Το βάπτισμα του αίματος

1-batismo-de-sangueΤίτλος: Το βάπτισμα του αίματος
Υπότιτλος: Υποθέσεις Κάρλος Μαριγκέλα και Φρέι Τίτο

Στο Σάο Πάολο, στο τέλος της δεκαετίας του 1960, το μοναστήρι των δομινικανών μοναχών γίνεται ένα από τα ισχυρότερα σημεία αντίστασης στο ρεύμα κατά της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία. Οι μοναχοί "Tito", "Betto", "Oswaldo", "Fernando" και "Ivo", κινούμενοι από χριστιανικά ιδεώδη, άρχισαν να εφοδιάζουν και να υποστηρίζουν την αντάρτικη ομάδα Ação Libertadora Nacional με αρχηγό τον Carlos Marighella.

Μετά την σύλληψη και τον άγριο βασανισμό των μοναχών Frei Ivo και Frei Fernando, οι Βραζιλιάνοι βασανιστές πήραν τις πληροφορίες που ήθελαν και τους οδήγησαν στην σύλληψη του Frei Tito (Tito de Alencar Lima) και του Carlos Marighella.

Τα βασανιστήρια και τα γεγονότα που ακολούθησαν περιγράφονται ανάγλυφα στο βιβλίο Το βάπτισμα του αίματος του δομινικανού μοναχού Frei Betto.

3-frei-tito-de-alencar-lima"Με κρέμασαν γυμνό, με τα χέρια και τα πόδια δεμένα, και μου έκαναν ηλεκτροσόκ στους τένοντες των ποδιών και στο κεφάλι. Ήταν έξι οι βασανιστές, με αρχηγό τον λοχαγό Μαουρίσιο. Μου έκαναν «τηλέφωνα» [χτυπήματα στα αφτιά] και ξερνούσαν βρισιές διαρκώς. Αυτό κράτησε περίπου μια ώρα. Με κατέβασαν από το παπαγαλόξυλο και με άφησαν να ξεκουραστώ δεκαπέντε λεπτά. Μετά ξανάρχισε η ανάκριση. Οι ίδιες ερωτήσεις με χτυπήματα και απειλές. Όσο πιο πολύ αρνιόμουν τόσο πιο δυνατά με χτυπούσαν. Τα βασανιστήρια, εναλλάξ με ερωτήσεις, συνεχίστηκαν μέχρι τις δέκα τη νύχτα. Όταν με έβγαλαν από την αίθουσα το σώμα μου ήταν γεμάτο αιματώματα, το πρόσωπό μου πρησμένο, το κεφάλι μου πονούσε και ήταν ασήκωτο."

Το Βάπτισμα του αίματος είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία, μια κραυγή ενάντια στην καταπίεση, τα βασανιστήρια, τη στέρηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Με αφορμή τις υποθέσεις των Κάρλος Μαριγκέλα (Carlos Marighella) και Φρέι Τίτο (Tito de Alencar Lima), ο Φρέι Μπέττο ανασυνθέτει με αριστουργηματικό τρόπο την εποχή της δικτατορίας στη Βραζιλία, περιγράφοντας καταλεπτώς την εφιαλτική κατάσταση που επικρατούσε σε μια χώρα, η οποία στο μυαλό του μέσου Ευρωπαίου φαντάζει ειδυλλιακή.

Παράλληλα όμως, στο Βάπτισμα του αίματος αναδύεται η τρυφερότητα και η αγάπη που κρύβει μέσα του ο συγγραφέας, τόσο ως αφοσιωμένος ιερωμένος όσο και ως αγωνιστής για την ανθρώπινη χειραφέτηση και ελευθερία.

2-frei-bettoΟ Φρέι Μπέττο (Carlos Alberto Libânio Christo), γεννήθηκε το 1944 στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας. Σπούδασε δημοσιογραφία, ανθρωπολογία, φιλοσοφία και θεολογία.

Ιερέας και Δομινικανός μοναχός, συγγραφέας, αγωνιστής και υπέρμαχος της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια και βασανίστηκε από το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας ως «συνοδοιπόρος» και συνεργάτης των κομμουνιστών.
Συμμετείχε σε πολλά κοινωνικά κινήματα και υπήρξε σύμβουλος του προέδρου Λούλα.
Έχουν εκδοθεί 60 βιβλία του στη Βραζιλία και στο εξωτερικό. Στα ελληνικά κυκλοφορεί και το βιβλίο Ο Φιδέλ και η θρησκεία: Συνομιλίες με τον Φρέι Μπέττο (Αλφειός, Αθήνα 1987).

Τίτλος: Το βάπτισμα του αίματος
Υπότιτλος: Υποθέσεις Κάρλος Μαριγκέλα και Φρέι Τίτο
Συγγραφέας: Φρέι Μπέττο
Ξενόγλωσσος τίτλος: Batismo De Sangue
Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος
Επιμέλεια: Χριστόφορος Κοντονικολής
Εκδότης: Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

logo-3d-small