Μαζί τα είπανε

Mazi Ta EipaneΥπότιτλος: Ανθολόγιο εξαπάτησης

Verba volant, scripta manent (τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν). Αυτό σκέφτηκαν και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Μαρούλης, Λεωνίδας Σακλαμπάνης και Βασίλης Κουφόπουλος, που μετά από έρευνα, συγκέντρωσαν δηλώσεις των πολιτικών που χαρακτηρίζονται ως διαμάντια εξαπάτησης.

Στο βιβλίο Μαζί τα είπανε, ο Δημήτρης Μαρούλης, ο Λεωνίδας Σακλαμπάνης και ο Βασίλης Κουφόπουλος ενώνουν τις δυνάμεις του θυμίζοντας σε όλους μας τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της πρόσφατης ιστορίας που θα έπρεπε να είχαν αφήσει εποχή.

«Θυμάται άραγε κάποιος» διαβάζουμε στον πρόλογο του βιβλίου «ότι μια σειρά πρωθυπουργών και υπουργών από το 1993 μέχρι σήμερα μιλούσαν για το περίφημο «πρωτογενές πλεόνασμα»; […] Αλήθεια, τι έλεγε για το μνημόνιο και το ΔΝΤ ο Α. Σαμαράς από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ποιες δεσμεύσεις είχε αναλάβει προσωπικά πριν από τις εκλογές του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγους μήνες δηλαδή προτού ταξιδέψει στο Καστελόριζο και οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ; Ή πώς μεταμορφώθηκε μέσα σε λίγους μήνες ο Γ. Παπακωνσταντίνου από πολέμιος των φόρων, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στον πρώτο υπουργό Οικονομικών που έκανε πρωταθλητισμό με την συντριπτική αύξηση της φορολογίας»;

Δεν πρέπει να λες ψέματα. Κάπου - κάπου όμως, πρέπει να είσαι διφορούμενος.

Μάργκαρετ Θάτσερ

Οι δημοσιογράφοι, υπενθυμίζοντας ένα μέρος από τη συστηματική αναντιστοιχία λόγων και έργων της πολιτικής ελίτ της χώρας, επιχειρούν να φέρουν ξανά στην επιφάνεια το «αθέατο» πρόσωπό της. Διότι το θεατό το έζησε, το ζει και το πληρώνει αρκετά ο ελληνικός λαός.

Το βιβλίο αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τα μεγαλύτερα μυθεύματα των τελευταίων χρόνων αλλά και τις γιγαντιαίες «κωλοτούμπες» που πραγματοποίησαν τα κόμματα που καθόρισαν τη ζωή του τόπου από το 1974 μέχρι σήμερα.

Συνδυάζοντας την πολυετή εμπειρία τους στην έρευνα αρχείου, το πολιτικό και κοινωνικό ρεπορτάζ αλλά και τη γνώση του μιντιακού παρασκηνίου, οι συντάκτες δημιουργούν το βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε ψηφοφόρος πριν από τις εκλογές και δεν μπορεί να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός δημοσιογράφου και ερευνητή.

Ο Νίκος Γκάτσος στους στίχους του «Μάνα μου Ελλάς» έλεγε «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...», αυτά έλεγαν, λένε και θα λένε στο διηνεκές οι πολιτικοί ταγοί μας. Το θέλουν? Ίσως. Τους αρέσει? Ποιος ξέρει. Τους αναγκάζουμε? Ταπεινά θα έλεγα πως ΝΑΙ, γιατί ο κόσμος αρέσκεται να ακούει ένα όμορφο ψέμα από μία σκληρή αλήθεια. Ο Γάλλος φιλόσοφος Denis Diderot έλεγε ότι «Καταπίνουμε με απληστία κάθε ψέμα που μας κολακεύει, αλλά την αλήθεια που μας φαίνεται πικρή την παίρνουμε με μικρές γουλιές»

 

Οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές.

