Η Μικρή Ιστορία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας

MIKRH ISTORIA THS ATHINAIKHS DHMOKRATIASΥπότιτλος: Και η πρόληψη της στους αιώνες.

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Η απαρχή της ήταν στην Αρχαία Ελλάδα και ουσιαστικά δηλώνει «το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικά δικαιώματα».

Η Γαλλίδα ιστορικός Κλόντ Μοσσέ εξηγεί μέσα σε 240 σελίδες γιατί η εξέλιξη της αθηναϊκής δημοκρατίας έχει άμεση σχέση με τη ζωή μας σήμερα.

Το δημοκρατικό πολίτευμα ως ιδέα και ως εφαρμογή έχει ηλικία 2.500 ετών. Ότι το απλό και αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός το ξεχνάμε συχνά, είναι συνέπεια της ελλιπούς ιστορικής γνώσης μας και του τρόπου, επιδερμικού και επιπόλαιου, με τον οποίο παρουσιάζονται οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις από τα ΜΜΕ. Οι παραμορφώσεις της δημοκρατίας -η διαφθορά, η δημαγωγία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κατάλυση των δημοκρατικών ελευθεριών- παρουσιάζονται ως σύγχρονα φαινόμενα, συμπτώματα μιας παρακμής που οφείλεται συχνά σε εξωγενείς παράγοντες.

Συµµετοχική δηµοκρατία», «δηµοκρατία των πολιτών», εκδηµοκρατισµός του αραβικού κόσµου: η σκέψη γύρω από αυτό το πολιτικό σύστηµα είναι εντονότερη από ποτέ. Η δηµοκρατία βρίσκεται στην ηµερήσια διάταξη, από τον πόλεµο στο Ιράκ ως τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και τη διαχείριση της οικονοµικής κρίσης στην Ευρώπη. Πολιτικοί, πανεπιστηµιακοί, δηµοσιογράφοι συζητούν για το παρελθόν, το παρόν και το µέλλον της δηµοκρατίας.

Σ' ένα αληθινά δημοκρατικό κράτος, το κράτος με τους πολίτες πρέπει να έχουν αμοιβαίο αίσθημα ενοχής. Αλλά το πρώτο αίσθημα ενοχής το οφείλει το κράτος απέναντι στους πολίτες.

Ασημάκης Πανσέληνος

Αυτή τη λέξη, αυτό το πολίτευµα, δεν το ανακαλύψαµε εµείς οι άνθρωποι του 20ού και 21ου αιώνα: έχει ηλικία 2.500 ετών. Επιστρέφουµε λοιπόν στην πρωταρχική σηµασία του όρου, στο πώς επινοήθηκε το δηµοκρατικό σύστηµα, πώς εξελίχθηκε και πώς έγινε αντιληπτό στην πορεία της ιστορίας: στην ελληνική αρχαιότητα, στην Αναγέννηση, στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης ή στη διάρκεια του «αµερικανικού αιώνα».

Στο βιβλίο αυτό, η Claude Mosse αφηγείται την περιπέτεια της δηµοκρατίας µέσα από τα µάτια εχθρών και φίλων του πολιτεύµατος, τις διακυµάνσεις της δηµοτικότητάς του, τις παραµορφώσεις, τις παγίδες, τους θριάµβους και τις αποτυχίες του. Μέσα από την εξέλιξη της δηµοκρατίας και τις ποικίλες ιδέες γύρω από αυτή, η Claude Mosse φωτίζει την πολιτική καταγωγή µας, καταδεικνύοντας πώς οι αρετές και τα ελαττώµατα του σύγχρονου κόσµου οφείλονται στην πορεία της ιστορίας, πιθανώς µάλιστα στην ίδια την ανθρώπινη φύση. Πολιτική φαυλότητα, αρχοµανία, δηµαγωγία, πελατειακό κράτος, πραξικοπήµατα, κοινωνικός αποκλεισµός, ιδεολογικές συγκρούσεις, κίνδυνος αναρχίας, κίνδυνος τυραννίας: τίποτα δεν είναι όσο καινούριο φαίνεται.

Claude-MosseΗ Claude Mosse γεννήθηκε το 1924 και είναι Γαλλίδα ιστορικός που ειδικεύεται στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Είναι αδελφή της Eliane Mosse, ερευνήτριας στην μακροοικονομία, και της Dr. Arlette Mosse, κλινικής διατροφολόγου.

Το χειμώνα του 1941, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε ηλικία 16 ετών, διάβασε για πρώτη φορά ένα κείμενο για την ελευθερία και τη δημοκρατία του Δημοσθένη. Από τότε, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αρχαία ελληνική ιστορία του  4ου αιώνα π.Χ.
Η Κλόντ Μοσσέ ανήκει στην ίδια σχολή ιστορικής σκέψης με τον Jean-Pierre Vernant και τον Pierre Vidal-Naquet.

Είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού και τακτική συνεργάτης του περιοδικού Ιστορία.
Μεταξύ των πολυάριθμων βιβλίων της αναφέρουμε: Το τέλος της αθηναϊκής δημοκρατίας. Αθήνα-Ιστορία μιας δημοκρατίας. Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα.
Τα έργα της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γερμανικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά και τα Ελληνικά.

Ξενόγλωσσος Τίτλος: REGARDS SUR LA DEMOCRATIE ATHENIENNE
Τίτλος: Η Μικρή Ιστορία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας
Υπότιτλος:
Και η πρόληψη της στους αιώνες
Συγγραφέας
: Claude Mosse

Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Επιμέλεια: Αντωνία Γουναροπούλου
Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ
Πηγή: newpost.gr, el.wikipedia.org

logo-3d-small