Καταστροφές και θρίαμβοι

KATASTROFES KAI THRIAMBOIΥπότιτλος: Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Ο Στάθης Ν. Καλύβας, με στοχευμένες ερωτήσεις και απαντήσεις που αναζητούν την ουσία χωρίς να επιδιώκουν το χάδι, μας δίνει ένα βιβλίο γεμάτο γνώσεις και νέα ερεθίσματα, που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα με το ερώτημα «Τι είναι η Ελλάδα» και «Ποιο είναι το ειδικό βάρος της αρχαίας Ελλάδας;» και διανύοντας την ιστορία καταλήγει να αναζητά απαντήσεις στο ερώτημα «Πώς το παρελθόν της Ελλάδας διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον της;»

Ο συγγραφέας αναφέρει ότι: «Η πρόκληση που έθεσα στον εαυτό μου ήταν ο εντοπισμός της βαθύτερης λογικής που διέπει την ιστορική μας πορεία ως έθνους. Η καταγραφή μιας σειράς υπερφιλόδοξων εγχειρημάτων, αναπόφευκτων καταστροφών και ξένων διασώσεων με θετική σε γενικές γραμμές έκβαση συνιστά το θεμέλιο του σχήματος στο οποίο κατέληξα και το οποίο προτείνω, όπως και η κωδικοποίηση των σύνθετων αυτών διεργασιών σε εφτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους.»

Μια σφαιρική και ρηξικέλευθη αποτίμηση της ιστορικής πορείας της σύγχρονης Ελλάδας που εντάσσει τη σημερινή κρίση σε ένα πλαίσιο ιστορικής διάρκειας, από την κατάκτηση της ανεξαρτησίας ως σήμερα. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Yale Στάθης Ν. Καλύβας με το βιβλίο αυτό επεκτείνει την ερμηνευτική του ματιά σε ολόκληρη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και μας οδηγεί σε μια βαθύτερη κατανόηση της κρίσης που ξεκίνησε το 2009, αφήνοντας συγχρόνως να διαφανεί κι ο σπόρος της αισιοδοξίας για το μέλλον.

STATHIS KALYVASΟ Στάθης Ν. Καλύβας γεννήθηκε το 1964 στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου στις ΗΠΑ.
Την περίοδο, που διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (2000-03) και κυρίως μετά το 2003, όταν και ανέλαβε την έδρα Arnold Wolfers στο Γέιλ, ο Δρ. Καλύβας χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές με ειδικότητα στις πολιτικές διαστάσεις των συγκρούσεων και τις δυναμικές των εμφυλίων πολέμων.
Γι' αυτό μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, τον προσκαλούσαν τακτικά σε δελτία ειδήσεων, πάνελ και εκπομπές, προκειμένου να συνεισφέρει με τις γνώσεις του στην αποκωδικοποίηση διεθνών συρράξεων, εμφυλίων και πολιτικών ζητημάτων σε περιοχές, όπως το Ιράκ, το Νταρφούρ, η Λιβύη και πιο πρόσφατα η Συρία.
Το 2008 εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών (AMACAD) και ως σήμερα είναι από τα πιο προβεβλημένα μέλη της, αλλά και μόνιμο μέλος επιστημονικών συμβουλίων σε ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
Το ερευνητικό του έργο έχει τιµηθεί µε πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Woodrow Wilson της Αµερικανικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήµης και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Ακαδηµίας.

Τίτλος: Καταστροφές και θρίαμβοι
Υπότιτλος: Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας
Ξενόγλωσσος τίτλος: Modern Greece: What everyone needs to know
Συγγραφέας: Στάθης Ν. Καλύβας
Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καρατζάς


Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

logo-3d-small