Julia Morgan. Η πρωτοπόρος γυναίκα στην σύγχρονη αρχιτεκτονική σκηνή.

Julia MorganΣίγουρα ονόματα όπως Λόϋντ Ράϊτ, Τόμας Τζέφερσον, Λε Κορμπιζιέ όλοι τα έχουμε ακούσει ακόμα και αν δεν είμαστε αρχιτέκτονες. Την Τζούλια Μοργκαν όμως λίγοι θα την γνωρίζουν παρόλο που υπήρξε πρωτοπόρος αρχιτεκτόνισσα, που σχεδίασε πάνω από επτακόσια κτίρια.

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο σε μεγαλοαστική οικογένεια στις 20 Ιανουαρίου του 1872, ενώ αργότερα μετακόμισε στο Oakland της Καλιφόρνια. Το πρώτο της πτυχίο ως πολιτικός μηχανικός, το πήρε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλευ το 1894,  ενώ αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα της L'Ecole des Beaux-Arts, στο Παρίσι μετά απο προτροπή και υποστήριξη του δάσκαλού της στο Μπέρκλεύ, του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Μέυμπεκ.

Το πρώτο της γραφείο ως αρχιτέκτων, το άνοιξε το 1904 στο Σαν Φρανσίσκο τελειόφοιτη πλέον της μεγαλύτερης αρχιτεκτονικής σχολής της Ευρώπης και αφου ήδη ειχε φύγει από την «αρχιτεκτονική υπηρεσία», του υπό συνεχή ανάπτυξη,  Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέκλεϋ, που ακόμη δεν ειχε αποκτήσει την διοικητικό-κτηριακή του υποδομή. Να σημειώσουμε εδώ ότι σε αυτά τα δημιουργικά της χρόνια, τη  εποπτεία του γραφείου του Πανεπιστημίου την είχε ο γνωστότατος τότε  Τζών Γκάλεν Χάουαρντ  με τον οποιο συνεργάστηκαν  για δυό σημαντικά κτήρια και που ενώ ήταν χαρισματικός έχει μείνει στην ιστορία της αρχιτεκτονικής για τους φανφαρονισμούς του. Αυτοδιαφημιζόταν δε, ότι είχε στο γραφείο του "τον πιο ταλαντούχο σχεδιαστή αρχιτέκτονα και μάλιστα με τον χαμηλότερο μισθό", και φυσικά αναφέρονταν στην Τζούλια.

Τα πρώτα κτήρια τα οποία σχεδίασε και  διακρίθηκε  ήταν στο Berkeley, Claremont, και Piedmont, όπως το Baptist Divinity School, Phoebe Apperson Hearst Memorial Gymnasium, St. John's Presbyterian Church, και το Women's City Club, ενώ έχει μείνει γνωστή για την κατασκευή του San Simeon, Hearst Castle του Λος Άντζελες.

Hearst Castle morganΕπίσης σχεδίασε αρκετά κτήρια που προορίζονταν ως έδρα γυναικείων ομάδων, στην Καλιφόρνια, τη Χαβάη, τη Γιούτα. Το 1919 κατασκευάζει το Hearst Castle στο Λος Άντζελες, σε συνεργασία με τον William Randolph Hearst  το οποίο αποτελείται από 150 κύρια δωμάτια στο κυρίως κτήριο, 127 κήπους, πισίνες και ιδιωτικό ζωολογικό κήπο. Για τον σχεδιασμό και κατασκευή αυτού του κτηρίου εργάστηκε για είκοσι πέντε περίπου χρόνια. Ουσιαστικά αυτό το κτίριο σμίλεψε τις σχέσεις της με τον πρώην δάσκαλο της Μπερνάρ Μέυμπεκ και την Φοίβη Χέρστ (μητέρα  του αρχιτέκτονα Χερτς και πολυεκατομμυριούχος)

Έχουν γράψει ότι η Τζούλια Μόργκαν ήταν απλός άνθρωπος. Δεν επεδίωκε την πολυτέλεια, δούλευε αθόρυβα, ασταμάτητα και με αφοσίωση. Σχεδίαζε και επέβλεπε όλα της τα έργα, ήταν πάντα σε κίνηση, επιθεωρώντας οικόπεδα και υλικά, και ήταν ευχαριστημένη με τη συνεχή ροή των έργων ενώ οι αμοιβές της  ήταν σχεδόν πάντα ταπεινότατες. Συνήθιζε μάλιστα να λέει, "ποτέ μην αποφεύγεις μιάν ανάθεση, όσο ασήμαντη κι αν νομίζεις οτι είναι · δεν ξέρεις ποτέ που μπορεί να οδηγήσει".

Δεν είχε και άδικο γιατί τα μικρά έργα στην αρχή της καριέρας της, τελικά την οδήγησαν στον Άγιο Σιμεών. Ακόμη και τότε, αρνήθηκε τη μια κι έξω μεγάλη αμοιβή, προτείνοντας αντίθετα να πληρώνεται σε μικρές αλλά σταθερές εβδομαδιαίες δόσεις.

Η Julia Morgan επίσης είναι γνωστή για την σθεναρή υπεράσπιση της ισότητας και των δικαιωμάτων  των γυναικών σε χρόνια που ο φεμινισμός δεν ήταν ακόμη ανεπτυγμένος ούτε στην Αμερική. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την ιδιωτική της ζωή με το κορυφαίο της απόφθεγμα «Architecture is a visual art, and the buildings speak for themselves». 

Πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου του 1957. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μερικά video από την υπέροχη αυτή πρωτοπόρο αρχιτεκτόνισσα

 

 

 

Δημοσίευση: Χριστίνα Κατσίκη
Θεμα: Ιστορία της Αρχιτεκτονικής

 

Πηγές: ACSA - Association of Collegiate Schools of Architecture, bluffton.edu, Aidala, Thomas R. Hearst Castle San Simeon.New York: Hudson Hill Press Boutelle, Sara Holmes. Julia Morgan, Architect. New York:Abbeville Press Julia Morgan Collection. Robert E. Kennedy Library, California Polytechnic State University,San Luis Obispo.
Paine, Judith. "Pioneer Women Architects." Women in American Architecture: A Historic and Contemporary Perspective.
Susan Torre, ed. New York: Whitney Library of Design
Wadsworth, Ginger. Julia Morgan, Architect of Dreams.

  


sxediastiko