Υπηρέτησα τον Άγγλο βασιλιά

ypirethsa-ton-agglo-vasiliaΣτο κωμικοτραγικό αριστούργημα του Μπόχουμιλ Χράμπαλ το απίστευτο γίνεται πραγματικότητα με τους πλέον παράδοξους τρόπους. Στο Υπηρέτησα τον Άγγλο βασιλιά ο κορυφαίος Τσέχος συγγραφέας περιγράφει σουρεαλιστικές καταστάσεις με διάθεση σατιρική και αφοπλιστική φυσικότητα.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας ταπεινός ανθρωπάκος, ο Γιαν Ντίτιε, ο οποίος μπορεί να είναι κοντούλης αλλά έχει εξαιρετικά υψηλές φιλοδοξίες. Είναι ένα ασήμαντο γκαρσόνι που δουλεύει σ’ ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Πράγας, λίγο πριν ξεσπάσει ο B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο μεγάλος στόχος της ζωής του είναι να γίνει εκατομμυριούχος, να καταξιωθεί επαγγελματικά, να βρει μια όμορφη γυναίκα και να κερδίσει τον σεβασμό όσων τον υποτιμούσαν. Κάποια στιγμή καλείται να υπηρετήσει όχι τον Άγγλο βασιλιά αλλά τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, γεγονός που θεωρεί μοναδικό στην καριέρα του.

Στη συνέχεια ερωτεύεται μια αθλήτρια των ναζί, την εποχή που οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία. Μετά το τέλος του πολέμου, εκμεταλλευόμενος κάτι σπάνια γραμματόσημα που ανήκαν στους Εβραίους, αγγίζει το όνειρό του και καταφέρνει να στήσει το δικό του ξενοδοχείο, το «Λατομείο». Αργότερα όμως εγκαθιδρύεται το κομουνιστικό καθεστώς, ο Γιαν χάνει τα πάντα και καταλήγει στο δάσος, μόνος αλλά ελεύθερος.

«Μοναδική περιγραφή της μαγευτικής Πράγας, απίστευτος συνδυασμός αυθεντικού χιούμορ και μπαρόκ φαντασίας».
ΜΙΛΑΝ ΚΟΥΝΤΕΡΑ

«Εντυπωσιακό μυθιστόρημα, γραμμένο με μια υπαινικτική, κωμικοτραγική ειρωνεία».
The New York Times

bohumil hrabalΟ Μπόχουμιλ Χράμπαλ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συγγραφείς κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.
Γεννήθηκε το 1914 στο Μπρνο της Μοραβίας, στην ιστορική περιοχή που καλύπτει το ανατολικό τμήμα της σημερινής Τσεχίας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, αναγκάστηκε να διακόψει τις νομικές σπουδές και να κάνει διάφορα επαγγέλματα για να επιβιώσει. Μεταξύ άλλων εργάστηκε και ως σταθμάρχης σε σιδηροδρομικό σταθμό, εμπειρία που αργότερα θα αξιοποιούσε συγγραφικά.
Άρχισε να γράφει ποιήματα επηρεασμένος από τον γαλλικό υπερρεαλισμό αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 αποκρυσταλλώθηκε το διακριτό ύφος του. Από το 1963 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία.
Η εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία σήμανε την απαγόρευση δημοσίευσης των έργων του για αρκετά χρόνια. Το μυθιστόρημα Υπηρέτησα τον Άγγλο βασιλιά θεωρείται το αριστούργημά του. Είχαν προηγηθεί σημαντικά βιβλία του, όπως τα Μαθήματα χορού για ηλικιωμένους και προχωρημένους και τα εμβληματικά Τρένα υπό αυστηρή παρακολούθηση.
O Bohumil Hrabal, μαζί με τους Γιάροσλαβ Χάσεκ, Κάρελ Τσάπεκ και Μίλαν Κούντερα,  θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Τσέχους συγγραφείς του 20ου αιώνα.
Πέθανε σε νοσοκομείο της Πράγας το 1997.

Τίτλος: Υπηρέτησα τον Άγγλο βασιλιά

Ξενόγλωσσος τίτλος: Obsluhoval jsem anglického krále
Συγγραφέας: Bohumil Hrabal
Μετάφραση: Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα
Επιμέλεια: Ελευθερία Κοψιδά
Εκδότης: Καστανιώτης

logo-3d-small