Το ημερολόγιο του διαβόλου

to-imerologio-tou-diavolouΤίτλος: Το ημερολόγιο του διαβόλου
Υπότιτλος: Ο Alfred Rosenberg και τα μυστικά Κλεμμένα του Γ’ Ράιχ

«Στο Γ' Ράιχ ένας "ιδεολόγος" μπορούσε να δει τις φιλοσοφίες του να γίνονται πράξη, και οι ιδέες του Ρόζενμπεργκ είχαν μοιραίες συνέπειες για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους».

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι μια συγκλονιστική αφήγηση αληθινών γεγονότων της παγκόσμιας ιστορίας, που διαβάζεται σαν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.

Αφετηρία και βασική πηγή της διήγησης το ημερολόγιο του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, ενός από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του Γ' Ράιχ. Στενός συνεργάτης και κορυφαίος σύμβουλος του Αδόλφου Χίτλερ, «φιλόσοφος» και κύριος ιδεολογικός καθοδηγητής του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, ενορχηστρωτής της λεηλασίας των σπουδαιότερων έργων τέχνης από την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά κυρίως εμπνευστής και πρωτεργάτης της «τελικής λύσης» του εβραϊκού ζητήματος, που οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ημερολόγιο ανακαλύφθηκε στο τέλος του πολέμου σε ένα βαυαρικό κάστρο, αλλά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, όπου ο Ρόζενμπεργκ καταδικάστηκε και εκτελέστηκε για εγκλήματα πολέμου. Παρέμεινε κρυμμένο για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα, μέχρι που, μετά από μια σχεδόν «κινηματογραφική» δεκαετή αναζήτηση, έφτασε πρόσφατα στα χέρια του πρώην ειδικού πράκτορα του FBI, Ρόμπερτ Ουίτμαν.

Δηλητηριώδες, κυνικό και εξαιρετικά αποκαλυπτικό, το "Ημερολόγιο του Διαβόλου" φωτίζει μεγάλης σημασίας ιστορικά γεγονότα από το 1936 έως το 1944: την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, τις διεργασίες ενίσχυσης του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, τη διάβρωση της γερμανικής κοινωνίας, τις εσωτερικές συναντήσεις του Χίτλερ με τους στενούς του συνεργάτες, τις εντάσεις στα ανώτατα κλιμάκια, την εισβολή στην ΕΣΣΔ, την κλοπή έργων τέχνης και βιβλίων από την Ευρώπη, το Ολοκαύτωμα.

Ένα εξαιρετικό ιστορικό αφήγημα, που μας βοηθά να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τα πώς και τα γιατί μιας από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του 20ού αιώνα.

to-imerologio-tou-diavolou-p4

david kinney-robbert king wittmanΟ Robbert King Wittman γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ το 1955 και ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Τάουσον.

Εργάστηκε ως ερευνητής και εμπειρογνώμονας στο FBI με αρμοδιότητα τα έργα τέχνης και τους πολύτιμους λίθους.
Στα 20 χρόνια της καριέρας του στο FBI βοήθησε να βρεθούν κλεμμένα έργα τέχνης και διάφορα πολιτιστικά αγαθά αξίας μεγαλύτερης των $300 εκ. και το 2008 συνέβαλε στην δημιουργία της ομάδας του FBI, Art Crime Team (ACT).
 Το 2010 Robert K. Wittman δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του με τον τίτλο Priceless στα οποία αφηγείται την καριέρα και τις δραστηριότητές του. Το βιβλίο έγινε bestseller.

Ο David Kinney ζει στο Haddonfield του New Jersey και ήταν ένας πολιτικός ρεπόρτερ στην ομάδα που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 2005.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί από πολλές εφημερίδες και περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, The Washington Post, της Philadelphia Inquirer, και του Los Angeles Times.
Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου The Dylanologists: Adventures in the Land of Bob, που είναι μια καλειδοσκοπική ματιά στον Bob Dylan μέσα από τις ζωές των οπαδών και τους οπαδούς του και του The Big One: An Island, an Obsession, and the Furious Pursuit of a Great Fish.

Τίτλος: Το ημερολόγιο του διαβόλου

Υπότιτλος: Ο Alfred Rosenberg και τα μυστικά Κλεμμένα του Γ’ Ράιχ
Ξενόγλωσσος τίτλος: The Devil’s Diary: Alfred Rosenberg and the Stolen Secrets of the Third Reich
Συγγραφείς: Robbert King Wittman, David Kinney
Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη
Επιμέλεια: Χρύσα Ξενάκη
Εκδότης: Πεδίο

to-imerologio-tou-diavolou-p2

logo-3d-small