Λαμόγια στο χακί

lamogia-sto-xakiΤίτλος: Λαμόγια στο χακί
Υπότιτλος: Οικονομικά ''θαύματα'' και θύματα της χούντας

Ένας δικτάτορας διαμένει στη βίλα του Ωνάση με την «ευγενική χορηγία» … της ΔΕΗ. Ένα «ιερό» Ταμείο αφήνει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμών να «αναληφθούν εις τους ουρανούς», ή μάλλον να παραληφθούν από «εθνοσωτήρες» κολλητούς. Μια αμερικανική εταιρεία καμαρώνει επειδή εισπράττει άφθονα χρήματα του ελληνικού κράτους, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε.

Ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν την «κατασκευή» τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτά εισάγονται από την Αυστρία! Μαύρα κρέατα κατακλύζουν για δυο – και πλέον- χρόνια την αγορά. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τετραπλασιάζονται, τα βιομηχανικά κέρδη πολλαπλασιάζονται, η φορολογία των πλοιοκτητών σχεδόν εκμηδενίζεται. Η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», γράφει, όντως, ιστορία…

Την οικονομική, εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της χούντας, από την «επίπλαστη ευημερία» του 1967-71 έως την πλήρη απομυθοποίηση του 1973-74, εξετάζει ο Διονύσης Ελευθεράτος στο νέο του βιβλίο. Σε αυτό «παρελαύνουν», όχι μόνο εύγλωττα στατιστικά στοιχεία, αλλά και σκάνδαλα όλων των ειδών, ιλιγγιώδη «θαλασσοδάνεια», κερδισμένοι και χαμένοι, «τζάκια» και «καμένοι». Συμβάσεις που κάνουν τη λέξη «χαριστική» να ηχεί ανεπαρκέστατη. Nομοθετήματα και εξαγγελίες που θαρρείς πως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της εργασιακής «τάξης πραγμάτων» την οποία γνώρισε – δεκαετίες αργότερα- η Ελλάδα των Μνημονίων.

«Παρελαύνουν», επίσης, λόγια και γραπτά των ίδιων των κορυφαίων στελεχών του καθεστώτος. Βιτριολικές επιστολές προς τον Γ. Παπαδόπουλο, «αλληλομαχαιρώματα» και καταγγελίες, εκθέσεις της ΚΥΠ που «φακέλωνε» τους πρωταγωνιστές του ατελείωτου γλεντιού των «δανεικών κι αγύριστων» – τόσο τους δότες, όσο και τους παραλήπτες. Κι ακόμη, διενέξεις των οικονομικών «εγκεφάλων» της δικτατορίας, για το τι έφταιξε που θρυμματίστηκε το πολυδιαφημισμένο – από τους ίδιους- «θαύμα», προτού καν καταφθάσει στην Ελλάδα το μεγάλο ωστικό κύμα της διεθνούς κρίσης του 1973.

Μια έρευνα με έντονο άρωμα εποχής και συγκρίσεις των «αμέσως πριν» με τα «αμέσως μετά», μια διεισδυτική ματιά στα οικονομικά της δικτατορίας, με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις «συντεταγμένες» της σύγχρονης εποχής, αλλά και πολλούς από τους «πάγιους» ακροδεξιούς μύθους για την περίοδο εκείνη.

Έγραψαν:

Η αποδόμηση των ακροδεξιών μύθων που αναπτύχθηκαν μετά την κρίση περί … «αδιάφθορων αξιωματικών» της επταετίας, περί «χρηστής διοίκησης», περί «οικονομικής ανάπτυξης» και «ανυπαρξίας χρέους» σε βιβλίο! Τίτλος: «Λαμόγια στο χακί». Υπότιτλος: «Οικονομικά… θαύματα και θύματα της χούντας». Εκδόσεις: Τόπος. Συγγραφέας ο δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος, ο οποίος σε 333 σελίδες απομυθοποιεί την οικονομική- κοινωνική πολιτική της δικτατορίας των συνταγματαρχών, αποκαλύπτοντας παράλληλα με αριθμούς και ΦΕΚ την αθλιότητα της διακυβέρνησής τους (...). Πρόκειται για ένα βιβλίο που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία (...)
Κώστας Μαρδάς, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

lamogia-sto-xaki-1(...) ένα εξαιρετικό βιβλίο, μια σπουδαία μελέτη του φίλου και συναδέλφου δημοσιογράφου Διονύση Ελευθεράτου που διαλύει με στοιχεία και ντοκουμέντα όλες τις αλχημείες και τις αθλιότητες της προπαγάνδας γύρω από τα… «καλά» της απριλιανής χούντας. Τίτλος εύγλωττος: «Λαμόγια στο χακί». Διαβάστε το!
Νίκος Μπογιόπουλος, enikos.gr

