Οικία Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

 


1
Το τριώροφο νεοκλασικό μέγαρο στη γωνία της λεωφόρου Αμαλίας με την οδό Ξενοφώντος, οικοδομήθηκε περί το 1870, βάσει σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Hansen (1813-1891). Ανήκε στον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη (1849-1916, εγγονό του ομώνυμου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης), βουλευτή Οιτύλου από το 1879, επανειλημμένα υπουργό από το 1895 κ.ε. και πρωθυπουργό για ένα μικρό διάστημα (1909-1910), μετά το κίνημα του Γουδή.
 
 

Το μέγαρο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού (το 1975) και του ΥΠΕΧΩΔΕ (το 1987), και σήμερα στεγάζει την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Υπέστη ζημιές από τον σεισμό του 1999, οι οποίες αποκαταστάθηκαν μεταξύ των ετών 2004-2007 (βάσει μελέτης των αρχιτεκτόνων Νίκου Χατζηκυριάκου και Γρηγόρη Χατζηδημητρίου).
 
 
Η αρχιτεκτονική μελέτη του Γιάννη και της Βασιλικής Γιαννιώττη αφορούσαν την ανάπλαση του διατηρητέου κτιρίου της οικίας Μαυρομιχάλη σε διεύθυνση γραφείων εκπροσώπησης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Το κτίριο εξελίσσεται σε τέσσερις ορόφους και στεγάζει υπηρεσίες βιβλιοθήκης -αρχείου, γραφεία διοίκησης - γραφεία εκπροσώπησης πολιτικών κομμάτων (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) - αίθουσα συνεντεύξεων του Τύπου, όπως επίσης τα γραφεία των Ελλήνων αντιπροέδρων του Ε.Κοινοβουλίου και την αίθουσα επίσημων εκδηλώσεων (πρωην αίθουσα χορού) στον 1ο όροφο. Το κτίριο, πλούσιο σε ζωγραφικό διάκοσμο ανεγέρθη το 1870.

 
 

Σύνταξη: Μίκα Παπαδοπούλου

Θέμα: Αρχιτεκτονήματα

Η ανάπλαση απαιτούσε επεμβάσεις προσαρμογής του κτιρίου από κατοικία σε γραφεία με προσθήκη ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου διαφυγής. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην εγκατάσταση και διέλευση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και κλιματισμού, ώστε να είναι διακριτικές (εντοιχισμένες) για να μη μειώσουν το ύφος του διάκοσμου τόσο των τοιχοποιών όσο και της οροφής.

 

 
 

 

 
 sxediastiko