Ποιος κυβερνά τον κόσμο;

pios-kiverna-ton-kosmoΟ σημαντικότερος διανοούμενος ακτιβιστής στον κόσμο προχωρά σε μία διερευνητική εξέταση της μεταβαλλόμενης αμερικανικής εξουσίας, των απειλών για τη δημοκρατία και του μέλλοντος της παγκόσμιας τάξης.

Σε μα διεισδυτική, ενδελεχή ανάλυση της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης, ο Νόαμ Τσόμσκυ εξετάζει με ποιον τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την άνοδο της Ευρώπης και της Ασίας, εξακολουθούν να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τους όρους της παγκόσμιας πολιτικής.

Χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα παραδειγμάτων, από τη βρόμικη ιστορία της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Κούβα ως τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, από τα υπομνήματα για τα βασανιστήρια ως τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αναλύει πώς η ρητορική της Αμερικής περί ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων συχνά παρεκκλίνει από τις ενέργειές της. Και αναλύει διεξοδικά τις διενέξεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε Ισραήλ-Παλαιστίνη, καταλήγοντας σε αναπάντεχα και εξαιρετικά οξυδερκή συμπεράσματα για τη λειτουργία της ιμπεριαλιστικής δύναμης στον αυξανόμενα χαοτικό πλανήτη μας.

Στην πορεία, ο Τσόμσκυ προχωρεί σε μία εντυπωσιακή ανατομία του τρόπου με τον οποίο η ελίτ της Αμερικής έχει διασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη προστασία από κάθε δημοκρατικό περιορισμό των ενεργειών της. Κι όμως, υποστηρίζει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραιτούμαστε εξαιτίας αυτών των εξελίξεων.

Με την κλιματική αλλαγή και την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων να απειλούν ακόμα και την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού, η ανάγκη να αναλάβει ο λαός την αποτροπή της καταστροφής γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Ανελέητο, άτεγκτο και διεξοδικά τεκμηριωμένο, το "Ποιος κυβερνά τον κόσμο;" μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα βασικά ζητήματα της εποχής μας, όπως ακριβώς έχουμε συνηθίσει να αναμένουμε από τον Τσόμσκυ.

«Ο Τσόμσκυ αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο... Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ίσως είναι η αμερικανική φωνή που έχει διαβαστεί περισσότερο σε όλο τον πλανήτη».

The New York Times Book Review

«Με ανελέητη λογική, ο Τσόμσκυ μάς καλεί να ακούσουμε προσεκτικά όσα μας λένε οι ηγέτες μας – και να διακρίνουμε τι παραλείπουν να μας πουν… Άσχετα αν συμφωνούμε μαζί του ή όχι, το σίγουρο είναι πως χάνουμε αν δεν τον ακούσουμε».
Business Week

«Πώς καταλήξαμε να γίνουμε μια αυτοκρατορία; Τα γραπτά του Νόαμ Τσόμσκυ –του πιο χρήσιμου πολίτη της Αμερικής– δίνουν την καλύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα».
The Boston Globe

«Είναι πιθανό, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθήσουν την πορεία της Βρετανίας του 19ου αιώνα, η ερμηνεία του Τσόμσκυ να αποτελεί το πρότυπο μεταξύ των ιστορικών σε εκατό χρόνια από τώρα».
The NewYorker

«Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο που ζούμε… υπάρχει μία απλή απάντηση: διαβάστε Νόαμ Τσόμσκυ».
New Statesman

noam chomskyΟ Avram Noam Chomsky, διακεκριμένος Αμερικανός διανοούμενος, πολιτικός ακτιβιστής και γλωσσολόγος, γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1928. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, απ' όπου αποφοίτησε με πτυχίο φιλοσοφίας το 1949 και με μεταπτυχιακό στη γλωσσολογία το 1951. Η συνεργασία του εκεί με τον διάσημο γλωσσολόγο Zellig Harris έθεσε τις βάσεις για τις μετέπειτα θεωρίες του στη γλωσσολογία και την πολιτική του σκέψη.
Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι ευρέως γνωστός διανοούμενος, πολιτικός ακτιβιστής και επικριτής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ελευθεριακός σοσιαλιστής, υποστηρικτής του αναρχοσυνδικαλισμού ενώ θεωρείται σημαίνουσα προσωπικότητα στο χώρο της Αριστεράς στις ΗΠΑ. Οι πολιτικές του θέσεις έχουν αλλάξει ελάχιστα από τη νεανική του ηλικία, και το περιβάλλον της εβραϊκής μεσοαστικής οικογένειας στο οποίο μεγάλωσε.
Θεωρεί τις θέσεις του όχι ως ακριβείς πολιτικές θεωρίες αλλά ως ιδανικά που καλύπτουν τις ανάγκες του ανθρώπινου είδους, όπως η ελευθερία, κοινωνία, και ελευθερία συναναστροφής. Αντίθετα με τους μαρξιστές, ο Τσόμσκι θεωρεί πως η πολιτική δεν μπορεί να οριστεί από την επιστήμη
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Περί αναρχισμού. Στα ελληνικά κυκλοφορούν μεταξύ άλλων τα βιβλία του: Για τη φύση και τη γλώσσα, Γλώσσα και νους, Αποτυχημένες πολιτείες, Αμερικανική ισχύς και νέοι μανδαρίνοι, 11/9, Έτος 501, Η αρχιτεκτονική της γλώσσας, Η κουλτούρα της τρομοκρατίας, Η μεγάλη διαμάχη, Η νέα παγκόσμια τάξη, Ο έλεγχος των ΜΜΕ, Ο νόμος της δύναμης στην παγκόσμια τάξη, Κυριαρχία και παγκόσμια τάξη, Ο νέος στρατιωτικός ανθρωπισμός.
Είκοσι χρόνια πριν ο Τσόμσκι έγραφε: «Το 1970, το 90% του διεθνούς κεφαλαίου διαχεόταν στο εμπόριο και σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις – άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο παραγωγικές – και το 10% διοχετευόταν σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Από το 1990 και μετά, τα νούμερα αυτά αντιστράφηκαν». Παρότι τα παρακάτω λόγια έχουν γραφτεί με αφορμή το πρόβλημα δανεισμού της Βραζιλίας, ταυτόχρονα περιγράφουν συνοπτικά και το αντίστοιχο πρόβλημα της Ελλάδας: «Εάν όμως δανειστώ εγώ χρήματα και τα στείλω σε μια ελβετική τράπεζα και μετά δεν μπορώ να αποπληρώσω τους δανειστές μου, τότε αυτό είναι δικό μου πρόβλημα ή δικό σου;»

Τίτλος: Ποιος κυβερνά τον κόσμο;

Ξενόγλωσσος Τίτλος: Who Rules The World
Συγγραφέας: Noam Chomsky
Μεταφραστής: Αντώνης Καλοκύρης
Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ
Πηγή βιογραφικών στοιχείων: wikipedia.org

logo-3d-small