Σκέψεις για την αρχιτεκτονική σύνθεση

skepseis-gia-tin-arxitektoniki-sinthesi-1Στην αρχιτεκτονική, όπως και σε κάθε τέχνη, ο χρόνος της αναζήτησης και σύλληψης της ιδέας του έργου είναι καταλυτικός για τη μετέπειτα πορεία μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί και να πάρει την τελική του μορφή. Πολλοί καλλιτέχνες, διανοητές και επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με αυτή την ιδιαίτερη φάση της δημιουργικής σκέψης, και κάθε ένας μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και τις εμπειρίες του έδωσε τη δική του ερμηνεία για το πιο μυστηριώδες και μύχιο μέρος της επιστήμης ή της τέχνης του, που είναι η γέννηση και η συγκρότηση της Ιδέας.

Θα επιχειρήσουμε να ακολουθήσουμε και να ανιχνεύσουμε –όσο αυτό είναι δυνατόν– τις διαδρομές της σκέψης κατά τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Να πλησιάσουμε κάτι που εξ αρχής φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, κι αυτό γιατί δεν μπορεί με καθαρά έλλογο τρόπο να διερευνηθεί και να αναλυθεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη νοητική διεργασία η οποία δεν ακολουθεί ορθολογική και γραμμική εξελικτική πορεία, αλλά τουναντίον δυναμική και απρόβλεπτη.

Πολλά από τα ερωτήματα που εύλογα θα γεννηθούν στον αναγνώστη είναι πιθανόν ή σχεδόν βέβαιο ότι θα μείνουν αναπάντητα και ανοικτά. Ίσως όμως κάποιες από τις σκέψεις που διατυπώνονται εδώ, βγαλμένες μέσα από προσωπικές εμπειρίες, να βοηθήσουν στην αναζήτηση αυτή και να τροφοδοτήσουν τη συζήτηση η οποία θα συνεχίζεται μέσα στο χρόνο όσο θα υπάρχει και η τέχνη της αρχιτεκτονικής.

tasis-papaioannouΟ Τάσης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ  από την οποία αποφοίτησε το 1976. Επέστρεψε στη Σχολή το 1982 ως επιστημονικός συνεργάτης και ασχολήθηκε συστηματικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της Κτιριολογίας και των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. Σήμερα είναι Καθηγητής του Τομέα Ι των Συνθέσεων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.
Συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ησαΐα ήδη από την εποχή των σπουδών του. Από το 1979 διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο ασχολούμεναι με μελέτες δημοσίων και ιδιωτικών έργων, και έχουν πάρει μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με προτάσεις που έχουν αποδώσει μεγάλο αριθμό βραβεύσεων. Η τελευταία αυτή δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό τμήμα της δουλειάς του, αλλά και πεδίο έρευνας και προβληματισμού.
Το αρχιτεκτονικό του έργο παρουσιάζεται σε πλήθος δημοσιεύσεων στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία καθώς και σε σημαντικές αρχιτεκτονικές εκθέσεις. Σημαντική θέση στη διαμόρφωση των απόψεων του έχει η διδακτική του δραστηριότητα και η σχέση του με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ.
Παράλληλα έχει δώσει διαλέξεις και συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο που αφορά στην αρχιτεκτονική και στην πόλη, δημοσιεύοντας άρθρα και σχόλια σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου Αρχιτεκτονική.
Ιδέες που συναντιούνται – ιδέες που χάνονται, εκδ. Παπασωτηρίου, Αθήνα (2004), ενώ έχει δημοσιεύσει και τα βιβλία Αρχιτεκτονική του καθημερινού Αθήνα (2005) και Η Αρχιτεκτονική και η Πόλη Αθήνα (2008), εκδ. Καστανιώτη. Σε συνεργασία με το ζωγράφο Αλέκο Φασιανό έχει παρουσιάσει τις εκθέσεις «Ζωγραφικός και Αρχιτεκτονικός Χώρος» (Αθήνα 2003 και Θεσσαλονίκη 2005) και «Το Χρώμα και το Φως στη Ζωγραφική και την Αρχιτεκτονική» (Αθήνα 2009), ενώ έχουν συγγράψει από κοινού τα βιβλία Για Μια Άναρχη Πόλη, Αθήνα (2004), εκδ. Κάκτος, και Αρχιτεκτονική και Χρώμα, Αθήνα (2009), εκδ. Νηρέας.

Τίτλος: Σκέψεις για την αρχιτεκτονική σύνθεση
Συγγραφέας: Τάσης Παπαϊωάννου
Επιμέλεια: Πέτρος Γιαρμενίτης
Εκδότης: ΙΝΔΙΚΤΟΣ

logo-3d-small