Η διαφθορά

diafthoraΤίτλος: Η διαφθορά
Υπότιτλος: Από τη θεωρία στη γεωγραφία: Ο Homo Corruptus στον παγκόσμιο χάρτη διαφθοράς

Τι σημαίνει διαφθορά; Πώς ηχεί το άκουσμα της στους ανθρώπινους πολιτισμούς; Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενα προσδιορίσιμη έννοια, για ένα πολύπλοκο φαινόμενο ή για μια επιστήμη; Τι ερμηνεύει, διαχειρίζεται και επιδιώκει στον χώρο και στον χρόνο, ο homo corruptus; Κοινωνίες χωρίς διαφθορά, σημαίνουν κοινωνίες χωρίς ανθρώπους; Ποια υποκειμενικά και ηθικά νοήματα των ανθρώπων μετουσιώνονται σε εκφάνσεις κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής αναγκαιότητας, διαμορφώνοντας τον ιδεότυπο της διαφθοράς στις κοινωνίες τους;

Το ανά χείρας βιβλίο καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις σύγχρονες προσεγγίσεις του φαινομένου, αυτό της διατύπωσης μιας Θεωρίας περί Διαφθοράς. Μιας θεωρίας η οποία συνδυάζεται με πρωτότυπα δημιουργήματα: την Παγκόσμια Γεωγραφία αυτής, την κωδικοποίηση της σχετικής εργογραφίας σημαντικών Διεθνών Οργανισμών και Ερευνητικών Κέντρων καθώς και την δυναμική διαχείρισή τους στη συνδυαζόμενη με το βιβλίο ιστοσελίδα.

Η γεωγραφία του φαινομένου αποδίδεται τόσο με τον Παγκόσμιο Χάρτη Διαφθοράς όσο και με τις Γεωγραφικές Περιοχές της, διαμέσου του Αποτυπώματος Διαφθοράς - Corruption Footprint Index (CFI), του δείκτη δηλαδή τον οποίο έχει κατασκευάσει ο συγγραφέας και εφαρμόζει εδώ σε πλανητικό επίπεδο. Η κωδικοποίηση της παραγόμενης εργογραφίας περί διαφθοράς στη διάρκεια ενός αιώνα, αφορά στην επεξεργασία και παρουσίαση τριάντα χιλιάδων και πλέον έργων Διεθνών Οργανισμών και Ερευνητικών Κέντρων.

Η Θεωρία περί Διαφθοράς, ο Παγκόσμιος Χάρτης και οι Γεωγραφικές Περιοχές αυτής καθώς και η κωδικοποίηση της σχετικής εργογραφίας, καλούν τον αναγνώστη να σταθεί μπροστά σε ερωτήματα και απαντήσεις πιο περίπλοκα και απαιτητικά από όσο θα μπορούσε ή θα ήθελε να αντιληφθεί, σχετικώς με ένα φαινόμενο που δημιουργείται από τους ανθρώπους και καταλήγει σε αυτούς στον χώρο και στον χρόνο των κοινωνιών τους.

Ο Δημήτρης Πρόντζας σπούδασε διεθνείς σχέσεις και διεθνές δίκαιο. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Αντικείμενο διδασκαλίας και έρευνας του αποτελεί το φαινόμενο της διαφθοράς ως πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γεγονός σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτοτελή έργα του: "Η διαφθορά, το αμφιλεγόμενο ζήτημα στην εθνική και διεθνή κοινωνία", (Διδακτορική Διατριβή)• "Η αγροτική εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Κοινωνία, παραγωγή και ιδιοκτησία το 1951" (μαζί με τον Α.Ν. Λύτρα). Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετοχές σε συλλογικά έργα όπως και ανακοινώσεις σε συνέδρια.

Τίτλος: Η διαφθορά

Υπότιτλος: Από τη θεωρία στη γεωγραφία: Ο Homo Corruptus στον παγκόσμιο χάρτη διαφθοράς
Συγγραφέας: Δημήτρης Πρόντζας
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση

logo-3d-small