Τα στρατηγικά λάθη των δημοκρατικών

ta-stratigika-lathi-ton-dimokratikonΤίτλος: Τα στρατηγικά λάθη των δημοκρατικών
Υπότιτλος: Ισπανικός Εμφύλιος 1936-1939

Το καλοκαίρι του 1936 ο φασιστικός στρατός του Φράνκο βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση. Οι δημοκρατικοί καταλάμβαναν τον Ιούλιο τις ζώνες με τη μεγαλύτερη βιομηχανική ανάπτυξη, τον μεγαλύτερο πλούτο και με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα στην Ισπανία. Ο ισπανικός λαός νικούσε στους δρόμους και καταλάμβανε στρατόπεδα σε μικρές και μεγάλες πόλεις, επιδεικνύοντας μεγάλο ηρωισμό.

Πώς χάθηκε, λοιπόν, η Ισπανική Επανάσταση; Ποιες ήταν οι αιτίες της ήττας; Ήταν τα πολιτικά ή τα στρατιωτικά λάθη που έκριναν την έκβαση του πολέμου; Τα στρατιωτικά λάθη ήταν μόνο απόρροια επιχειρησιακής ανικανότητας ή και συγκεκριμένων πολιτικών στρατηγικών και τακτικών; Υπό ποιες προϋποθέσεις η σύγκρουση με τους φασίστες θα είχε αίσια έκβαση;

Ο Αβραάμ Γκιγέν, πολεμιστής και ο ίδιος στις μάχες εναντίον του Φράνκο, αναλύει τις αιτίες της ήττας των δημοκρατικών από στρατιωτική πλευρά, δίνοντας μια πλήρη εικόνα από κάθε ξεχωριστό μέτωπο του πολέμου, συνδέοντας όμως τα λάθη στα πεδία των μαχών με τα λάθη και τα αντικρουόμενα συμφέροντα στο πεδίο της πολιτικής.

Η ήττα, τελικώς, δεν ήταν πρωτίστως ή μόνο στρατιωτική• ήταν αποτέλεσμα μιας αδυσώπητης πολιτικής μάχης για μια εξουσία που, από ένα σημείο και μετά, δεν εδραζόταν πουθενά.

abraham guillenΟ Αβραάμ Γκιγέν γεννήθηκε το 1913 στη Γουαδαλαχάρα της Ισπανίας. Χάρη σε μια υποτροφία του δήμου Γουαδαλαχάρας την περίοδο της Δημοκρατίας, πήγε να σπουδάσει οικονομικές επιστήμες στη Μαδρίτη.

Πολέμησε στον ισπανικό εμφύλιο, συνελήφθη από τους φρανκικούς και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που μετατρέπεται τελικά σε 20 χρόνια φυλακή. Μεταφέρθηκε για να εκτίσει την ποινή του στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Añover de Tajo. Απέδρασε από τη φυλακή το 1945 και, αφού πρώτα διέφυγε στη Γαλλία, βρέθηκε το 1948 στην Αργεντινή, όπου ανέπτυξε πλούσια συγγραφική και πολιτική δράση.
Το 1961 φυλακίστηκε για λίγους μήνες με την κατηγορία ότι ήταν μέλος της αντάρτικης ομάδας των Ουτουρούνκος. Μετά την αποφυλάκισή του, καταφεύγει στην Ουρουγουάη όπου και ζητάει πολιτικό άσυλο. Εκεί, έρχεται σε επαφή με τα επαναστατικά κινήματα της χώρας και συμμετέχει στο κίνημα των Τουπαμάρος.
Ο Γκιγέν, χωρίς να είναι προφήτης, μπόρεσε και είδε τις αδυναμίες των αριστερών κινημάτων στην αντιπαράθεσή τους με τις στρατιωτικές δικτατορίες, άσκησε κριτική στις θεωρίες του Κάστρο, του Μάο, του Ντεμπρέ και του Γκεβάρα, εναντιώθηκε στη λογική του πραξικοπήματος και υποστήριξε την κινηματική αυτοάμυνα όπου αυτή είχε τη λαϊκή υποστήριξη. Παρ’ όλο που ήταν διαποτισμένος από την ιδεολογία του ένοπλου, και τις συνακόλουθες ψευδαισθήσεις της, με την επιστροφή του στην Ισπανία, φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη διαφορά της στρατιωτικής δικτατορίας από τη Δημοκρατία του Κεφαλαίου, του εκφοβισμού από την εξαπάτηση, και τον εκφοβισμό που λειτουργεί ως εξαπάτηση, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που λείπει δεν είναι τα όπλα αλλά η διάλυση των ψεμάτων πάνω στα οποία βασίζονται το Κράτος και το Κεφάλαιο.
Έγραψε βιβλία γύρω από τη στρατηγική και τακτική του ανταρτοπόλεμου και του αντάρτικου πόλεων, κριτικές για τον σοβιετικό καπιταλισμό, αλλά και κείμενα για την ελευθεριακή οικονομία.
Πέθανε το 1993 στη Μαδρίτη.

Τίτλος: Τα στρατηγικά λάθη των δημοκρατικών

Υπότιτλος: Ισπανικός Εμφύλιος 1936-1939
Ξενόγλωσσος τίτλος: El error militar de las izquierdas
Συγγραφέας: Abraham Guillén
Μετάφραση: Κώστας Παναγιωτίδης
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σουλτάνης    
Εκδότης: ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

logo-3d-small