Ευρώ: Πως ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης

euro-pos-ena-nomisma-apeilei-to-mellon-tis-evropisΤο ευρώ είχε στόχο να συσπειρώσει την Ευρώπη και να προαγάγει την ευηµερία – αλλά δεν το έχει πετύχει. Η κρίση του 2008 αποκάλυψε τις αδυναµίες του, ενώ η στασιμότητα και οι αμφίβολες προοπτικές της Ευρώπης απορρέουν άμεσα από εγγενή ελαττώματα του εγχειρήµατος της ΕΕ: η οικονομική ολοκλήρωση είναι ταχύτερη από την πολιτική, στο πλαίσιο μιας δομής που ευνοεί μάλλον την απόκλιση παρά τη σύγκλιση.

Το ζήτηµα λοιπόν είναι το εξής: μπορεί να σωθεί το ευρώ; Αποδίδοντας ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εσφαλμένα επικεντρώνεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό, και εξηγώντας γιατί η λιτότητα έχει καταδικάσει την Ευρώπη σε στασιμότητα, ο Joseph E. Stiglitz σκιαγραφεί τρεις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον: θεμελιώδεις μεταρρυθµίσεις στη δομή της ευρωζώνης και τις πολιτικές που επιβάλλονται στις χώρες μέλη που πλήττονται περισσότερο, μια καλή διαχείριση του τέλους της ευρωζώνης ή ένα τολμηρό νέο σύστημα το οποίο αποκαλεί «ευέλικτο ευρώ».

Βεβαίως, από ένα τέτοιο βιβλίο δεν θα μπορούσε να λείπει και το εξαιρετικά αρνητικό παράδειγμα της Ελλάδος ως χώρας-μέλους της ευρωζώνης με πικρή εμπειρία εφαρμογής προγραμμάτων απύθμενα αυστηρής, οπισθοδρομικής λιτότητας.

Το ευρώ - όπως υποστηρίζει ο Stiglitz - έχει προκαλέσει τον εκφυλισμό του βιοτικού επιπέδου της ευρωζώνης διχάζοντας τις χώρες-μέλη της, δηλαδή έχει καταφέρει το αντίθετο απ' ότι σχεδιάστηκε να καταπολεμήσει.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σχεδιάστηκε εξ αρχής λανθασμένα, με την οικονομική ενοποίηση να επιδιώκεται ταχύτερα από την πολιτική. (bankingnews.gr)

Πολύ περισσότερο από µια προσπάθεια αποδόµησης, το βιβλίο αυτό είναι γεµάτο από δηµιουργικές προτάσεις.

FINANCIAL TIMES

Έχει σίγουρα δίκιο. Χωρίς µια ριζική επιδιόρθωση των µηχανισµών του, το ευρώ µοιάζει καταδικασµένο να αποτύχει.
THE ECONOMIST

Πολλές από τις πιο επικριτικές παρατηρήσεις του είναι απόλυτα εύστοχες.
WALL STREET JOURNAL

Βιβλία σαν του Στίγκλιτζ [...] έχουν πολλά να προσφέρουν στη συζήτηση για µία καλύτερη οικονοµική πολιτική στην Ευρωζώνη...
Γιάννης Παλαιολόγος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

joseph-stiglitzΟ Joseph E. Stiglitz γεννήθηκε το 1943 στο Γκάρι της Ιντιάνας των ΗΠΑ. Είναι καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.
Θεωρείται ο τέταρτος κατά σειρά οικονομολόγος με τη μεγαλύτερη επιρροή και το 2011 το περιοδικό Times τον συμπεριέλαβε στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.
Είναι ευρύτατα γνωστός για τις απόψεις του οι οποίες επικρίνουν σφοδρά την έως τώρα διαχείριση της παγκοσμιοποίησης και στρέφονται εναντίον των υποστηρικτών της σχολής της πλήρους απελευθέρωσης της οικονομίας (τους οποίους αποκαλεί «φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς») αλλά και εναντίον διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο θρίαμβος της απληστίας και Το τίμημα της ανισότητας.

Τίτλος: Ευρώ: Πως ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης

Τίτλος πρωτοτύπου: The Euro: How a common currency threatens the future of Europe
Συγγραφέας: Joseph E. Stiglitz
Μετάφραση: Nίκος Ρούσσος
Επιμέλεια-∆ιόρθωση: Αλέξανδρος Καρατζάς
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

logo-3d-small