Ερνέστος Τσίλλερ. Ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας.

tsillerΟ Ερνέστος Τσίλλερ (Ernst Moritz Theodor Ziller) γεννήθηκε το 1837 στο Όμπερλόσσνιτς της Σαξωνίας. Το 1858 αποφοίτησε από τη Βασιλική Σχολή της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Δρέσδης. Μαθήτευσε κοντά στο Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Η γνωριμία αυτή καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την επαγγελματική του σταδιοδρομία καθώς, το 1861, ο Χάνσεν τον έστειλε στην Αθήνα, προκειμένου να επιβλέψει το έργο της ανέγερσης της Ακαδημίας Αθηνών σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Ο Τσίλλερ παρέμεινε στην Αθήνα μέχρι την έξωση του Όθωνα. Στο διάστημα αυτό μελέτησε τα αρχαία μνημεία, έγραψε μελέτες για τον Παρθενώνα και παντρεύτηκε την καθηγήτρια πιάνου Σοφία Δούδου. Επανήλθε στην Ελλάδα το 1868, αυτή τη φορά για μόνιμη εγκατάσταση. Το 1872 διορίστηκε καθηγητής στο Σχολείο των Τεχνών, το μετέπειτα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο εκδιώχθηκε το 1883 γιατί αρνήθηκε να συγκαλύψει τις οικονομικές καταχρήσεις που αφορούσαν την ανέγερση του Ζαππείου.

ernestΛόγω της θέσης του στο Πολυτεχνείο, της εύνοιας του βασιλέα Γεωργίου Α' αλλά και χάρη στις αναμφισβήτητες ικανότητές του, ο Ερνέστος Τσίλλερ ανέλαβε το σχεδιασμό των σημαντικότερων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στην Αθήνα το β' μισό του 19ου αι. Τα κτίριά του είναι άμεσα αναγνωρίσιμα. Τα μεν δημόσια διατηρούν το ελληνικό πνεύμα του κλασικισμού ή της βυζαντινής παράδοσης τα δε ιδιωτικά χαρακτηρίζονται είτε από τον αθηναϊκό νεοκλασικισμό (στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας) είτε από τον εκλεκτισμό (στην ύστερη περίοδο).

Ο Τσίλλερ ήταν πρωτοπόρος όχι μόνο στον σχεδιασμό αλλά και στη κατασκευή, έτσι πίσω από τις τοιχογραφίες, τα αγάλματα και τους κίονες, εφάρμοσε τεχνολογίες που στην εποχή τους ήταν ασύλληπτες όπως στην οικία του Ερρίκου Σλήμαν (το  Ιλίου Μέλαθρο σήμερα Νομισματικό Μουσείο), στην οποία έβαλε ρολά στα παράθυρα, εγκατάσταση φωταερίου, πυροπροστασία, σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού με αεραγωγούς που κατέληγαν στα δάπεδα των δωματίων!  

ernst_ziller5.2

Τα κτίρια που του αποδίδονται ξεπερνούν τα 600 αλλά το έργο του, υπό την μορφή σκίτσων, σημειώσεων και επιστολών, παραμένει στο σύνολό του ανεκμετάλλευτο. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται τα περισσότερα κτίρια της βασιλικής οικογένειας, το προεδρικό μέγαρο, το Βασιλικό Θέατρο της Αθήνας (Εθνικό θέατρο), τα θέατρα της Πάτρας και της Ζακύνθου, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, το Κεντρικό Ταχυδρομείο, το Χημείο, η Αγορά του Πύργου, ο ναός του Αγίου Λουκά Πατησίων, ο Ναός της Φανερωμένης στο Αίγιο, τα περισσότερα κτίρια στο Λαύριο, τα μέγαρα Σλήμαν, Πεσματζόγλου, Σταθάτου, Συγγρού και φυσικά το κτίριο του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Συντάκτης: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Ιστορία της Αρχιτεκτονικής

Πηγή: Βικιπαίδεια, φωτογραφίες από το facebook "Ερνστ Τσίλλερ 1837 - 1923"

 

  


sxediastiko