Όττο Φον Μπίσμαρκ, 1815-1898,
Γερμανός καγκελάριος

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: «Μπαίνουμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας».
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Δημιουργούμε τίμιο κράτος».
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Γιατί λεφτά υπάρχουν!»
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: «Μία μόνο εξεταστική αρκεί».
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημόσιου χρέους».
«Μαζί τα είπανε» και κουρέλιασαν την αξιοπιστία του δημοκρατικού κράτους.
«Μαζί τα είπανε» και οδήγησαν την κοινή γνώμη σε λαθεμένες κρίσεις και δράσεις.
«Μαζί τα είπανε» και αποτέλεσαν τις κύριες συνιστώσες του σημερινού ερειπιώνα.
Το «ανορθόδοξο» βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, έχοντας τις ρίζες του –αναπόφευκτα– στο παρελθόν, επιδιώκει να «φωτίσει» τη διαδρομή προς το οδυνηρό, για την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας, παρόν.


«Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη».
13/1/2010, Γ. Παπανδρέου,
Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο

«Προσπάθησαν να πείσουν τους Έλληνες ότι με το μνημόνιο θα βγει η Ελλάδα από την κρίση. Σήμερα, ακόμα και εκπρόσωποι των δανειστών μας ομολογούν ότι η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, ότι κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να αλλάξει».
17/10/2010, Αντώνης Σαμαράς,
Ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ψέματα επειδή είναι υποχρεωμένοι, αλλά επειδή το θέλουν.

Malcolm Muggeridge, 1903-1990,
Βρετανός δημοσιογράφος

«Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους, και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες…»
23/6/2011, Ευάγγελος Βενιζέλος,
Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών

«Η Δημοκρατική Αριστερά σε καμία περίπτωση δε θα έχει την οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ».
2/4/2012, Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νομό Λασιθίου

«Η απάντηση σε όλες αυτές τις δήθεν καταγγελίες είναι απλή. Όποιος έχει στοιχεία που τεκμηριώνουν ισχυρισμούς να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Ο δρόμος προς τον εισαγγελέα είναι γνωστός. Όποιος προβάλλει δήθεν σκάνδαλα αλλά αγνοεί το δρόμο προς την εισαγγελία συμπεριφέρεται ανεύθυνα».
15/5/1998, Κ. Σημίτης,
Ομιλία στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση στο διάστημα που έχει διαρρεύσει [...] έχει ετοιμάσει την οικονομική πολιτική που εμείς πιστεύουμε ότι οδηγεί στην απογείωση της χώρας, στην οικονομική απογείωση τα επόμενα χρόνια».
13/9/2004, Κ. Καραμανλής,
Συνέντευξη Τύπου στην 69η ΔΕΘ


Ο Βασίλης Κουφόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα ένα χρόνο μετά την πτώση της Χούντας. Εργάζεται από το 1993 ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες και στο Διαδίκτυο.

Ο Δημήτρης Μαρούλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης μερικούς μήνες πριν η «Αλλαγή» κατακλύσει τη χώρα. Άρχισε να αντιλαμβάνεται τις πρώτες πολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης τριετίας της «Δεξιάς», μετακόμισε στην Αθήνα επί «εκσυγχρονισμού». Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα ΜΜΕ της Αθήνας και ενίοτε της επαρχίας.

Ο Λεωνίδας Σακλαμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα ένα χρόνο μετά την πτώση της Χούντας. Εργάζεται από το 1993 ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες και στο Διαδίκτυο.

Τίτλος: Μαζί τα είπανε
Υπότιτλος: Ανθολόγιο εξαπάτησης
Συγγραφείς: Δημήτρης Μαρούλης, Λεωνίδας Σακλαμπάνης, Βασίλης Κουφόπουλος
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη
Μορφή: έντυπη και ebook
Πηγή: info-war.gr, gnomikologikon.gr

logo-3d-small