Πίσω απ΄ τη μαρκίζα

PISO AP TH MARKIZA-p01Ανέκδοτα περιστατικά, σπάνια ντοκουμέντα και αθέατες πλευρές των τραγουδιών συνθέτουν τη θρυλική διαδρομή ενός ανθρώπου που επηρέασε τη μουσική πορεία μιας ολόκληρης χώρας. Το βιβλίο «Πίσω απ΄ τη μαρκίζα», είναι μια προσωπική μαρτυρία του Μάκη Μάτσα για τα 40 χρόνια που έζησε μέσα στην ελληνική μουσική.

Ξεκινώντας από τον Μίνω, συνεχίζοντας με τον Μάκη και προχωρώντας σήμερα στην τρίτη γενιά, με τη Μαργαρίτα και τον Μίνω, η οικογένεια Μάτσα κλείνει σε λίγα χρόνια έναν αιώνα προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι και στη δισκογραφία.

Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Μητσάκης, Καλδάρας, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Βοσκόπουλος, Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Νταλάρας, Κουγιουμτζής, Πάριος, Αλεξίου, Παπακωνσταντίνου, Γαλάνη, Διονυσίου, Μαχαιρίτσας, Τόκας, Μικρούτσικος, Μητροπάνος… Δύσκολα θα βρει κανείς κάποιον σημαντικό Έλληνα συνθέτη ή τραγουδιστή που να μην ήταν ανακάλυψή του ή που να μη συνεργάστηκε στενά μαζί του.

Η ζωή του Μάκη Μάτσα ήταν γεμάτη ριψοκίνδυνες αποφάσεις, προσωπικές συγκρούσεις, πολιτικές προεκτάσεις και πάθος για τη μουσική. Για πρώτη φορά ανέκδοτες λεπτομέρειες και αθέατες πλευρές της ελληνικής μουσικής συνθέτουν τη θρυλική διαδρομή ενός ανθρώπου που, αν και «πίσω απ’ τη μαρκίζα», επηρέασε όσο λίγοι τη μουσική πορεία μιας ολόκληρης χώρας.

PISO AP TH MARKIZA-p02-1Ο Μάκης Μάτσας γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι παιδί της Κατοχής. Στα δύσκολα εκείνα χρόνια, σε ηλικία μόλις 2 ετών, βρέθηκε με την οικογένειά του φυγαδευμένος στα βουνά της Ευρυτανίας, κοντά στους Έλληνες αντάρτες.
Στη μακρά επαγγελματική του πορεία του, ο Μάκης Μάτσας έχει ανακαλύψει και έχει στηρίξει τα πρώτα βήματα και την καριέρα των μεγαλύτερων Ελλήνων καλλιτεχνών, που σημάδεψαν την ελληνική δισκογραφία. Δεν υπάρχει σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής ή συνθέτης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, (με σημαντικότερη την περίπτωση του Διονύση Σαββόπουλου με τον οποίον όμως δημιούργησαν μαζί τον δίσκο-σταθμό «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι») που να μην συνεργάστηκε κατ’ αποκλειστικότητα μαζί του.
Το 1990 ο Μάκης Μάτσας δέχεται την πρόταση της μεγάλης ανταγωνίστριας του ΕΜΙ να συνεταιριστούν. Αυτό γίνεται τον Οκτώβριο του 1990. Η εταιρεία μετονομάζεται σε ‘MINOS-EMI” ενώ η ΕΜΙ αποφασίζει και κλείνει όλες τις δικές της εγκαταστάσεις. Ο Μάκης Μάτσας αναλαμβάνει Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής όλου του δισκογραφικού συγκροτήματος.

PISO AP TH MARKIZA-p04Το 2003, μετά από παραγωγικούς αγώνες 42 ετών ο Μάκης Μάτσας αποφασίζει να παραιτηθεί από την καθημερινή διεύθυνση των εργασιών της εταιρίας, έτσι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και η διαίσθηση δύο γενεών ξεκινώντας από τον Μίνω Μάτσα το 1930 και συνεχίζοντας με τον Μάκη Μάτσα το 1961, περνάει πλέον στην τρίτη γενιά στην Μαργαρίτα Μάτσα-Φραγκογιάννη, κόρη του Μάκη Μάτσα και της Ζαφειρίας Νάχμαν, η οποία ήδη εργαζόταν ως δικηγόρος στην εταιρία. Ο ίδιος παραμένει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Ο Μάκης Μάτσας, υπήρξε από τους ιδρυτές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, του οποίου σήμερα είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι, επίσης, αρωγός οργανισμών μουσικής όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» κ.ά.
Το όραμα του Μάκη Μάτσα σήμερα είναι η Ίδρυση του Ιδρύματος «Μίνως Μάτσας» και η δημιουργία του Μουσείου Ελληνικής Δισκογραφίας στο διατηρητέο Ιστορικό κτίριο της Columbia στο Περισσό. Σχέδια τα οποία άρχισε να τα υλοποιεί και για τα οποία εργάζεται εντατικά.
PISO AP TH MARKIZA-p03

Τίτλος: Πίσω απ΄ τη μαρκίζα
Συγγραφέας: Μάκης Μάτσας
Επιμελητής: Αλέκα Πλακονούρη
Εκδότης: Εκδόσεις Διόπτρα
Πηγή: makismatsas.gr

logo-3d-small