Δενδρίτες

dendrites-1Οικογενειακές ιστορίες που ξεκινούν από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και φτάνουν μέχρι και εξήντα χρόνια αργότερα θα ξετυλίξει η Κάλλια Παπαδάκη στο μυθιστόρημά Δενδρίτες.

Με το σημερινό της μυθιστόρημα, η συγγραφέας θα εγκαταλείψει την Αθήνα και την Ελλάδα, για να μεταφερθεί στις ΗΠΑ και στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, που βρίσκεται απέναντι από τη Φιλαδέλφεια. Εκεί θα παρακολουθήσουμε τη ζωή δύο οικογενειών.

Κάμντεν, Νιου Τζέρσεϊ, 1980. Ερημωμένα σπίτια, κλειστές βιομηχανίες, φτωχές συνοικίες.

Ένας έφηβος, ο Πητ, εξαφανίζεται, και η μάνα του η Λουίσα πεθαίνει το επόμενο πρωί από στεναχώρια. Η αδερφή του, η δωδεκάχρονη Μίνι, ορφανή από γονείς, εισβάλλει άθελά της στη ζωή της συμμαθήτριάς της Λητώς και ανατρέπει τις βεβαιότητες της οικογένειάς της.

Ανοίγει ρωγμές που δύσκολα θα κλείσουν• έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, στο αμερικανικό όνειρο, σε δεύτερες και τρίτες γενιές μεταναστών, στην παρακμή και τη φθορά της πόλης, σε χαμένες ευκαιρίες και σε επιλογές που λάθεψαν.

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα; Κάτι περισσότερο από αυτό. Η Παπαδάκη θα συναρτήσει ευθέως τα ψυχικά πάθη των ηρώων με την οικονομική και την κοινωνική μοίρα της πόλης τους. Ο Αντώνης θα δοκιμάσει να ανέβει στην επιφάνεια όταν το Κάμντεν είναι, παρά το Κραχ, ή ακριβώς εξαιτίας του Κραχ, στα πρόθυρα της ανάπτυξης. Και η δική του αποτυχία θα προοιωνιστεί το σαθρό έδαφος πάνω στο οποίο θα ανθίσουν οι ελπίδες για ανόρθωση και, ακόμα χειρότερα, τη μεγάλη διάψευση η οποία θα έρθει μετά τον πόλεμο, φτάνοντας μέχρι τη δεκαετία του 1980 και τον Μπέιζιλ, που θα βρεθεί με τη σειρά του προ οικονομικού αδιεξόδου, βλέποντας, όπως και ο πατέρας του, όλες του τις επενδύσεις να καταρρέουν.

dendrites-kalli-papadakiΚι όσο ο θετός πατέρας της Λητώς, ο Μπέιζελ Καμπάνης, ψάχνει να βρει τι στράβωσε στη διαδρομή, τόσο αναμετριέται με τα φαντάσματα και τους φόβους της παιδικής του ηλικίας• κι όσο η γυναίκα του η Σούζαν απομακρύνεται από κοντά του κι από την κοινή κι ανέμπνευστη ζωή τους, τόσο η Μίνι και η Λητώ μοιάζουν να ενηλικιώνονται σε έναν κόσμο σκληρά κι άδικα καμωμένο.

Μελαγχολικό και εσωστρεφές, με αναφορές στον Ουόλτ Ουίτμαν και τον Νικ Βιρτζίλιο, δυο ποιητές υπήρξαν ζωντανό μέρος του Κάμντεν, αλλά και με τους πρωταγωνιστές να εγκλωβίζονται πλήρως στα αδιέξοδά τους, αδυνατώντας να δώσουν μιαν άλλη πορεία στη ρότα της ύπαρξής τους, το μυθιστόρημα της Κ. Παπαδάκη απευθύνει, εμμέσως πλην σαφώς, και ένα νεύμα στην παθολογία της ελληνικής κρίσης. Οι άνθρωποι δεν θα κατορθώσουν να ορθοποδήσουν, ακόμα κι αν έχουν τις καλύτερες ψυχολογικές προϋποθέσεις, όσο επικρέμαται επί των κεφαλών τους ο κίνδυνος της συλλογικής ανασφάλειας και της κοινωνικής αποδιάρθρωσης.

Η αφήγηση κινείται με ευχέρεια ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανεβάζει έναν πολυπρόσωπο και πολύχρωμο θίασο επί σκηνής και ξέρει πώς να σκιτσάρει συμπεριφορές και να χτίσει χαρακτήρες.

Ο χρόνος, σαν τις νιφάδες του χιονιού, τους ξεγελά, ξεγλιστρά και χάνεται. Μαζί του κι αυτοί.

Η Κάλλια Παπαδάκη έγραψε ότι [...]Έκανα ένα χρόνο έρευνα, διάβασα αρχεία κι έψαξα μαρτυρίες, ήρθα σε επαφή με την Αρχιεπισκοπή και την Ελληνική κοινότητα στο Τσέρι Χιλ, ζύγισα τις λέξεις και τους χαρακτήρες και ξανοίχτηκα στα βαθιά νερά. Οι Δενδρίτες όσο περίεργο κι αν ακούγεται είναι ένα προσωπικό μυθιστόρημα. Είναι η δική μου Αμερική.

Οι δενδρίτες στην νευροεπιστήμη έχουν να κάνουν με την μνήμη και το αποτύπωμά της. Είναι οι συνάψεις των νευρώνων που προσλαμβάνουν τη γνώση και συγκρατούν τις αναμνήσεις. Πάντα αναρωτιόμουν πως ορίζει κάνεις το μονοπάτι του, πως χτίζει πάνω σ’ αυτά που ήδη υπάρχουν, και πως επιλέγει τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει. Κι έπειτα οι δενδρίτες είναι και μια μορφή χιονονιφάδας, που αναπτύσσεται μεταξύ μείον δέκα και μείον είκοσι βαθμών Κελσίου. Αποτελούν τους πιο όμορφους παγοκρύσταλλους με έξι κλάδους συμμετρικά αναπτυγμένους. Κι όμως χάνονται δίχως ν’ αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους.

kalli-papadakiΗ Κάλλια Παπαδάκη γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ, στο Bard College και το Πανεπιστήμιο Brandeis.
Το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Ο ήχος του ακάλυπτου" (εκδόσεις Πόλις) απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού "Διαβάζω" για το 2010.
Έχει συμμετάσχει σε συλλογές διηγημάτων και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Νέα Εστία".
Ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή σεναρίων για ταινίες μεγάλου μήκους.

Έργο: Δενδρίτες
Συγγραφέας: Κάλλια Παπαδάκη
Εκδότης: Εκδόσεις Πόλις

logo-3d-small