Κινηματοθέατρο Παλλάς στον Πειραιά.

PALLAS-p02Ένας μοναδικός και ακούραστος θεατρικός επιχειρηματίας ο Αντώνης Ζερβός που είχε κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του στην Αθήνα με την δημιουργία σειράς κινηματογραφικών θερινών και χειμερινών αιθουσών την δεκαετία του '30 όπως η Όασις, Έσπερος, Ίρις κάνει την εμφάνισή του το 1935 στα κινηματογραφικά δρώμενα του Πειραιά.

Έχοντας δημιουργήσει την εταιρεία "Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων Ζερβός", συμβάλει στην δημιουργία του Μεγάρου που θα λάβει την ονομασία "Παλλάς" εξαιτίας της πολυτέλειας που διαθέτει. Την μελέτη και σχεδίαση του "Παλλάς" είχε αναλάβει ο Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτονας Ανδριανός Δημ. Λαζαρίμος, Πειραιώτης με γραφεία στην οδό Φίλωνος 88 στον Πειραιά, για λογαριασμό του Ταμείου Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού που είναι και ο ιδιοκτήτης του Μεγάρου μέχρι και σήμερα.
PALLAS-p01
Το Κινηματοθέατρο Παλλάς, που βρίσκεται στο Πασαλιμάνι, επί της Λεωφόρου Γρηγορίου Λαμπράκη 152 - 154 (Βασιλίσσης Σοφίας παλαιότερα), πραγματικά αποτελούσε ένα παλάτι όταν κατασκευάστηκε. Σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό στο ευρύχωρο σαλόνι του είχαν αναπτυχθεί 1.250 καθίσματα τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εξασφαλισμένη η πλήρης ορατότητα της σκηνής.  Ανάμεσά τους υπήρχε διάδρομος πλάτους δύο μέτρων ενώ το σαλόνι διέθετε εγκατάσταση καλοριφέρ. Για την περίοδο του θέρους η χειμερινή του αίθουσα διέθετε τέσσερα μηχανήματα εξαερισμού ενώ ο τοίχος της αίθουσας ήταν επενδεδυμένος με ύφασμα για την εξασφάλιση καλύτερης απόδοσης του ήχου. Εκτός της αίθουσας της πλατείας το "ΠΑΛΛΑΣ" διέθεται και θεωρεία ντυμένα με βελούδο. Στο πίσω μέρος υπήρχαν τέσσερα θεωρεία ΛΟΥΞ στο οποίο η παραμονή ήταν μαγευτική. Διέθετε μηχανήματα προβολής Ουέστερν Ελέκτρικ που διέθεταν μόνο οι αίθουσες "Παλλάς", "Σπλέντιτ", "Πάνθεον" και "Αττικόν" στην Αθήνα.
PALLAS-p03
Επειδή ο Ζερβός προόριζε το "Παλλάς" και για θέατρο, από κατασκευής διέθετε μεγάλη σκηνή και καμαρίνια. Τα εγκαίνια του κινηματοθεάτρου "Παλλάς" έγιναν στις 19 Δεκεμβρίου 1935 ημέρα Πέμπτη. Όμως η πρεμιέρα ταινίας έγινε δύο μέρες αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1935 ημέρα Σάββατο, με την προβολή της μουσικής ταινίας PALLAS-p04"Ρωμάνς". Ο Ζερβός επέλεξε η πρεμιέρα να γίνει με μουσική ταινία ώστε να προκαλέσει τον εντυπωσιασμό των θεατών από την ποιότητα του ήχου. Ακολούθησαν οι ταινίες "Εστεμμένοι Είλωτες" και "Μονάχη στην ζωή" με την Σίρλεϋ Τέμπλ ενώ για τον Ιανουάριο του 1936 είχαν προγραμματισθεί οι ταινίες "Χέρμαν και Δωροθέα" που ήταν ένα δραματικό αριστούργημα του Γκαίτε και η επιτυχία "Βικτώρια". Η έκδοση του εισιτηρίου περιελάμβανε και την δωρεάν παρακολούθηση ειδήσεων στα Ελληνικά από τις ειδήσεις του πρακτορείου Φοξ Νιούζ. Στην γκάμα ταινιών βρίσκονταν και επιλογές από την ΟΥΦΑ (το αντίστοιχο γερμανικό χόλιγουντ) που μεσουρανούσε την εποχή εκείνη και που αργότερα έγινε αποτελεσματικό εργαλείο προπαγάνδας στα χέρια των Γερμανών Ναζί.

