Το βαρόμετρο δείχνει καταιγίδα

To Varometro Deixnei KataigidaΤίτλος: Το βαρόμετρο δείχνει καταιγίδα
Υπότιτλος: Οι αναρχικές Μαύρες Μονάδες ενάντια στον ναζισμό

Μέσα στα τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου ο David Bernardini, προσεγγίζει την οργάνωση Schwarze Scharen που είχε εξαπλωθεί στη Γερμανία τα χρόνια 1929-1933 ως αντι-φασιστική ομάδα αυτοάμυνας στις διαδηλώσεις.

Οι άνθρωποι με τις μαύρες στολές και τα καπέλα των ξυλουργών είχαν έντονη επαναστατική συνδικαλιστική δράση και έντονη επίσης παρουσία εντός του γερμανικού αναρχικού κινήματος της εποχής.

Στα κεφάλαια: Το περίγραμμα του αναρχισμού στη Γερμανία μέχρι το 1919, Οι Μαύρες Μονάδες στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, Μια συνολική θεώρηση και Οι Μαύρες Μονάδες μετά το 1933, ο συγγραφέας μελετά την αναρχική οργάνωση Schwarze Scharen και την ιστορική της πορεία.

Ο ανθρωπολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας Andrea Staid, στον πρόλογο του βιβλίου γράφει:
Andrea-Staid«Ολοκληρώνοντας τον σύντομο πρόλογο μου σε αυτό το δοκίμιο του Μπερναρντίνι, θα ήθελα να επαναλάβω την κοινή μας άποψη ότι η ιστορία δεν αποτελείται μόνο από θύματα και δήμιους, αλλά και από ιδεώδη, αξίες, προτάγματα, για τα οποία οι άνθρωποι μάχονται.

Η ιστορία πρέπει να βγει από τα τείχη των πνευματικών και φυσικών περιορισμών της ακαδημίας, πρέπει να βρει τη δύναμη να μιλήσει για τους αγωνιστές, τους ακτιβιστές που προσπάθησαν να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Η ιστορία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο εκείνη των νικητών, η ιστορία μας είναι εκείνη των Μαύρων Μονάδων, των Arditi del Popolo και τόσων άλλων μικρότερων ή μεγαλύτερων ομάδων που στη διάρκεια του 20ου αιώνα μας δίδαξαν με τη δράση τους ότι ακόμη και σε πολύ δύσκολες συνθήκες είναι δυνατό να επιλέγεις να μην αναθέτεις σε κανέναν το φαντασιακό και την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.»

david-bernardini


 

 

Ο David Bernardini είναι διδακτορικός φοιτητής στην Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Teramo. Ασχολείται κυρίως με την ιστορία του αναρχικού κινήματος και της δεξιάς.
Εκτός από το δοκίμιο «Το βαρόμετρο δείχνει καταιγίδα. Οι αναρχικές Μαύρες Μονάδες ενάντια στον ναζισμό» δημοσίευσε και το βιβλίο «Ενάντια στις σκιές της νύχτας. Η ιστορία και η σκέψη του αναρχικού Rudolf Rocker» (Contro le ombre della notte. Storia e pensiero dell’anarchico Rudolf Rocker. Zero in condotta, 2014).

Schwarzen-ScharenΤίτλος: Το βαρόμετρο δείχνει καταιγίδα.
Υπότιτλος: Οι αναρχικές Μαύρες Μονάδες ενάντια στον ναζισμό
Ξενόγλωσσος τίτλος: Il barometro segna tempesta. Le Schiere nere contro il nazismo
Συγγραφέας: David Bernardini
Πρόλογος: Andrea Staid
Μετάφραση: Παναγιώτης Καλαμαράς
Επιμέλεια: Άννα Τσουλούφη-Λάγιου

Εκδότης: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

 

logo-3d-small