(...)Ενα εξαιρετικό βιβλίο του συναδέλφου Διονύση Ελευθεράτου, που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες («Λαμόγια στο χακί», εκδόσεις Τόπος) αποδομεί πλήρως τον μύθο που έχει δημιουργηθεί λόγω των δεκαετιών που έχουν παρέλθει από τη χούντα ότι δήθεν οι πραξικοπηματίες άσκησαν τουλάχιστον χρηστή διοίκηση στα οικονομικά! «Η οικονομία του 1974 ήταν κούκλα» διατεινόταν σε τηλεοπτική εκπομπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, τον Οκτώβριο του 2011, αποκαλύπτει ο συγγραφέας. Τόσο... «κούκλα» ήταν η οικονομία το 1974, ώστε ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» της 3ης Ιανουαρίου 1974 έγραφε πανικόβλητος: «Η Ελλάς ετέθη επικεφαλής με... 23,2% (!) από πλευράς ανόδου του τιμαρίθμου μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ... Η αύξηση προήλθε κυρίως εκ της ανόδου των τιμών διατροφής κατά 31%»! Ούτε να φάει δεν είχε ο κοσμάκης καθώς η χούντα διήνυε τους τελευταίους μήνες πριν καταρρεύσει.
Γ. Δελαστίκ, ethnos.gr

Ευλόγως, με την ασύστατη ρήση του κ. Ράμφου ξεκινάει ο δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος τη μακρά περιήγησή του στα οικονομικά της χούντας, στο φρεσκοτυπωμένο βιβλίο του «Λαμόγια στο χακί: Οικονομικά “θαύματα” και θύματα της χούντας» (εκδ. Τόπος). Δεν παραλείπει βέβαια ο συγγραφέας να παραδώσει στην αθανασία της χλεύης και άλλες περισπούδαστες δηλώσεις, όπως του κ. Γεωργιάδη («η οικονομία το 1974 ήταν κούκλα») και του κ. Μιχαλολιάκου («Ο τόπος αυτός γνώρισε προκοπή επί Παπαδοπούλου»). Με τη μέθοδο του σαρκασμού, αποτυπωμένη και σε πολλά λογοπαίγνια, και με την παράθεση πλήθους στατιστικών στοιχείων και πινάκων, ο Ελευθεράτος ξηλώνει τα μυθεύματα που κατασκεύασαν οι ίδιοι οι χουντικοί για την οικονομική και κοινωνική πολιτική τους ή τα έπλασαν οι εκ των υστέρων διαφημιστές της.
Ενα προς ένα εκτίθενται στο βιβλίο τα αμέτρητα σκάνδαλα των δήθεν αδιάφθορων και ενάρετων. Μερικά τα θυμόμαστε οι παλαιότεροι, όπως τα διαβόητα μαύρα κρέατα του Μπαλόπουλου ή τα 406 εκατομμύρια που προορίζονταν για το μεγαλομανιακό «Τάμα του Εθνους» επί των Τουρκοβουνίων αλλά χάθηκαν, αφού ο «πατριωτισμός» είναι πάντα επένδυση. Αλλά ξεχάστηκαν, λ.χ. τα κονδύλια για την «κατασκευή» τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, που όμως εισάγονταν από την Αυστρία. Αυτή την ισχνή μνήμη μας θέλει να ενισχύσει το βιβλίο. Γιατί δίχως γερό θυμητικό, οι παραμυθολόγοι θα συνεχίσουν ανενόχλητοι να υμνούν τους καταστροφείς.
Παντελής Μπουκάλας, kathimerini.gr

