Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

 
3
Δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Δημητσάνας, δίπλα στο Κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη, βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.
 
Το Μουσείο δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό και Τεχνολογικό Ίδρυμα της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΠΤΙ.ΕΤΒΑ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πόρους που διατέθηκαν από το Β΄ Πακέτο Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε χώρο και κτίσματα τα οποία παραχωρήθηκαν για το σκοπό αυτό από τη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Πρόκειται για έναν χώρο ενός περίπου τετραγωνικού χιλιομέτρου, μέσα στον οποίο, την περίοδο της προβιομηχανικής εποχής, λειτουργούσε ένα μεγάλο βιοτεχνικό συγκρότημα που είχε ως κινητήρια δύναμή του το νερό της ομώνυμης πηγής, του γνωστού Κεφαλαριού του Αϊ-Γιάννη.

Το ΠΤΙ.ΕΤΒΑ αφού αvαστήλωσε τα κτίρια του συγκροτήματος αυτού και συvτήρησε τoυς μηχαvισμoύς λειτουργίας τους, έθεσε σε λειτουργία έναν μύλο που άλεθε τα δημητριακά, μια νεροτριβή που επεξεργαζόταν τα υφαντά, ένα βυρσοδεψείο που κατεργαζόταν τα δέρματα, ένα ρακοκάζανο που παρήγαγε το τσίπουρο και έναν μπαρουτόμυλο. Εκτός αυτών αναστήλωσε τα σπίτια του Μυλωνά και του Βυρσοδέψη.

Μέσα στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης προβάλλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τεχνολογία της προβιομηχανικής εποχής, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά, συμβάλλει στην πλήρη ενημέρωση των επισκεπτών. Για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, όπως είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων που το επισκέπτονται, παρέχει οργανωμένη ξενάγηση με ειδικά προγράμματα.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που είναι το μοναδικό στα Βαλκάνια, ανήκει σήμερα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
 
Το 1999 βραβεύτηκε με τιμητικό δίπλωμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Europa Nostra.
 
 
 
 
 
 
Χρόνος εργασιών: 1986 - 2010
α' και β' φάση
Εργοδότης: Π.Τ.Ι. ΕΤΒΑ
Ομάδα μελέτης: Γ. Κίζης, Α.Μασουρίδης, Δ. Λεβέντης, A. Εξαδάκτυλος
Πολ. μηχανικός Βλ. Κουμούσης, Κ. Σπηλιόπουλος
Η/Μ μελέτες: Π. Ευσταθόπουλος
Μουσειολογικός σχεδιασμός: Σ. Παπαδόπουλος, Ανδ. Οικονόμου
Κατασκευή: Γ. Διαμαντόπουλος, Στ. Χριστόπουλος
γ’ φάση
Εργοδότης: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
Ομάδα μελέτης: Κάλλυ Πολίτη
Κατασκευή: Αθανάσιος Σχίζας
 
 
 
 
Δημοσίευση: Χριστίνα Κατσίκη
Θέμα: Ιστορία της Αρχιτεκτονικής
Πηγή: dimitsana.net, πολιτιστικό ίδρυμα ομίλου Πειραιώς, Γ. Κίζης
 
 
 
 
 


 
 
 


sxediastiko