Ο φερετζές και το πηλήκιο.

O-RERETZES-KAI-TO-PHLHKIO p0Υπότιτλος: Το πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης.

Στη μεταπολεμική Ελλάδα, από ένα καπρίτσιο της Ιστορίας, η τηλεόραση ήταν πάντοτε ένα πεδίο που γεννούσε πολιτικές κρίσεις. Η τηλεόραση στην Ελλάδα γεννήθηκε με καισαρική μετά από έναν μακρύ και επώδυνο τοκετό. Αλλά γιατί;

Γιατί η κινητή τηλεφωνία έκανε μερικούς μήνες μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα και για την τηλεόραση χρειάστηκαν τριάντα χρόνια; Γιατί χρειάστηκαν τόσα χρόνια από την πρώτη συστηματική εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στη Βρετανία μέχρι το νέο μέσο να εμφανιστεί και στην Ελλάδα;

Την ιστορία, τις διακυμάνσεις και τις στροφές αυτής της μακράς και περιπετειώδους σχέσης τηλεόρασης και πολιτικής στην Ελλάδα, προσπάθησα να καταγράψω. Ξεκίνησα πριν από χρόνια να συλλέγω υλικό, από περιέργεια, να προσπαθώ να βρω μια εξήγηση στο μυστήριο...

Καθώς συγκέντρωνα σιγά σιγά τις ψηφίδες του υλικού, έβλεπα να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μου ένα μάλλον άγνωστο, συχνά διασκεδαστικό και ενδιαφέρον πολιτικό μυθιστόρημα. Αυτή η αναδρομή μπορεί ίσως να δίνει κάποια ερμηνευτικά κλειδιά για την κατανόηση της ελληνικής τηλεοπτικής πραγματικότητας. Μπορεί όμως και να φωτίζει τα επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Για την ιστορία.

Όταν ο Σκωτσέζος μηχανικός Τζον Λόγκι Μπερντ (John Logie Baird, 14 Αυγούστου 1888 - 1946), μεταξύ 1928 και 1935 στο Λονδίνο της Μ. Βρετανίας, κατόρθωσε να αναμεταδώσει εικόνες από ένα σημείο σε άλλο, δεν φανταζόταν την επιρροή που θα ασκούσε στον κόσμο η εφεύρεσή του.
O-RERETZES-KAI-TO-PHLHKIO p01

Ο πρώτος τηλεοπτικός δέκτης και η πρώτη εικόνα από τηλεόραση 30 γραμμών το 1930.
Στην Ελλάδα, η επίσημη έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ, ασπρόμαυρη στην αρχή και με μικρή εμβέλεια. Οι τηλεοράσεις δε, που υπήρχαν στην Αθήνα δεν ήταν πάνω από 1000!

O-RERETZES-KAI-TO-PHLHKIO p02

Ο Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1953. Σπούδασε Νομικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δοκίμασε για λίγο τη δικηγορία και, από το 1980, βρήκε καταφύγιο στην δημοσιογραφία. Ήταν για δέκα χρόνια πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης και αργότερα διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «902» και της εφημερίδας Πρώτη.
Γράφει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ από το 1992, κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1986 και, στην τηλεόραση, παρουσίασε την πρώτη του εκπομπή το 1993. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει εκπομπές λόγου («Μετρό» στον ΣΚΑΪ, «Μήλον της Έριδος» στο MEGA, «Μετά» στη ΝΕΤ) και εκπομπές έρευνας («Video» στο MEGA, «Μαύρο Κουτί», με τους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Τέλλογλου, στο MEGA και «Κόκκινο πανί» στον ANT1) καθώς και μία αθλητική εκπομπή, στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, στη ΝΕΤ. Για έκτη χρονιά φέτος, παρουσιάζει την «Έρευνα» στο MEGA.

Τίτλος: Ο φερετζές και το πηλήκιο
Υπότιτλος: Το πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης
Συγγραφέας: Παύλος Τσίμας
Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

logo-3d-small