Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων

TO XRHMATOKIBOTIO TON FOROFYGADONΥπότιτλος: Η λίστα Falciani σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, η αλήθεια από τον άνθρωπο που αποκάλυψε τα ονόματα των μεγάλων φοροφυγάδων.

Το όνομα του Ερβέ Φαλτσιανί κάνει την εμφάνισή του στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων περί τα τέλη του 2009, όταν ο ευρωπαϊκός Τύπος τον κατονομάζει ως συντάκτη του καταλόγου με τους πιθανούς φοροφυγάδες της τράπεζας HSBC της Γενεύης, της αποκαλούμενης «Λίστα Φαλτσιανί».

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρώνεται από την αρχή στα ονόματα των πλουσίων που μετέφεραν τις περιουσίες τους στην Ελβετία, χωρίς οι περισσότεροι από αυτούς να τις δηλώσουν στις φορολογικές αρχές των χωρών τους. Ωστόσο, κανείς δεν αντιλαμβάνεται σε όλη τους την έκταση τις συγκλονιστικές διαστάσεις του γεγονότος.

Οι χιλιάδες πληροφορίες που κατέληξαν στα χέρια των φορολογικών και δικαστικών αρχών της Γαλλίας –και στη συνέχεια παραδόθηκαν, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών, στις αρχές άλλων κρατών– συνιστούν καίριο πλήγμα στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο, δηλαδή να υποκλαπεί ολόκληρο το αρχείο μιας τράπεζας και να αποκαλυφθεί στην κοινή γνώμη.

Το εγχείρημα του Φαλτσιανί είναι ένα ηχηρό χαστούκι για τον πομπώδη κόσμο των ιδιωτικών τραπεζών και την Ελβετική Συνομοσπονδία, που σίγουρα δυσκολεύονται να το χωνέψουν. Οι 286 σελίδες του είναι γεμάτες κατασκοπεία, μυστικές υπηρεσίες, εικονικές απαγωγές, σκηνές θρίλερ, ψευδώνυμα ποδοσφαιριστών, κωδικούς offshore, εξωτικά νησιά, αλλά και μια σειρά από αποκαλύψεις για το πώς στήνεται το παιχνίδι με το ξέπλυμα χρήματος.

HSBCΟ νεαρός Γαλλοϊταλός μηχανικός πληροφορικής αποκαλύπτει στον κόσμο ότι στα ταμεία των τραπεζών τα καθαρά χρήματα αναμειγνύονται με το χρήμα των φοροφυγάδων, των εμπόρων ναρκωτικών, των μαφιόζων και των εγκληματιών κάθε είδους. Άνθρωποι με ριγέ κοστούμια και αφεντικά με πολυβόλα πλάι πλάι, χωρίς διακρίσεις!

Ερβέ Φαλτσιανί: Έτσι πούλησε την Ελλάδα ο Παπανδρέου!
Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ένας πρώην πρωθυπουργός, καταθέτει αγωγή εναντίον του συγγραφέα για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και η αναφορά του Ερβέ Φαλτσιανί στα 500.000.000€ της μητέρας του, Μαργαρίτας Παπανδρέου, μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Και αν ισχύει αυτή η αποκάλυψη, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα και οι πολιτικοί που το εκπροσωπούν σε κάθε είδους πιέσεις.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, προτού κυκλοφορήσει, είχε προκαλέσει σάλο, γιατί αναφέρει στις σελίδες του τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και τη μητέρα του Μαργαρίτα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει σημείωμα του εκδότη, στο οποίο αναφέρεται ότι για την «πληρότητα και την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης ο εκδοτικός οίκος έχει χρέος δεοντολογικό και ηθικό, στο όνομα της αλήθειας, να παραθέσει την κατηγορηματική άρνηση της Μαργαρίτας Τσαντ Παπανδρέου σε κάθε εμπλοκή του ονόματός της με τις λίστες».

Η αργία εγέννησε την πενίαν.
Η πενία έτεκεν την πείναν.

Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν.
Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν.
Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν.
Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντη
ς

Γι’ αυτόν τον λόγο (και για να γλιτώσει από πιθανές νομικές συνέπειες) ο εκδοτικός οίκος παραθέτει σχετική δήλωση του ΣΔΟΕ με ημερομηνία 12/11/2014. Ωστόσο, το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου είχε εμπλέξει ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ» ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος ανασκεύασε αργότερα (διαψεύδοντας τον… εαυτό του), όταν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού. Η κυρία Παπανδρέου έχει στραφεί δικαστικά και εις βάρος εφημερίδων -της «δημοκρατίας» και άλλων-, που απλώς αναδημοσίευσαν τα κοινοβουλευτικά πρακτικά, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και μηνυτήρια αναφορά του πρώην βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου, που ζητά να ελεγχθεί αν είχαν πει την αλήθεια ή είχαν ψευδορκήσει τα αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ.

Η πρώτη αναφορά στο βιβλίο για την Ελλάδα γίνεται στη σελίδα 24. Εκεί, αναφερόμενος στους αγώνες της Φόρμουλα 1 τον Μάιο του 2012 στο Μόντε Κάρλο και στην αθέατη πλευρά τους, ο Φαλτσιανί αναφέρει: «Την ίδια εποχή η Ευρώπη διέρχεται την πιο βαριά οικονομική κρίση μετά τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης. Η Ελλάδα πεινάει, η παιδική θνησιμότητα αυξάνεται μαζί με τον αριθμό των οικογενειών που ζουν εξαθλιωμένες από τη φτώχεια, τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε για να αγοράσουν γάζες και φάρμακα».

soldiΚαι πολύ παρακάτω, στη σελίδα 121, σκάει η βόμβα. Με υπότιτλο «Οι χρυσοί πελάτες», ο Φαλτσιανί γράφει μεταξύ άλλων: «Οι καταθέσεις στην HSBC της Γενεύης μπορεί να είναι χιλιάδες, ωστόσο η τράπεζα στήριζε τα πραγματικά κέρδη της σε περίπου 60 πελάτες της. Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας, ο Εμίλιο Μποτίν, ιδιοκτήτης της τράπεζας Santander μέχρι τον θάνατό του, στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC της Γενεύης. Η μητέρα του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου επίσης διατηρούσε έναν λογαριασμό 500.000.000 ευρώ».

Επίσης, στη σελίδα 177, με τον υπότιτλο «Η ελληνική παρωδία», αναφέρει: «Στις αρχές του 2014 είχα μια συνάντηση στο Παρίσι με τον Κώστα Βαξεβάνη, τον εκδότη και διευθυντή του ελληνικού περιοδικού «Hot DOC». Αυτό που κυρίως τον ενδιέφερε ήταν περιπτώσεις όπως αυτή της πρώην συζύγου ενός υπουργού Οικονομικών ή της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου…

Το 2010 υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ. Παρέδωσε στην κυβέρνηση της Αθήνας τη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών της HSBC. Το 2011 επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη σωτηρία της Ελλάδας τέθηκε ο Σαρκοζί, ο οποίος είχε τη λίστα εκείνη και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στον Παπανδρέου. Ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε συναινέσει στην ανάληψη των διαπραγματεύσεων από το Γάλλο Πρόεδρο. Και οι δύο χώρες επιθυμούσαν να διατηρήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές και να αποτρέψουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησής τους εξαιτίας του χρέους της Ελλάδας. Όπως είχε συμβεί και στις ΗΠΑ, η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εκβιασμού και ως διαπραγματευτικό χαρτί».

Η «μπηχτή» για το κουκούλωμα και η αγωγή
LISTA LAGARDEΗ τελευταία αναφορά στη χώρα μας γίνεται στη σελίδα 201: «Είναι μια κατάσταση που φυσικά δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Αργεντινή δεν θέλησαν ποτέ να ερευνήσουν σε βάθος τις λίστες των φοροφυγάδων της HSBC…»

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι αγωγή κατά του Ερβέ Φαλτσιανί έχει καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας τότε ότι «η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι ίσως ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση άθλιων συκοφαντιών». Στην αγωγή αναφέρει ότι ο Ερβέ Φαλτσιανί εξυπηρετεί «σκοπούς τυχοδιωκτικού πλουτισμού και εξυπηρέτησης πάσης φύσεως σκοπιμοτήτων». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η εκδίκασή της…

Herve FalcianiΟ Hervé Daniel Marcel Falciani (1972) είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Ιταλογαλλικής καταγωγής. Από το 2009 άρχισε να συνεργάζεται με τις αστυνομίες διαφόρων χωρών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφορικό σύστημα της ιδιωτικής τράπεζας HSBC, ενός διεθνούς κολοσσού με έδρα στη Γενεύη, όπου εργαζόταν από το 2001.

