Λέγοντας και ξαναλέγοντας

legontas-kai-ksanalegontasΤίτλος: Λέγοντας και ξαναλέγοντας
Υπότιτλος: H λογοτεχνία, ο μυστηριώδης Πάτροκλος Γιατράς, και οι μεταμορφώσεις της Έρημης χώρας

Ο Απόστολος Δοξιάδης, γράφοντας για την ιστορία του διηγήματος του Νάσου Βαγενά «Ο Πάτροκλος Γιατράς και οι ελληνικές μεταφράσεις της Έρημης Χώρας», την προϊστορία και την επίδρασή του, πραγματεύεται το κεντρικό θέμα της επανάληψης στη λογοτεχνία.

Το μεγάλο ποίημα Waste Land του Τ. Σ. Έλιοτ (1922) γέννησε την Έρημη Χώρα του Γιώργου Σεφέρη (1936), που μαζί με μιαν ιδέα του Μπόρχες γέννησαν το διήγημα του Νάσου Βαγενά (1972). Αυτό γέννησε την Έρημη Γη (1984), την φανταστική αποκατάσταση από τον Ηλία Λάγιο του επικού ποιήματος που δεν πρόλαβε να γράψει ο Γιατράς, και αυτό μαζί με τα προηγούμενα γέννησαν την Έτοιμη Χώρα (2016) του Α. Τ. Ελή, που απομυθοποιεί τα προηγούμενα οράματα, τοποθετώντας το σκηνικό του στη σημερινή Ελλάδα...

Στο βιβλίο, περιλαμβάνονται, το δοκίμιο του Απόστολου Δοξιάδη, και τα τέσσερα κείμενα που πραγματεύεται: το διήγημα του Νάσου Βαγενά, η Έρημη Χώρα στη μετάφραση του Σεφέρη, η Έρημη Γη του Λάγιου και η Έτοιμη Χώρα του Ελή. Η έκδοση συμπληρώνεται με το επίμετρο του Γιώργη Γιατρομανωλάκη «Συγγραφείς: εντολοδόχοι του νου ή ορμαθός ενθουσιαζόντων», που ανακεφαλαιώνει μεταξύ άλλων τη βαθύτατη συνάφεια και συνοχή αυτών των κειμένων.

apostolos doxiadisΟ Απόστολος Δοξιάδης γεννήθηκε στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι γιος του γνωστού αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου A. Δοξιάδη.

Παρά το αρχικό ενδιαφέρον του για το μυθιστόρημα και τις τέχνες τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μια «ξαφνική ερωτική έλξη προς τα μαθηματικά» –όπως ο ίδιος λέει– τον οδήγησαν να γράψει ένα άρθρο που στάθηκε αφορμή να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης σε ηλικία 15 ετών. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στην École Pratique des Hautes Études του Παρισιού, κατασκευάζοντας μαθηματικά μοντέλα για το νευρικό σύστημα και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα, σκηνοθέτησε για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η δεύτερή του ταινία μεγάλου μήκους, Τεριρέμ, βραβεύτηκε με το βραβείο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογράφου Τέχνης στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1988.
Είναι ιδρυτής, μαζί με τους Τεύκρο Μιχαηλίδη και Πέτρο Δελλαπόρτα, της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που οργανώνει και στηρίζει λέσχες ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα. Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ ξεκίνησε με στόχο το γεφύρωμα των μαθηματικών με τον υπόλοιπο πολιτισμό, αλλά πλέον ασχολείται με θέματα και πέραν από τα μαθηματικά. Ο Δοξιάδης έχει δώσει πολλές ομιλίες στα πλαίσια των εκδηλώσεων της οργάνωσης αυτής.
Έγραψε τα πεζογραφήματα Βίος Παράλληλος (Άγρα, 1985), Μακαβέττας (Εστία, 1988, αναθεωρημένη έκδοση Ίκαρος, 2010), Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ (Καστανιώτης, 1993, αναθεωρημένη έκδοση 2001), Τα Τρία Ανθρωπάκια (Καστανιώτης, 1998), καθώς και το θεατρικό έργο Δέκατη Έβδομη Νύχτα, που εκδόθηκε μαζί με το δοκίμιο Από την Παράνοια στους Αλγόριθμους στο ομότιτλο βιβλίο (Ίκαρος, 2006).
Το 2008 κυκλοφόρησε από τον Ίκαρο με πολύ μεγάλη επιτυχία το graphic novel Logicomix, σε συνεργασία με τους Χρίστο Παπαδημητρίου, Αλέκο Παπαδάτο, και Annie Di Donna, ύστερα από πέντε χρόνια δουλειάς. Το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρώτα στα ελληνικά, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από αναγνώστες και κριτικούς, ενώ σύντομα ακολούθησε η έκδοσή του σε 22 χώρες ανά τον κόσμο, μετατρέποντάς το σε ένα εκδοτικό φαινόμενο.

Τίτλος: Λέγοντας και ξαναλέγοντας

Υπότιτλος: H λογοτεχνία, ο μυστηριώδης Πάτροκλος Γιατράς, και οι μεταμορφώσεις της Έρημης χώρας
Συγγραφέας: Απόστολος Δοξιάδης
Επιμέλεια: Γεωργία Παπαγεωργίου
Εκδόσεις: ΙΚΑΡΟΣ

logo-3d-small