Την άλλη φορά… Αριστερά!

tin-alli-fora-aristeraΣτο βιβλίο "Την άλλη φορά… Αριστερά!" περιέχονται άρθρα και κείμενα του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα «enikos.gr» στο διάστημα 2013-2015. Τα αίτια που γέννησαν την αρθρογραφία αυτή παραμένουν ζωντανά. Ήδη, τα σημάδια του κινδύνου να μετατραπεί η κρίση σε παρατεταμένο σάπισμα είναι φανερά.

Φανερές, όμως, είναι και οι δυνατότητες η Ιστορία να τραβήξει τον άλλο δρόμο. Τα κείμενα του βιβλίου αποτυπώνουν μια μαρξιστική κριτική της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Συνιστούν ταυτόχρονα απάντηση στην κυρίαρχη πολιτική που ακολουθείται στον τόπο μας από τις καθεστωτικές, οικονομικές και πολιτικές, δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αρθρογραφία είναι χωρισμένη σε πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, τον νεοφασισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της Ελλάδας, τη φορολογία - φορολεηλασία και, τέλος, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική της.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Νίκος Μπογιόπουλος γράφει: «Τα κείμενα που ακολουθούν είναι μέρος της αρθρογραφίας που δημοσιεύτηκε στο site «enikos.gr» το διάστημα 2013 – 2015, δηλαδή εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Η έκδοσή τους στην παρούσα μορφή οφείλεται στην επιμονή του Βασίλη και του Δημήτρη, των παιδιών του ΚΨΜ, που μου έκαναν το δώρο να πιστεύουν ότι σκέψεις στο πλαίσιο μιας αρθρογραφίας που εξ αντικειμένου καταπιάνεται με το εφήμερο, μπορεί να παρουσιάζουν διαχρονικό ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον τέτοιο που να δικαιολογεί την πρότασή τους και την απόφασή τους να εκδοθούν σε βιβλίο. Μακάρι να έχουν δίκιο.

tin-alli-fora-aristera-1Σε κάθε περίπτωση τα αίτια που γέννησαν την αρθρογραφία που έχετε στα χέρια σας παραμένουν ζωντανά. Εξίσου ζωντανές ορθώνονται μπροστά μας οι αειθαλείς και διαχρονικές διαπιστώσεις δυο πραγματικών γιγάντων της ανθρώπινης σκέψης.

Πολύ πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015 στην Ελλάδα, με τα γνωστά τους αποτελέσματα, ο Μαρξ στον πρόλογο του έργου του «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», έγραφε: «…η πάλη των τάξεων στη Γαλλία δημιούργησε τέτοιες συνθήκες και τέτοια κατάσταση που έδωσαν τη δυνατότητα σ” ένα μέτριο και γελοίο πρόσωπο να παίξει το ρόλο του ήρωα »,

Προφανώς ο Μαρξ με την αναφορά του στα «μέτρια» και «γελοία» πρόσωπα που υποδύονται τους «ήρωες », εννοούσε όλους τους «Λουδοβίκους», όλων των εποχών, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πολιτικά πλάτη, μηδέ των «αριστερών» εξαιρουμένων…

tin-alli-fora-aristera-3Όσο για τον Λένιν, θα παραμένει πάντα σαφής για όσους θέλουν να καταλάβουν και πάντα «ενοχλητικός» για όσους αντιπαραθέτουν μάταια τις διάτρητες βεβαιότητές τους στην πανταχού παρούσα «αλογόμυγα» της διαλεκτικής του: «Θα ήταν λάθος – έγραφε – να νομίζει κανείς πως οι επαναστατικές τάξεις έχουν πάντα αρκετή δύναμη για να πραγματοποιήσουν την επανάσταση, όταν αυτή η επανάσταση έχει ωριμάσει πέρα για πέρα λόγω των συνθηκών της κοινωνικό-οικονομικής εξέλιξης. Όχι, η ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι συγκροτημένη τόσο έλλογα και τόσο ‘‘βολικά’’ για τα πρωτοπόρα στοιχεία. Η επανάσταση μπορεί να ωριμάσει, ενώ οι δυνάμεις των επαναστατών δημιουργών αυτής της επανάστασης μπορεί να φανούν ανεπαρκείς για την πραγματοποίησή της – τότε η κοινωνία σαπίζει και αυτό το σάπισμα παρατείνεται κάποτε ολόκληρες δεκαετίες».

Ήδη στην πατρίδα μας τα σημάδια του ελλοχεύοντας κινδύνου να μετατραπεί η κρίση σε παρατεταμένο σάπισμα είναι φανερά. Φανερές, όμως, είναι και οι δυνατότητες η Ιστορία να τραβήξει τον άλλο δρόμο».

nikos-mpogioloulosΟ Νίκος Μπογιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και σπούδασε στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Από το 1992 έως το 2013 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Ριζοσπάστη. Συνεργάζεται με την εφημερίδα "Real News", τον ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM", περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Επί σειρά ετών, βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Στο πολιτικό του στόχαστρο έχουν βρεθεί οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο ΛΑ.Ο.Σ., ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Σ.Ε.Β., η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική, η αντιμεταναστευτική ρητορική και πολιτική, ομάδες κουκουλοφόρων που θεωρεί ότι έχουν στενούς δεσμούς με την CIA και την ΕΥΠ καθώς και η Χρυσή Αυγή την οποία έχει καταγγείλει ως ναζιστικό μόρφωμα.
Έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά. Τα βιβλία που φέρουν την υπογραφή του Νίκου Μπογιόπουλου είναι «Βαλκάνια ― 78 μέρες «στόχος» του ΝΑΤΟ» (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή), «Ποδόσφαιρο: Μια θρησκεία χωρίς απίστους» (εκδόσεις Λιβάνη) σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μηλάκα και το «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!».

Τίτλος: Την άλλη φορά… Αριστερά!
Συγγραφέας: Νίκος Μπογιόπουλος
Επιμέλεια: Αυγή Μ. Πλάτση
Εκδότης: ΚΨΜ

logo-3d-small