Ανατρέποντας την ιστορία. 152 δημοφιλείς μύθοι καταρρέουν.

Anatrepontas-tin-IstoriaΣτο οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφει: «Η Ιστορία είναι γεμάτη μύθους, θρύλους, χαλκεύματα, παραπληροφόρηση, παρανοήσεις και... το ανάλογο φολκλόρ. Αν όλα αυτά αποτελούν σκόπιμα κατασκευάσματα ή έχουν διαμορφωθεί εντελώς τυχαία, αυτό επαφίεται στην κοινή λογική ή στην φαντασία.

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μερικούς από τους πιο δημοφιλείς μύθους που πέρασαν στην λαϊκή συνείδηση ως πραγματικά γεγονότα, από την εποχή των μεγάλων επαναστάσεων, της Αμερικανικής Επανάστασης, της Γαλλικής Επανάστασης, των δύο παγκοσμίων πολέμων, και όχι μόνον.

Είναι ένα βιβλίο που συνδέει όλα τα κομμάτια του ιστορικού και πολιτικού παζλ των λαών, αποκαλύπτοντάς μας πόσο βαθιά νυχτωμένοι είμαστε και πόσο εύκολα τσιμπάμε το δόλωμα του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης.»

Σίγουρα το να βλέπεις με άλλο μάτι τα ιστορικά γεγονότα και να κρατάς κριτική στάση απέναντι τους, δηλώνει παιδεία. Το να έχεις πρόσβαση σε μυστκά αρχεία και καλά κρυμμένα μυστικά, είναι η αναγκαία συνθήκη που απαιτείται για να ξαναγράψεις την ιστορία. Το να διαβάσει ο άπειρος αναγνώστης ένα ανατρεπτικό ιστορικό βιβλίο, χωρίς πρώτα να έχει τις αντίστοιχες γνώσεις για το γεγονός και από άλλες πηγές, πρέπει να θεωρείται παιδαριώδες για να μη πω εγκληματικό.

Οι Άγγλοι συγγραφείς Ed Rayner και Ron Stapley, είναι καθηγητές Ιστορίας με πολύχρονη εμπειρία και έχουν γράψει αρκετά βιβλία με παρόμοια θεματολογία. Όμως πως είναι δυνατόν μέσα σε 3,5 περίπου σελίδες ανά θέμα, να ξαναγράψεις ιστορία? Πως γίνεται να απαντήσεις στην ερώτηση αν ήταν δολοπλοκία η Δολοφονία του Προέδρου Κένεντι ή αν ο Λένιν έθεσε σε εφαρμογή τον Μαρξισμό και να μην αφιερώσεις ένα ολόκληρο βιβλίο με αναλύσεις και αποδείξεις?

Μήπως τελικά η συντομία κάνει την ανάλυση να φαίνεται, περισσότερο σαν δογματική ρητορική, παρά σαν κατάρριψη μύθων?

Τίτλος: Ανατρέποντας την ιστορία.
Υπότιτλος: 152 δημοφιλείς μύθοι καταρρέουν.
Τίτλος πρωτοτύπου: Debunking History: 155 Popular Myths Exploded
Συγγραφείς: Ed Rayner, Ron Stapley
Μετάφραση: Ανίτα Γρηγοριάδου
Επιμέλεια: Ελένη Κεκροπούλου
Εκδότης: Ενάλιος

logo-3d-small