"Τα Μνημόνια της Χούντας"
lamogia-sto-xaki-2(...) Αυτό που βγαίνει αβίαστα από την ανάγνωση του βιβλίου, χωρίς ο συγγραφέας να το λέει σταράτα, αλλά αφήνει να εννοηθεί ή το υπαινίσσεται σαφώς, ήταν πως η χούντα είχε μια πρώιμη οικονομική πολιτική Μέρκελ. Να είναι η χούντα ο θεμελιωτής των μνημονίων; Κάπως παράδοξο, γιατί ο Μακαρέζος είχε μεσάνυχτα από οικονομία και είναι αμφίβολο αν είχε ακούσει κάτι για τον Φρίντμαν, ενώ οι δυο τους συνεργάτες, υποτίθεται σπουδαγμένοι στην Αμερική, ο Θάνος και ο Ανδριτσόπουλος, ήταν απατεώνες. Τα στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας είναι ατράνταχτα. Και το χρέος της χούντας τετραπλασιάστηκε. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι φυλακισμένοι, βασανισθέντες και εν γένει διωκόμενοι, αν έχουν επιζήσει, πληρώνουν ακόμα τα έξοδα της ταλαιπωρίας τους.
Περικλής Κοροβέσης, Εφημερίδα των Συντακτών

(...) Η αξία του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου πηγάζει από την πολιτική του στράτευση, καθώς εξ αρχής έρχεται να ανασκευάσει όχι μόνο τους φιλοχουντικούς μύθους του πολιτικά μέντορα του Άδωνη Γεωργιάδη, Γιώργου Καρατζαφέρη («αυτοί τουλάχιστον πέθαναν στην ψάθα»), αλλά και την ιδεολογία που συνοδεύει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης των Μνημονίων κι η οποία αρέσκεται να φορτώνει όλα τα κακά στην Μεταπολίτευση, επιδιώκοντας έτσι να ενοχοποιήσει τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό. Είναι ένα βιβλίο που έπρεπε να κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια, είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί!
Λ. Βατικιώτης (09.01.16), leonidasvatikiotis.wordpress.com

(...) Ο συγγραφέας ερεύνησε και κατέταξε το υλικό του, χωρίς την παραμικρή διάθεση να αδικήσει την οικονομική, κοινωνική, εισοδηματική πολιτική της δικτατορίας. Έπειτα από μια αποκαλυπτική και απολαυστική (για τον ίδιο) περιήγηση, σε ΦΕΚ, νόμους, συμβάσεις, επίσημες στατιστικές, γεγονότα, εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, ύστερα από διαδοχικές «γνωριμίες» με πικάντικες ιστορίες διαπλοκής, έγγραφες παραδοχές και «καρφώματα», εσωτερικές διαμάχες του καθεστώτος, «πόθεν έσχες» αξιωματούχων τόσο «τυχερών», που κάθε χρόνο επί μία τριετία εμφάνιζαν τεράστια κέρδη από… λαχεία (ο όρος «ξέπλυμα» δεν ήταν τότε διαδεδομένος, η πράξη, όμως…), το συμπέρασμά του είναι ακλόνητο: Η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο επιβαρυντική για τους «εθνοσωτήρες», από όσο και ο ίδιος ανέμενε. Εφ’ όλης της ύλης! 
Μαρία Σφυρόερα (21.04.16)

lamogia-sto-xaki--4


 

 

Ο Διονύσης Ελευθεράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο.
Μυήθηκε στην επαγγελματική δημοσιογραφία το 1986 στην εφημερίδα Πρώτη. Έχει εργαστεί σε αρκετές εφημερίδες, με τελευταίες στη χρονική σειρά την Εξουσία και την Sport Day, και έχει συνεργαστεί με περιοδικά, όπως το «Ε» της Ελευθεροτυπίας και το Review του Ελεύθερου Τύπου, και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως ο Στο Κόκκινο 105.5.

Τίτλος: Λαμόγια στο χακί

Υπότιτλος: Οικονομικά ''θαύματα'' και θύματα της χούντας
Συγγραφέας: Διονύσης Ελευθεράτος
Επιμέλεια: Συλβί Ρηγοπούλου
Εκδότης: ΤΟΠΟΣ (ΜΟΤΙΒΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ)

logo-3d-small