Στις 15 Ιουνίου του 1937 τελέστηκαν και τα εγκαίνια του θερινού του κινηματογράφου σε ξεχωριστή τελετή. Εκείνη την μέρα ανέβηκε ως πρώτη παράσταση το έργο "Η Μπαλάντα". Όμως εντύπωση στους Πειραιώτες έκανε η χωρητικότητα της ταράτσας στην οποία είχαν αναπτυχθεί 2.500 κινητά καθίσματα!!

Εκτός της απίστευτης θέας που απολάμβανε κάποιος από την ταράτσα του θερινού "Παλλάς" οι Πειραιώτες ανέρχονταν σε αυτήν με ανελκυστήρα που οδηγούσε κατευθείας εκεί!!
PALLAS-p05-1
Ο πυρετός για το νέο Πειραϊκό απόκτημα όμως δεν κράτησε για πολύ αφού ο Πειραιάς τον Ιανουάριο του 1936 μπήκε σε προεκλογική περίοδο με 117 συνδυασμούς να βρίσκονται στις κάλπες!! Τον Ιανουάριο του 1936 μπροστά από το ΠΑΛΛΑΣ στην Πλατεία Κανάρη γιορτάζονται με καθυστέρηση από τον Δήμο Πειραιώς τα 100 χρόνια της πόλης (1835 - 1935). Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1936 ο κόσμος που σπεύδει να παρακολουθήσει ταινία στο Παλλάς είναι τόσος που όλες οι ταράτσες του Πειραιά φιλοξενούν υπαίθριους κινηματογράφους, ενώ τον Οκτώβριο θα ανοίξουν στον Πειραιά τέσσερις νέοι κινηματογράφοι και είναι τόσοι πολλοί....που εντός δέκα ημερών θα αναστείλλουν την λειτουργία τους παλαιοί και νεοί κινηματογράφοι ελλείψει θεατών!!

PALLAS-p07Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που το Παλλάς κατά την διάρκεια της κατοχής επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και έγινε SOLDATEN KINO δηλαδή Κινηματογράφος των Γερμανών στρατιωτών. Ήταν ο καλύτερος κινηματογράφος στον Πειραιά μέχρι εκείνη την εποχή.

Το Παλλάς κατοχικά και εμφυλιακά επιβίωσε, ταυτίστηκε με την πολιτιστική ιστορία του Πειραιά και συνέχισε απρόσκοπτα την λειτουργία του μέχρι το 1989 που έκλεισε όπως και οι περισσότεροι κινηματογράφοι του Πειραιά.
Στην συνέχεια σύμφωνα με το ήθος της νέας εποχής το θερινό μετατράπηκε σε Disco - Pub με την επωνυμία Crystal Pallas.

Αργότερα ο ισόγειος χώρος του συνολικής επιφάνειας 353,50 τ.μ. (ισόγειο 328 τ.μ. και πατάρι 25 τ.μ.) μετατράπηκε σε χώρο του γνωστού ταχυφαγείου Goody's.
PALLAS-p08
Ο θερινός κινηματογράφος του Παλλάς στις 4 Αυγούστου 2002 (ημέρα Κυριακή) έκανε εγκαίνια με την επωνυμία Village Cool αλλά δεν διατηρήθηκε αφού ίδιος κινηματογράφος δημιουργήθηκε μέσα στο ομώνυμο συγκρότημα στην Θηβών. Την περίοδο εκείνη στον θερινό κινηματογράφο είχαν αναπτυχθεί 328 θέσεις.

Σήμερα το κτήριο έχει μετατραπεί σε μονάδα πολυκαταστημάτων ενώ παράλληλα η ιστορική αίθουσα του κινηματογράφου αξιοποιείται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αφού εκεί στεγάζεται το Ινστιτούτο Ιστορίας Ναυτιλίας και Λιμενικού Σώματος (ΙΙΝΛΣ), γνωστή στους Πειραιώτες ως Μουσείο ΥΕΝ.
PALLAS-p09
Εκεί εκτίθονται έργα μεταξύ άλλων και του θαλασσογράφου - καραβογράφου Αντώνη Μιλάνου. Πριν από την αξιοποίηση του χώρου αυτού ως Μουσείο, λειτουργούσε αίθουσα γενικών εξετάσεων για τα στελέχη του ΥΕΝ.

Αν υπήρχε ο παραμικρός σεβασμός προς την ιστορία του Πειραιά και του κτηρίου θα έπρεπε ανεξάρτητα από τον εκμεταλλευτή, εταιρεία ή ιδιώτη, οποιαδήποτε ονομασία να φέρει παράλληλα και την αρχική του ονομασία ΠΑΛΛΑΣ ώστε να συμβάλλει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης στον Πειραιά.

Έρευνα και κείμενο: Στέφανος Μίλεσης
Πηγή: pireorama.blogspot.gr 

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Ιστορία της Αρχιτεκτονικής
sxediastiko