902-1982), ενός από τους πρωτοπόρους του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα.
Η πολυκατοικία αυτή, για την οποία ο μεγάλος Ελβετός αρχιτέκνων Le Corbusier σημείωσε "c' est tres beau" ("είναι πολύ όμορφη"), μια από τις παλαιότερες της Αθήνας (αν και οπωσδήποτε όχι η πρώτη, παρά την ευρύτατα διαδεδομένη εντύπωση), γνωστή και ως "μπλε" (λόγω του αρχικού χρώματός της), θεωρείται σταθμός στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Grand-Dame-p05


4. Ανακαίνιση μονοκατοικίας του 1930 στον Πειραιά.

Ένα από τα λίγα διατηρητέα κτίρια που έχουν απομείνει στον Πειραιά, ανέλαβε η αρχιτεκτονική εταιρεία ASKarchitects και η αρχιτέκτων και συνιδρύτρια του Στέλλα Κωνσταντινίδη, να το ανακαινίσει και ταυτόχρονα να γίνει προσθήκη καθ’ ύψος μιας νέας κατασκευής 90 τ.μ.. Τα συνολικά τετραγωνικά με την νέα προσθήκη έφτασαν τα 310 και εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες της τετραμελούς οικογένειας.
Από την είσοδο τα πάντα εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη. Ο ιδιαίτερος σεβασμός στην ιστορία του κτιρίου είναι εμφανής σε κάθε λεπτομέρεια.
Η ευαισθησία και ο σεβασμός σε ένα κτίριο του 1930, είναι εμφανής σε κάθε σχεδιαστική λεπτομέρεια. Τα μοντέρνα έπιπλα συμπληρώνουν με την παρουσία τους την νέα δομή και τα έργα τέχνης αναδεικνύονται ευχάριστα μέσα στα ψηλοτάβανα δωμάτια.

Tea-Houses p16


5. Tea houses. Mοντέρνα και διαφορετικά δεντρόσπιτα.

Όταν ήσασταν παιδιά αναζητήσατε στο όνειρο ενός δεντρόσπιτου την αίσθηση ελευθερίας με τους μικρούς σας φίλους? Την χαρά της αμεσότητας με την φύση και το μέτρημα των αστεριών?
Όλα όσα αναζητούσαμε από ένα δεντρόσπιτο, τα συγκεντρώνει το tea houses στο Silicon Valley.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και το όνειρο των σημερινών ιδιοκτητών αυτής της κατοικίας. Στην αγάπη τους για διερευνητικές βόλτες στους λόφους γύρω από το σπίτι τους, οφείλεται η ανακάλυψη της περιοχής με το ομολογουμένως ειδυλλιακό περιβάλλον.

tinos-p216. Εξοχική κατοικία στην Τήνο.
Σε ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, στην Τήνο και στο βορειοδυτικό της άκρο, στο χωριό Χατζηράδος, ο αρχιτέκτονας Μανώλης Χούπης και η αρχιτεκτονική ομάδα mX Architecture, διατηρώντας τμήματα της παλιάς τοιχοποιίας, δημιούργησαν μια νέα και σύγχρονη εξοχική κατοικία, απόλυτα ενταγμένη στο Τηνιακό τοπίο.
Η φυσική κλίση του εδάφους, επέτρεψε στον αρχιτέκτονα, να σμιλεύσει το έδαφος και να τοποθετήσει τους χώρους ακολουθώντας την τοπική αρχιτεκτονική δομή.

Belgio-house-DM-VL p01
7. Minimal ανακαίνιση της παλιάς κατοικίας.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από παλιές πετρόχτιστες, ως επί το πλείστο, κατοικίες τις οποίες η φθορά του χρόνου, η εγκατάλειψη και η αδιαφορία, τiς ερειπώνουν εντελώς.
Δεν είναι πάντα απαραίτητο να γκρεμίζουμε μία παλιά κατοικία και στην θέση της να κατασκευάζεται ένα ακόμη μπετονένιο κουτί. Υπάρχουν τρόποι, το παλιό να γίνει καινούργιο και το άσχημο, όμορφο, χωρίς να αλλοιωθεί η αρχική δομή και να διαταραχθεί η οικιστική αρμονία της περιοχής.

krm-bondi p03


8. Μικρή, τολμηρή και άνετη κατοικία.

Σε ένα μικρό, στενόμακρο οικόπεδο με μαγευτική όμως θέα, η αρχιτεκτονική ομάδα Katon Redgen Mathieson, σχεδίασε μία κατοικία τεσσάρων ορόφων,  συνολικά 120 τ.μ.
Ο ευφυής σχεδιασμός επιτρέπει την σωστή εκμετάλλευση και χρήση κάθε διαθέσιμου τετραγωνικού εκατοστού και αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό την θέα προς την θάλασσα.
Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι αρχιτέκτονες καλούνται να σχεδιάσουν, νέα, ολοκληρωμένα κτίρια με ξεκάθαρες φόρμες και διαφοροποίηση σχεδιαστικών προτάσεων, το έργο των KRM, προτείνει τολμηρά διακοσμητικά στοιχεία.

ian-moore
9. Παιχνίδι αντιθέσεων σε αυτή την minimal κατοικία.

Είναι γεγονός ότι οι καλλιτέχνες είναι πρωτοπόροι, δεν τρομάζουν με τις προκλήσεις και δεν φοβούνται να κινηθούν οριακά, για να εισπράξουν τελικά ένα αισθητικό αποτέλεσμα που δεν περνά αδιάφορο.
Γυαλί, σίδερο και αλουμίνιο, λευκό και μαύρο συμμετέχουν στην σχεδιαστική προσέγγιση του Ian Moore και ολοκληρώνουν μια λιτή κατοικία με μινιμαλιστικό εσωτερικό.
Η αντίθεση ανάμεσα στις μεταλλικές κατασκευές και στην αρχική πλινθοδομή παρουσιάζει ανάγλυφα τη μετατροπή από τον 19ο  έως τον 21ο αιώνα και από τα βιομηχανικά κτίρια στις κατοικίες.

kataskeuastika-lathi p05
10. Απίστευτα κατασκευαστικά λάθη. Για γέλια και για κλάματα.

Το να παρουσιάζουμε όμορφες κατοικίες, ακριβές ή φτηνές, μεγάλες ή μικρές, είναι η μία όψη του νομίσματος.
Η άλλη όψη έχει να παρουσιάσει, απίστευτα κατασκευαστικά λάθη, που διέφυγαν της προσοχής, όλων των εμπλεκόμενων κατά την φάση της κατασκευής των έργων.

Καλή Χρονιά και του Χρόνου!!