Ένοχοι και αθώοι

ENOXOI-KAI-ATHOOIΥπότιτλος: 23 ιστορίες από τη "Μηχανή του Χρόνου"

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο με ιστορίες από την τηλεοπτική εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου" που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Χρίστος Βασιλόπουλος και Δημήτρης Πετρόπουλος. Στις σελίδες του θα διαβάσετε 23 ιστορίες από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Η διαγραφή των χρεών επί Σόλωνα, τα χαράτσια της Τουρκοκρατίας και τα πρώτα ειδικά δικαστήρια για πολιτικούς. Η κατάληψη της Ρόδου από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που έδιωξε τους Ιωαννίτες ιππότες. Ο Μαρίνος Αντύπας που, αν και επιστάτης, ξεσήκωσε τους αγρότες προτού δολοφονηθεί από τους τσιφλικάδες.

Ο γιατρός Παπανικολάου εφηύρε το τεστ Παπ, αλλά αναγκάστηκε να γίνει πωλητής χαλιών στην Αμερική για να ζήσει. Η Γαβριέλλα, η διασημότερη πόρνη της Αθήνας, σπούδασε και ενίσχυσε πολλά παιδιά.

Οι "Σουμπερίτες" και οι "Πουλικοί" ήταν έλληνες συνεργάτες των γερμανών κατακτητών και δολοφονούσαν αμάχους. Στα Δεκεμβριανά του 44 οι εμφύλιες αναμετρήσεις ανέδειξαν τα Εξάρχεια ως περιοχή που συνεχώς αντιστέκεται και αμφισβητεί την εξουσία των όπλων. Το Δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ διέσωσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την πείνα, αλλά έφεραν στο προσκήνιο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Στην υπόδουλη Κύπρο οι άγγλοι αποικιοκράτες έστησαν εφιαλτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους εξεγερμένους της ΕΟΚΑ.

Πολ Πόρτερ, ο Αμερικανός τεχνοκράτης που ξεγύμνωσε τους έλληνες πολιτικούς και οι γυναίκες στην εξορία. Η Σπυριδούλα βασανίστηκε φρικτά από τα αφεντικά της με καυτό σίδερο. Οι βασανιστές της χουντικής αστυνομίας βοήθησαν την "επανάσταση" να αποδείξει πόσο "καθαρά χέρια" είχε.

Πατρίδα μας δεν είναι οι κάμποι και τα ψηλά βουνά, αλλά η ιστορία μας και οι άνθρωποι που την έγραψαν. Αυτές είναι μερικές από τις 23 ιστορίες με "Ενόχους και Αθώους" που είτε χαρακτήρισαν είτε στιγμάτισαν τον πολιτισμό μας.


ENOXOI-KAI-ATHOOI-2Ο Χρίστος Βασιλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Αθηνών και αποφοίτησε από το Λύκειο Ν. Ερυθραίας. Σπούδασε Δημόσια Υγεία στο ΤΕΙ Αθηνών (Τμήμα Επισκεπτών Υγείας) και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Ξεκίνησε από την ΕΡΤ το 1987 συνέχισε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ως ρεπόρτερ και παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών. Εργάστηκε σε επιτελικές θέσεις στο ΜΕGΑ και τον ΑLΡΗΑ, ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ειδήσεων, ενώ παράλληλα είχε την ευθύνη και παρουσίαση της εκπομπής "Μηχανή του χρόνου".
Συνεργάστηκε με ραδιοσταθμούς, εφημερίδες, περιοδικά και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.

ENOXOI-KAI-ATHOOI-3Ο Δημήτρης Πετρόπουλος είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του τη δεκαετία του "90, από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,4.
Εργάστηκε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε τηλεοπτικά κανάλια και συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες. Ως ελεύθερος ρεπόρτερ, έχει καλύψει σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Υπήρξε απεσταλμένος σε εμπόλεμες ζώνες στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Είναι ο αρχισυντάκτης της εκπομπής "Μηχανή του χρόνου".
Είναι αιώνιος φοιτητής στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας και έχει σπουδάσει δημοσιογραφία.

Τίτλος: Ένοχοι και αθώοι
Υπότιτλος:23 ιστορίες από τη "Μηχανή του Χρόνου"
Συγγραφείς: Χρίστος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Πετρόπουλος
Επιμέλεια: Τίνα Πλυτά
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη

 

logo-3d-small