Walter Gropius.


gropius6
Ο Βάλτερ Γκρόπιους, γεννήθηκε στο Βερολίνο και ήταν το τρίτο παιδί του Walter Adolph Gropius και της Manon Auguste Pauline Scharnweber. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Μόναχο και στο Πολυτεχνείο στο Charlottenburg του Βερολίνου.

Το 1911, παντρεύτηκε την χήρα του διάσημου συνθέτη Gustav Mahler, Alma Mahler, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Μανόν. Η Μανόν πέθανε το 1935 από πολιομυελίτιδα. Ο Gropius και Alma χώρισαν το 1920. Το 1923, παντρεύτηκε την Ise Frank. Μαζί ζήσανε μέχρι τον θανατό του 5 Ιουλίου 1969.

Το ζευγάρι, υιοθέτησε μία κόρη, την Beate Gropius, γνωστή ως Ati.

Το 1908, ήταν για τον Γκρόπιους η αρχή μιας λαμπρής σταδιοδρομίας. Άρχισε να εργάζεται στο γραφείο του Peter Behrens, εκεί γνωρίστηκε και συνδέθηκε φιλικά, και αργότερα επαγγελματικά, με τον Mies van der Rohe.

gropius5
Το 1910 ίδρυσε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, και έβαλε τα θεμέλια μιας διαφορετικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης βιομηχανικών κτιρίων στην Γερμανία. Στην κατασκευή συνδύασε υλικά όπως τον χάλυβα και σε μεγάλη έκταση το γυαλί. Η «νέα οικοδόμηση» (neues Bauen) έφερε επανάσταση στην δόμηση βιομηχανικών κτιρίων στη Γερμανία.

Χαρακτηριστικό έργο εκείνης της περιόδου, είναι το εργοστάσιο Fagus στη πόλη Alfeld της Γερμανίας. Αποτελείται από 10 διαφορετικά κτίρια. Τα αρμόδια μέλη της UNESCO αποφάσισαν να αποδώσουν στο κτίριο, τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Με την κήρυξη του α’ παγκοσμίου πολέμου, ο ιδρυτής και διευθυντής της σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών,  Bέλγος ζωγράφος - αρχιτέκτονας Ανρί βαν ντε Βέλντε που δέσποζε στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης, διόρισε διάδοχό του τον Βάλτερ Γκρόπιους στη θέση του διευθυντή της σχολής όταν θα επαναλειτουργούσε.

40
Το 1919 η σοσιαλιστική συμμαχία της Θουριγκίας με πρωτεύουσα τη Βαϊμάρη, έδωσε άδεια στον Γκρόπιους να συγχωνεύσει τη Σχολή των Εφαρμοσμένων Τεχνών και την Ακαδημία Καλών Τεχνών, δημιουργώντας έτσι το Μπαουχάουζ, όπου όλες οι τέχνες συνέκλιναν με την αρχιτεκτονική.

Από το 1923, αρχίζει η κοινή πορεία του Γκρόπιους και του Μις βαν ντερ Ρόε, στο Bauhaus.

Ήδη, από τα τέλη του 1919, οι αρχές της Βαϊμάρης κατηγόρησαν το Μπαουχάουζ ότι είχε αριστερίζουσες πολιτικές κατευθύνσεις, και είχαν εν μέρει δίκιο, αν και ο Γρόπιους προσπαθούσε να να αποφεύγει κάθε πολιτική σχέση με τα κόμματα, καθώς πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτευε τη σχολή.

0211_Kand_Kl_von_SW
Oι αρχές από την πλευρά τους κατέκριναν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Μπαουχάουζ, λέγοντας ότι προτιμούσε τους Eβραίους και τους «ξένους» από τους Γερμανούς. Από τους πρώτους «ξένους» δασκάλους που διάλεξε ο Γκρόπιους ήταν ο γερμανο-αμερικανικής καταγωγής ζωγράφος Λάιονελ Φάινινγκερ και ο αυστριακός ζωγράφος Γιοχάνες Iτεν, ενώ λίγο αργότερα εντάχθηκαν στα εργαστήρια ο Pώσος Βασίλι Καντίνσκυ, ο Eλβετός Πάουλ Κλέε και ο Oύγγρος Λάζλο Μοχόλυ-Νάγκυ.

Το 1925, η σχολή Bauhaus, επαναλειτουργεί στη πόλη Ντεσσάου. Ο δήμαρχος της πόλης Φριτς Xέσσε, προσδοκώντας ότι η πόλη του θα αποκτήσει αίγλη, χρηματοδότησε και την κατασκευή των νέων κτιρίων όπου θα στεγαζόταν η σχολή.

bauhaus
Οι νέοι χώροι σχεδιάστηκαν από τον Γκρόπιους και ολοκληρώθηκαν το 1926. Το αρχιτεκτονικό αυτό σύμπλεγμα με τη ρευστότητα, τη διαφάνεια και την ασυμμετρία του, αποτέλεσε το πραγματικό μανιφέστο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Ο Γκρόπιους αρνήθηκε την αμοιβή του για να κατασκευαστεί το αρχιτεκτονικό ατελιέ που δεν υπήρχε μέχρι τότε, το οποίο ανέλαβε το 1927 να σχεδιάσει ο Χανς Μάιερ.

Το 1928 αποχωρεί ο Γκρόπιους από το Bauhaus και εγκαθίσταται ως ελεύθερος αρχιτέκτων στο Βερολίνο.

bauhaus-6
Το 1934 αρχίζει προπαγάνδα των ναζί ενάντια στον κύκλο των αρχιτεκτόνων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «εβραιο- μπολσεβίκοι» και το Bauhaus περιγράφεται ως «εκκλησία του Μαρξισμού». Ο Γκρόπιους διαφεύγει στην Αγγλία και το 1937 εγκαθίσταται στην Αμερική όπου γίνεται καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Χάρβαρντ. Παράλληλα εργάζεται ως ελεύθερος αρχιτέκτων. Από το 1950 επανέρχεται επαγγελματικά στη Γερμανία και αναλαμβάνει τη σχεδίαση κτιριακών συγκροτημάτων στο Βερολίνο. Το 1960 κατασκευάζει στο Βερολίνο την «πόλη του Γκρόπιους» (Gropiusstadt).

Walter_Gropius1
Τα έργα του δρομολόγησαν αλλαγές στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ο δημιουργός του Bauhaus, σχεδίασε προϊόντα, σπίτια, εργοστάσια, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, πανεπιστήμια, ουρανοξύστες και μια ολόκληρη πόλη στην Γερμανία. Όλα στην σχεδιαστική φιλοσοφία που ο ίδιος οραματίστηκε. Διάσημο είναι το χερούλι πόρτας που σχεδίασε το 1922 με τον Adolf Meyer και το οποίο αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Ν.Υ (ΜοΜΑ).

Ο Gropius πέθανε το 1969 στη Βοστώνη, σε ηλικία ετών 86, γνωρίζοντας μία μοναδική αναγνώριση. Το Bauhaus και το όραμά του, θα επηρεάζουν για χρόνια την αρχιτεκτονική.

Στο μανιφέστο του αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις εφαρμοσμένες τέχνες, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, είναι όλα τμήματα του οικοδομείν».Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Ιστορία της Αρχιτεκτονικής
Πηγή: greatbuildings.com, en.wikipedia.org, galinsky.com, moma.org,
meisterhaeuser.de, whc.unesco.org

 

sxediastiko