Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους

katevainei-o-kamouzas-stous-fournousΟ Λάιος τον διέκοψε απότομα.

Και πάλι δεν με κατάλαβες, είπε απελπισμένος και τον έπιασε απ’ το μπράτσο κάνοντας ένα νόημα στους άντρες που παρακολουθούσαν τη συζήτηση να πλησιάσουν κι άλλο, δεν είναι μόνο ότι μαθεύτηκε, το πράγμα είναι πιο σοβαρό, κυκλοφορεί η φήμη πως έρχεται.

Ο Δαμιανός απόρησε˙ ποιος έρχεται άνθρωπέ μου; ποιος, πανάθεμά τον, που σ’ έχει κάνει να πανιάσεις έτσι;

Ο Καμουζάς, είπε ο Λάιος, έρχεται ο Καμουζάς

Η ιστορία αυτού του βιβλίου βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που βρήκα καταγεγραμμένο στις προσωπικές σημειώσεις συγγενικού μου προσώπου. Ο φύλακας και οι κρατούμενοι είναι πρόσωπα υπαρκτά, και το γέμισμα των παγουριών πράγματι συνέβη. Τα υπόλοιπα στοιχεία της ιστορίας είναι προϊόν μυθοπλασίας.

«Στην ουσία, το «Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους» καταξιώνει τη γραφή και αποδεικνύει πως η αθανασία που αυτή προσφέρει έρχεται να συναιρέσει αναμνήσεις και βιώματα κι έτσι να τους προσδώσει το γλυκό χρώμα του νοητικού ταξιδιού.»

Γιώργος Περαντωνάκης

Η ιστορία εξελίσσεται μεσούντος του εμφυλίου στις φυλακές Βούρλων Πειραιά, τότε που κρατούντο χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Η Παπαϊωάννου εξιστορεί τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στη φυλακή, το φόβο του περιβόητου Καμουζά που θα έλθει για να λιανίσει τους ανυπότακτους έγκλειστους, την αντοχή των εγκλείστων που υπομένουν τα πάνδεινα, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, ο καθένας μόνος του αλλά και με συλλογική προσπάθεια. (Πηγή: stagona4u.gr)

Μόνο ένας φύλακας, ο Σκουλάς, ενώ δημόσια φωνάζει και ωρύεται, κρυφά αποτελεί τον φιλάνθρωπο φρουρό που φέρνει λαθραία νερό και ενημερώνει τους κρατούμενους για όσα τους αφορούν. Κι όταν κάποια στιγμή λείπει, έρχεται μεταμφιεσμένη η κόρη του, η Λευκή, για να συνεχίσει το έργο του, και ταυτόχρονα αναλαμβάνει να φυγαδεύσει τα γραπτά του Φώτη, που αξίζει να διασωθούν (Πηγή: efsyn.gr)

marilena papaioannouΗ Μαριλένα Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε Μοριακή Βιολογία και Γενετική, και εργάστηκε ως πανεπιστημιακή ερευνήτρια στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα εξακολουθούσε την εκπαίδευσή της στον σύγχρονο χορό.

Το 2013 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Εστία το πρώτο της μυθιστόρημα, Νικήτας Δέλτα (Βραβείο Νέου Λογοτέχνη περιοδικού Κλεψύδρα για το 2013, από κοινού με τον Γιάννη Αστερή).
Σήμερα ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τον χορό και τη λογοτεχνία.

Τίτλος: Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους

Συγγραφέας: Μαριλένα Παπαϊωάννου
Εκδότης: Εκδόσεις Εστία

logo-3d-small