Εκπαιδεύοντας τα παιδιά

EKPAIDEYONTAS-TA-PAIDIAΓια πολλούς οι θέσεις του Γάλλου παιδιάτρου Αλντό Ναουρί είναι αιρετικές: προτρέπει τις μαμάδες να πάψουν να «ασκούν γοητεία» στα παιδιά τους, τους μπαμπάδες να μην αρκούνται στο ρόλο του παρατηρητή, και τους δύο γονείς να δώσουν έμφαση στη μεταξύ τους σχέση.

Στηλιτεύει τη «γλυκερή ψευδοστοργή» των σημερινών γονιών, που δεν διαπαιδαγωγεί αλλά συντηρεί την αίσθηση της παιδικής παντοδυναμίας υπονομεύοντας το μέλλον.

Στη σύγχρονη επιταγή «Μπορείς και δικαιούσαι να τα έχεις όλα» ο Αλντό Ναουρί αντιτάσσει: «Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, αλλά μπορείς να παλέψεις για να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερα». Στα συνεχή «ναι» των γονιών που διαλύουν τον ατομικό ψυχισμό και τον κοινωνικό ιστό αντιπαραβάλλει ένα «όχι» που καταφάσκει στη ζωή!

Aldo Naouri-1Ο Αλντό Ναουρί  γεννήθηκε στη Βεγγάζη της Λιβύης την 22η Δεκεμβρίου του 1937 στη Λιβυκή εβραϊκή κοινότητα και είναι το δέκατο παιδί της οικογένειας.

Μετά την απέλασή της οικογένειάς του το 1942 από τη Λιβύη, λόγω της γαλλικής ιθαγένειάς του, εγκαταστάθηκαν στην Αλγερία και το 1956 στην πόλη Μπεζανσόν,  και από εκεί στο Παρίσι όπου και σπούδασε ο Αλντό Ναουρί ιατρική.

Ο Aldo Naouri είναι πατέρας τριών παιδιών. Τα βιβλία του και οι απόψεις του, έχουν κατά καιρούς, ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων.

Τίτλος: Εκπαιδεύοντας τα παιδιά
Συγγραφέας: ALDO NAOURI
Μεταφραστής: Χριστιάννα Σαμαρά
Επιμελητής: Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου
Εκδότης: Εκδόσεις Κέλευθος
Πηγή: fr.wikipedia.org

logo-3d-small