Τέσσερις κατοικίες στην Αίγινα

MPLUSM p01

Οι τέσσερις αυτές αυτόνομες κατοικίες βρίσκονται μέσα σε ένα επικλινές οικόπεδο με ελιές, με πανοραμική θέα στο Σαρωνικό και σε μικρή απόσταση από τις παραλίες Κλειδί και Κλίμα. Την ολοκλήρωση του έργου, αφού είχε ήδη βγει η αρχιτεκτονική άδεια, ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Μαρίτα Νικολούτσου και Μέμος Φιλλιπίδης, του αρχιτεκτονικού γραφείου mplusm, γιαυτό και υπήρχε σε μεγάλο βαθμό η δέσμευση, να διατηρηθεί το περίγραμμα των κατοικιών και η λειτουργική τους οργάνωση.

MPLUSM p02MPLUSM p03

Η επέμβαση ήταν δυνατή στα ανοίγματα, στις υφές, στα χρώματα, στις πέργκολες, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Στόχος ήταν να αποφευχθεί η γνώριμη αισθητική των κατάλευκων κατοικιών, που φτάνουν σε μια οριακή αντίθεση με το τοπίο και να επιχειρηθεί μια πιο "γήινη" αντιμετώπιση. Και αυτό χωρίς την κατάληξη στο άλλο άκρο, στο "καμουφλάζ" των κατοικιών κάτω από μια ολοκληρωτική και "βαριά" επένδυση από πέτρα.

MPLUSM p04
MPLUSM p05

Επιλέχθηκαν δύο γήινα χρώματα για να διαφοροποιηθούν οι κατοικίες μεταξύ τους και μεγάλωσαν τα ανοίγματα για να δοθεί ένας μοντέρνος χαρακτήρας στη σύνθεση. Αντίστοιχα σχεδιάστηκαν πέργκολες με μεταλλική κατασκευή, οι οποίες απομακρύνονται έτσι όσο γίνεται περισσότερο από τη συμβατική εικόνα των ρουστίκ παραδειγμάτων, που είναι τόσο διαδεδομένες για τα νησιά.

MPLUSM p06
MPLUSM p07

Κατακόρυφα ξύλινα φίλτρα μελετήθηκαν και αυτά ώστε να δημιουργούν ένα διάλογο με τις σοβαντισμένες επιφάνειες και να προσδίδουν μια ιδιωτικότητα σε κάθε κατοικία. Σχεδιάστηκε η εσωτερική διαμόρφωση της κάθε κατοικίας και αποφασίστηκε η διάταξη των 4 πισινών που συνοδεύουν τις κατοικίες αυτές –να βρίσκονται είτε στην κάτω στάθμη (για τις ενδιάμεσες κατοικίες) είτε στην πάνω στάθμη εισόδου (για τις κατοικίες στα άκρα του συγκροτήματος).

MPLUSM p08

Ξύλινα ντεκ συνοδεύουν τις πισίνες ενώ η χρήση της πέτρας έχει περιοριστεί σε έναν τοίχο, που ορίζει την είσοδο καθώς και στους αναλημματικούς τοίχους που δημιουργούνται μέσα στον περιβάλλοντα χώρο. Οι τέσσερις κατοικίες, επιφάνειας 90 m² η κάθε μία, αναπτύσσονται σε σειρά, παράλληλα με τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου.

MPLUSM p09

Ογκοπλαστικά το συγκρότημα χαρακτηρίζεται από το σπάσιμο της κλίμακας –κάτι το οποίο κάνει για πολλούς πιο "φιλική" την εμφάνιση. Ο διώροφος όγκος, που άλλοτε φέρει στέγη και άλλοτε επίπεδο δώμα, διαφοροποιείται από το χαμηλότερο γειτονικό όγκο. Σε πρώτο όροφο βρίσκεται ένα υπνοδωμάτιο που βγαίνει στο δώμα του χαμηλότερου όγκου (πάνω από το καθιστικό) ενώ στη χαμηλότερη στάθμη υπάρχει ξενώνας καθώς και δύο ακόμα υπνοδωμάτια.

MPLUSM p11MPLUSM p12

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: qbgreece.com, mplusm.gr