Εισαγωγή στη μέθοδο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

eisagogi-sti-methodo-tou-leonardo-da-vinciΔεν είναι εδώ η περιγραφή της προσωπικότητας ή η ανάλυση του ζωγραφικού έργου που ενδιαφέρει. Είναι η σκιαγράφηση της δύναμης που καθιστά δυνατή μία εξαιρετικά δριμεία θέαση του κόσμου, της αποτύπωσής της σε έργο, των μηχανισμών εκτέλεσης και της θαυμαστής εναλλαγής τους με την ουσία τους, της σύζευξης και τελικά της ταύτισής της με την επιλεγμένη τέχνη• ολόκληρης της πολυσχιδούς μηχανής - σαν αυτών των πτητικών, των πολιορκητικών του Λεονάρντο - κατανόησης των φυσικών νόμων και κατάκτησης μέσω αυτής του σύμπαντος [. . .] (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μελέτη με αντικείμενο ένα ἀπὸ τα φωτεινότερα μυαλά όλων των ἐποχῶν, που αποτέλεσε και ἀποτελεῖ το διανοητικά πρότυπο του δημιουργού. Ὁ ἀναγεννησιακὸς ζωγράφος με την παγκόσμια σκέψη! Ὁ λόγος για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι! Ιδιοφυής, εφευρετικός, μοναδικός.

Ἡ κατανόηση της σκέψης του και ἡ «γλώσσα» της δημιουργίας του βρίσκονται στο επίκεντρο της μελέτης του Πωλ Βαλερί. Στόχος του Βαλερὶ εἶναι νὰ σκιαγραφήσει τη δύναμη που δίνει στον Ντὰ Βίντσι μια ἐξαιρετικὰ ἰσχυρὴ και διεισδυτική ματιά στον κόσμο, ἡ βαθεια κατανόηση των πραγμάτων και ἡ μετουσίωσή τους σε τέχνη και δημιουργία, όπως αποτυπώνονται στα έργα του και στις κατασκευές του.

Vasari εἶχε πει κάποτε για τον Λεονάρντο Ντὰ Βίντσι: «Ὁ παράδεισος μας στέλνει κάποιον που δεν εἶναι μόνον ανθρώπινος ἀλλὰ και θεϊκός, έτσι ώστε διά του νου του και της εξοχότητας της διάνοιάς του νὰ μπορούμε νὰ φτάσουμε τον ίδιο τον παράδεισο».

paul-valeryΟ Πωλ Βαλερύ (1871-1945) γεννήθηκε στο Μονπελιέ, όπου σπούδασε νομικά, και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με το ποίημα "Νάρκισσος".
Το 1892 έρχεται στο Παρίσι, όπου αναλίσκεται σε επιστημονικές, κυρίως, μελέτες (λογοτεχνικά, το 1894 είναι η χρονιά του "Μια βραδιά με τον κύριο Τεστ").
Επανέρχεται στην ποίηση και το 1917 δημοσιεύει τη "Νεαρή μοίρα", συμβολικό ποίημα που τον κάνει διάσημο.
Στην ίδια κοίτη, θ' ακολουθήσουν το "Θαλασσινό κοιμητήρι", ο δεύτερος "Νάρκισσος", οι "Κλάδοι της νίκης" κ.ά. ποιήματα λεπτόηχου συμβολισμού.
Γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1925. Τα πεζογραφήματα του (μεταξύ άλλων, "Η ψυχή και ο χορός", 1925, "Ευπαλίνος", 1925) και οι στοχασμοί του (μια σειρά από δοκίμια, όπως οι "Ματιές στον σύγχρονο κόσμο", και σημειώσεις εργασίας όπως αυτές των "Τετραδίων") έχουν ως κύριο άξονα την πολλαπλότητα του εγώ, του ανεξάντλητου και πολυπρισματικού εγώ, ιδωμένου μέσα από τον μεγεθυντικό φακό ενός πνεύματος ασκημένου και οξυμένου στο έπακρο.

 

Τίτλος: Εισαγωγή στη μέθοδο του Λεονάρντο ντα Βίντσι
Ξενόγλωσσος τίτλος: Introduction a la methode de Leonar de Vinci  
Συγγραφέας: Paul Valery
Μετάφραση: Ελισάβετ Βαρώνου
Επιμέλεια: Πέτρος Γιαρμενίτης
Εκδότης: ΙΝΔΙΚΤΟΣ

logo-3d-small