Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας. Ο μοντερνιστής!


dekavalas
Τα τέσσερα «πιστεύω» του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα και το έργο του είναι: η ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ο σεβασμός στο δομημένο περιβάλλον, η οργανική ενσωμάτωση των εικαστικών τεχνών στο κτίριο και το κυριότερο, η γνώση και η χαρά που δίνει στον αρχιτέκτονα η συνεργασία με την ομάδα.
Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες από τη μεγάλη κλίμακα της αρχιτεκτονικής μέχρι τη μικρότερη, τις οποίες πραγματοποίησε μόνος του ή με ομάδα συνεργατών με την ίδια πάντοτε συνέπεια και ευαισθησία.

Ο Κ. Δεκαβάλλας είναι μοντερνιστής με εμμονή στη λιτότητα και με μεγάλη προσφορά στη σύγχρονη Ελλάδα Είχε την τύχη, εκτός από τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, να μαθητεύσει δίπλα σε κορυφαίους αρχιτέκτονες, όπως οι Φρανκ Γκέρι και Μις φαν ντερ Ρόε, αλλά και να αναδείξει τη νεότερη γενιά Ελλήνων δημιουργών ως καθηγητής του Πολυτεχνείου.

Πάνω απ' όλα, όμως, είχε το προνόμιο να γνωρίσει τις «πηγές» της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής σκέψης, με σπουδές στο περίφημο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και μακρόχρονη παραμονή στη Γαλλία της εποχής του Λε Κορμπιζιέ.

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Ιστορία της Αρχιτεκτονικής.

Είναι η πολύτιμη «προίκα» του, που του επέτρεψε από τη δεκαετία του '60 να δηλώνει πως «η αρχιτεκτονική πρέπει να είναι απλή και να συνδιαλέγεται με το περιβάλλον». Οι αρχές αυτές, μαζί με την εμμονή του στον φυσικό φωτισμό και αερισμό, του επέτρεψαν να σχεδιάσει κατοικίες που διακρίνονται για τις λιτές τους γραμμές, την εναρμόνισή τους με το περιβάλλον και την εμπνευσμένη μίξη ετερόκλητων υλικών.

Έμεινε σταθερός στο πνεύμα του μοντερνισμού, καταφέρνοντας να το μπολιάσει με τη σωστή δόση ελληνικών στοιχείων.

 

Πηγές: Μουσείο Μπενάκη, archntua-a.blogspot, abluenoteblog.blogspot, ktirio.gr

 


sxediastiko