Οικολογική σκέψη και αρχιτεκτονική

oikologiki-skepsi-kai-architektonikiΤο βιβλίο αυτό, γραμμένο από έναν γνωστό αρχιτέκτονα με τεράστια πείρα πάνω στα σχετικά θέματα, έρχεται να καλύψει την αισθητή έλλειψη κατάλληλων εκδόσεων για τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην ελληνική βιβλιογραφία, ισορροπώντας ανάμεσα στην εξειδικευμένη γνώση και στην ανάγκη κατανόησης του θέματος από το ευρύτερο κοινό.

Στόχος του βιβλίου είναι να δείξει, με όσο γίνεται πιο απλό τρόπο, δύο σημαντικά πράγματα, τα οποία συχνά παρεξηγούνται: Πρώτο, ότι το ζήτημα της «οικο-λογικής» δόμησης δεν είναι ένας ακόμα «-ισμός» της μόδας, αλλά κάτι πολύ πιο μόνιμο και ουσιαστικό. Δεύτερο, ότι η αρχιτεκτονική είναι ενιαία και αδιαίρετη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε είδους αρχιτεκτονική είναι αναγκαστικά και αειφόρος.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται η ιδιαίτερη οπτική γωνία του αρχιτέκτονα στα ζητήματα του βιοκλιματικού σχεδιασμού και η πλούσια σχέση της παράδοσης με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

alexandros-tombazisΟ Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης γεννήθηκε στις Ινδίες στις 10 Απριλίου 1939. Σπουδές: Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. το 1962, αρίστευσε και τιμήθηκε με το βραβείο Θωμαΐδιο και Χρυσοβέργειο.
Επαγγελματική Δραστηριότητα: -1963-65 Επιμελητής Ε.Μ.Π. στην έδρα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. -1964-66 Θεωρητικές μελέτες και έρευνα σαν επιστημονικός βοηθός του Κ. Α. Δοξιάδη. -1964-67 Συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα Θ. Σαρτζετάκη. -1963- Ιδρυσε το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη.
Κριτής, Επιτροπές: -Έχει λάβει μέρος σαν κριτής σε πολλούς διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς. -Μέλος διαφόρων επιτροπών ειδικών σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας και βιοκλιματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. -1994-96 Επισκέπτης εξεταστής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου. -1997-99 2003- Επισκέπτης εξεταστής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Strathclyde, Γλασκώβη. Επισκέπτης εξεταστής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου.
Διαλέξεις, Συνέδρια: -Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και σε περισσότερα από 24 κράτη στο εξωτερικό.

Είναι Μέλος: -Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) -Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) -Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) -International Solar Energy Society (ISES) -American Solar Energy Society (ASES) -Ελληνικής Εταιρείας Ηλιακής Ενέργειας (ΕΛΕΤΗΛΕΝ) -Passive and Low Energy Architecture (PLEA) (Life Fellow) -Αμερικανικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ) (Honorary Fellow) -Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) -Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας
Διαγωνισμοί: Έχει τιμηθεί σε περισσότερους από 95 πανελλήνιους ή διαγωνισμούς με πρόσκληση και σε 15 διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Διακρίσεις: -1991 Εκλέχθηκε Επίτιμο Μέλος του Αμερικανικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ). -1994 Τιμήθηκε με το Ελληνικό Ευρωπαϊκό Βραβείο EUROSOLAR 1994. -1995 Το Ηλιακό Χωριό 3 βραβεύθηκε με το βραβείο HABITAT II. -1996 Τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του τομέα της Παθητικής Ηλιακής Αρχιτεκτονικής στο 4ο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Denver, Η.Π.Α. -1997 Βραβείο "Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας Μελετητή" από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) -1998 Βραβείο PLEA (Passive and Low Energy Architecture)
Εκθέσεις, Δημοσιεύσεις: Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχουν δημοσιευθεί αναφορές στο έργο του σε πολλά βιβλία και περιοδικά τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. -1991 Κλήθηκε μαζί με τους Δ. και Σ. Αντωνακάκη και Ν. Βαλσαμάκη να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στη Μπιεννάλε της Βενετίας. -1993 Εκδοση μονογραφίας για τα 30 χρόνια αρχιτεκτονικού έργου του γραφείου (Θέματα Χώρου και Τεχνών 24/1993) και παράλληλα αναδρομική έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. -1999 Προσωπική έκθεση ζωγραφικής στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα -2002 Mονογραφία "Tombazis and Associates Architects. Less is Beautiful" της L` Arca Edizioni. -2003 Ντοκιμαντέρ για το έργο του γραφείου "Το παιχνίδι της Αρχιτεκτονικής" για την εκπομπή Παρασκήνιο της ΝΕΤ.

Τίτλος: Οικολογική σκέψη και αρχιτεκτονική, Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης
Επιμέλεια: Δώρα Κομίνη - Διαλέτη    
Εκδότης: Εκδοτικός οίκος Μέλισσα

 

logo-3d-small