Βιοκλιματική κατοικία στην Παιανία

Residence-in-Paiania p01Η κατοικία σχεδιάστηκε τους αρχιτέκτονες Δέσποινα Γουναροπούλου, Βασιλική Εμμανουηλίδου και Πέτρο Μπάζο, ιδρυτών των GEM ARCHITECTS. Η φιλοσοφία τους, όπως οι ίδιοι τονίζουν, είναι το διάβασμα του τόπου, του συγκεκριμένου τόπου και του περιβάλλοντος γενικά, της φύσης, της γης.

Οι αρχιτέκτονες πιστεύουν στην δημιουργία κτιρίων που συσχετίζονται με το περιβάλλον τους και προκύπτουν από αυτό, δημιουργώντας νέες δομές, νέους τρόπους αντίληψης και βίωσης του τόπου. Παράλληλα αναζητούν την λειτουργικότητα και την αισθητική που θα στεγάζει τους χρήστες με αμεσότητα, ποιητικότητα και αισιοδοξία.

Σε άρθρο τους αναφέρουν ότι: «Το οικόπεδο βρίσκεται σε μεταβατικό περιβάλλον, σε μια περιοχή της Παιανίας που αλλάζει από βιομηχανική-βιοτεχνική σε περιοχή κατοικίας. Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία. Το κτήριο σχεδιάζεται με βιοκλιματικές αρχές και εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης. Μορφολογικά αναφέρεται στο μεταβιομηχανικό περιβάλλον και είναι μια σύνθεση “containers".
Residence-in-Paiania p02
Residence-in-Paiania p03
Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από μεταλλικό σκελετό, με ελαφριές πληρώσεις τοιχοποιίας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ταχύτητα στην κατασκευή, η άρτια σεισμική συμπεριφορά, η καλή μόνωση, η μεταβλητότητα των εσωτερικών χώρων και η πλαστικότητα στους όγκους. Το κτήριο κλείνει προς τον βορρά και διατηρεί μεγάλα ανοίγματα προς τον νότιο κήπο. To άνοιγμα της οροφής, αφήνει τον ζεστό αέρα να εξέρχεται.


Το ισόγειο με το σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία, εξελίσσεται σαν ψηλοτάβανος ενιαίος χώρος. Κυρίαρχο στοιχείο είναι το μεγάλο τζάκι με τον πάγκο του και η μεταλλική σκάλα. Στο δεύτερο όροφο οι εσωτερικοί χώροι των δωματίων φλερτάρουν με την θέα προς τον Υμηττό μέσα από τις περσίδες.

Ο μεταλλικός σκελετός εκτείνεται στο εξωτερικό με την πέργκολα και το στέγαστρο εισόδου. Στο δεύτερο όροφο οι μεταλλικοί όγκοι εξέχουν προβολικά από τη βάση σε ένα ογκοπλαστικό παιχνίδι. Το βιομηχανικό δάπεδο κρατάει τα υλικά λιτά και οι ξύλινες περσίδες με το deck συνδέουν με τον υπαίθριο χώρο. Η βάση με kourasanit παίρνει την υφή του περιβάλλοντος».
Residence-in-Paiania p04
Residence-in-Paiania p05
Residence-in-Paiania p06
Residence-in-Paiania p07
Residence-in-Paiania p08
Residence-in-Paiania p09
Residence in Paiania Neighborhood by GEM ARCHITECTS.

The lot is located in an area that evolves from industrial to residential, in the outskirts of Athens. It is a two floor building that follows the bioclimatic principles and uses alternative heating systems. Being a composition of “containers” it refers to the area’s industrial character.

The building’s metallic structure is caddied with light panels. It benefits from its construction system, since the realization time is short, it is earthquake proofed, well insulated, with volumetric plasticity. It turns its back towards the north and opens with big glass doors to the south oriented garden. The roof opening allows the interior space to “breath” when warm.

The ground floor is a free high ceiling space, where the living, kitchen and dining is located. The protagonist here is the fireplace and the metallic staircase. On the upper floors the views to Hymettus Mountain filters through the wooden louvers.

The metallic structure extends outdoors with the pergola and the entrance canopy. On the upper floor the cantilevered metal volumes cast the shadows with its play. The industrial floor underlines the simplicity while the wooden louvers and deck relate to nature. The base part of the building with the “kourasanit” rough texture relates to the environment.
 

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: gem-arch.gr