Καταζητούμενος από την ελβετική αστυνομία, ο Φαλτσιανί κατέφυγε στη Γαλλία και το 2012 συνελήφθη στην Ισπανία. Τώρα ζει σε καθεστώς ημιπαρανομίας, φυλασσόμενος σε εικοσιτετράωρη βάση, ενώ η Ελβετική εισαγγελία του έχει απαγγείλει σωρεία κατηγοριών και ζητάει επίμονα την έκδοση του από Γαλλία και Ισπανία.
Η ονομαζόμενη Λίστα Φαλτσιανί (130.000 ονόματα) κατέστησε δυνατή την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ που δεν καταβλήθηκαν ως φόρος κυρίως από Γάλλους και Ισπανούς πολίτες.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2014 ο Φαλτσιανί παραπέμφθηκε στην ελβετική δικαιοσύνη ως οικονομικός κατάσκοπος, έχοντας αποκαλύψει το τραπεζικό απόρρητο. Μερικές μέρες νωρίτερα οι γαλλικές και ελβετικές αρχές, χάρη στα στοιχεία που τους είχε παράσχει ο Φαλτσιανί, είχαν θέσει υπό έρευνα την τράπεζα HSBC για οργανωμένη φορολογική απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οργανωμένα παράνομα κυκλώματα και παράνομη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, που προκάλεσαν έντονη διπλωματική αμηχανία με την Ελβετία.
Τα στοιχεία των Ιταλών πελατών έφτασαν στην Ιταλία το 2010. Αλλά και η Αργεντινή είχε καταγγείλει πρόσφατα την HSBC ότι είχε βοηθήσει 4.000 δικούς της πολίτες να φοροδιαφεύγουν. Τέλος, οι αμερικανικές, αγγλικές και ελβετικές αρχές επέβαλαν στην τράπεζα τεράστια πρόστιμα για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Το 2014 ο Φαλτσιανί ήταν υποψήφιος για τις ευρωεκλογές με το ισπανικό κόμμα Partido Χ.

Angelo MincuzziΟ Angelo Mincuzzi είναι αρχισυντάκτης και ανταποκριτής της εφημερίδας Il Sole 24 Ore, ενώ έχει εκπονήσει σημαντικές έρευνες για την πολιτική και την οικονομία. Έχει δημοσιεύσει, μαζί με τον Τζουζέπε Όντο, το βιβλίο Opus Dei. Το Μυστικό του Χρήματος. Τα Μυστήρια της Δολοφονίας του Ροβεράρο.
Το 1992 παρακολούθησε από κοντά την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» και τα επόμενα χρόνια τις έρευνες για το κραχ της Parmalat, του Ινστιτούτου Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο και της εταιρείας συμμετοχών Λιγκρέστι.
Έχει γράψει για τις ανακρίσεις και τις δίκες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και για πολυάριθμες άλλες δικαστικές έρευνες που συνδέονται με τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους.
Το 1989 αφηγήθηκε από το Ανατολικό Βερολίνο τα γεγονότα που οδήγησαν στο γκρέμισμα του τείχους και από το Βουκουρέστι την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Τίτλος: Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων
Υπότιτλος: Η λίστα Falciani σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, η αλήθεια από τον άνθρωπο που αποκάλυψε τα ονόματα των μεγάλων φοροφυγάδων
Ξενόγλωσσος τίτλος: La cassaforte degli evasori
Συγγραφέας: Ερβέ Φαλτσιανί, Άντζελο Μινκούτσι
Μετάφραση: Μυρτώ Αυγέρου
Επιμέλεια: Γιάννης Τσόλκας, Μαρία Οικονομίδου
Εκδότης: ΛΙΒΑΝΗΣ
Μορφή: Έντυπη και ebook
Πηγή: olympia.gr, livanis.gr

 

logo-3d-small