Το κορίτσι από την Δανία

to-koritsi-apo-ti-daniaΜια από τις πιο απροσδόκητες ερωτικές ιστορίες του εικοστού αιώνα.

«Θα μου κάνεις μια χάρη;»  Αυτή η απλή παράκληση που απευθύνει μια γυναίκα στο σύζυγό της καθώς ζωγραφίζουν και οι δυο στο ατελιέ τους, πυροδοτεί μια αλλαγή που κανείς τους δεν μπορεί να προβλέψει.

Κάπως έτσι ξεκινάει η αληθινή ιστορία από την οποία εμπνέεται αυτό το βιβλίο: η απίστευτη διαδρομή της Λίλης Έλμπε, μιας πρωτοποριακής φιγούρας στην ιστορία της τρανσεξουαλικότητας και μιας γυναίκας διχασμένης ανάμεσα στο γάμο της και στις ιδιαίτερες προσωπικές της επιθυμίες.

Με φόντο τη λάμψη και την αίγλη της Κοπεγχάγης, του Παρισιού και της Δρέσδης στη δεκαετία του 1920, το συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα εξερευνά τα όρια του φύλου και της σεξουαλικότητας, του έρωτα και του γάμου, και το ταξίδι που ξεκινάει κανείς για να γίνει ο εαυτός του.

Η Λίλι Έλμπε γεννήθηκε ως Έιναρ Μόγκενς Βέγκενερ, σε ηλικία 22 χρονών παντρεύτηκε τη 19χρονη Γκέρτα Γκότλιμπ και οι δυο τους έγιναν γνωστοί ζωγράφοι. Ο Έιναρ ξεκίνησε να φορά γυναικεία ρούχα όταν μία μέρα αντικατέστησε ένα μοντέλο που δεν είχε εμφανιστεί, για έναν πίνακα της Γκέρτα και αρκετά χρόνια μετά, όταν το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ο Έιναρ πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και η Γκέρτα να ζήσει ανοιχτά ως λεσβία.

Η Λίλι Έλμπε, είναι η πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού του φύλου το 1930.

Βραβείο Rosenthal Foundation της Aμερικανικής Aκαδημίας Tεχνών και Γραμμάτων

Βραβείο Lambda Διεμφυλικής Λογοτεχνίας
Φιναλίστ του βραβείου Young Lions της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης
Φιναλίστ του βραβείου Stonewall της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών

"Ο Έμπερσοφ έγραψε μια ασυνήθιστη και συγκινητική ιστορία αγάπης επικεντρωμένη στην αναμέτρηση με το μυστήριο του άλλου."

The New York Times

"Ένα εκπληκτικό έργο μυθοπλασίας... Το κορίτσι από τη Δανία είναι ένα εντυπωσιακά τολμηρό άλμα για νέο συγγραφέα, αλλά ο Έμπερσοφ το ολοκληρώνει με χάρη, ομορφιά και ευφυΐα. Ό, τι θα μπορούσε να φανεί αλλόκοτο και καταχρηστικό σε λιγότερο ευσπλαχνικά χέρια, ξετυλίγεται εδώ σαν μια διεισδυτική εξερεύνηση της σεξουαλικής ταυτότητας. Μα πέρα κι απ' αυτό, είναι ένας υπέροχος ύμνος σε μια ασυνήθιστη και ανθεκτική αγάπη."
The Boston Globe

"Οι σελίδες αστράφτουν από χρώματα, αρώματα, πολυεπίπεδη υφή και κίνηση... ένα εφευρετικό κι ελκυστικό πεζογραφικό ύφος."
San Francisco Chronicle

david ebershoffΟ David Ebershoff γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 1969 και σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη.
Διδάσκει λογοτεχνική γραφή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και έχει εργαστεί πολλά χρόνια ως επιμελητής εκδόσεων στο Random House.
Έχει περιληφθεί δύο φορές στην ετήσια λίστα των 100 πιο επιδραστικών LGBT ατόμων του περιοδικού Out. Έργα του είναι: The Danish Girl (2000), The Rose City (2002), Pasadena (2003), The 19th Wife (2009).
Ο Ebershoff αποσύρθηκε από τον εκδοτικό οίκο Random House, το Νοέμβριο του 2015 για να επικεντρωθεί στο γράψιμο του.

Τίτλος: Το κορίτσι από την Δανία
Ξενόγλωσσος τίτλος: The Danish Girl
Συγγραφέας: David Ebershoff
Επιμέλεια: Βικτώρια Λέκκα
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

logo-3d-small